(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
donderdag 28 juni 2018
Monumentale bomen in kaart gebracht
Door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Staatsbosbeheer is de vernieuwde Kaart Groen Erfgoed gelanceerd. De Kaart is uitgebreid met monumentale bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen.
Het register wordt beheerd door de Bomenstichting, die bomen in kaart brengt vanwege hun hoge leeftijd, bijzondere schoonheid, zeldzaamheidswaarde of beeldbepalende functie voor de omgeving. Het gaat vaak om bomen in een groenaanleg, zoals tuinen van landgoederen en buitenplaatsen. Ook zien we veel monumentale bomen in historische dorps- en stadskernen en particuliere tuinen. Hiermee zijn ze niet zelden onderdeel van waardevolle historische ensembles.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontwikkelt samen met partners themakaarten over de gelaagdheid van ons cultuurlandschap. Er zijn al digitale kaarten beschikbaar over verstedelijking, verdedigingswerken en agrarisch landschap. De Kaart Groen Erfgoed bevat naast monumentale bomen ook informatie over het (rijksbeschermde) aangelegde groen rond buitenplaatsen, een inventarisatie van de nog zichtbare geriefbossen van het Groene Hart, de eerste bosstatistiek uit 1938-1942 en een uitgebreide en actuele inventarisatie van oude bossen, houtwallen en heggen met inheemse bomen en struiken.
Alle landschapskaarten zijn te vinden op de website landschapinnl.nl.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
donderdag 21 juni 2018
Overijssel Verwoord: groot provinciebreed programma voor lezers en schrijvers
Ooit begon het met de verkiezing van Overijssels Boek van het Jaar, georganiseerd door de toenmalige OBD, nu Rijnbrink, Athenaeumbibliotheek en HCO. De verkiezing van het beste Overijsselse boek (fictie en non-fictie) vindt nog steeds plaats, maar tegenwoordig onder de vlag van Overijssel Verwoord, dat door de provincie Overijssel wordt gesubsidieerd en waarin diverse deelnemers samenwerken. Komend najaar en in het eerste kwartaal van 2019 worden tal van activiteiten georganiseerd op gebied van verhalen, poëzie, lezen en schrijven, uitmondend in het Groot Overijssels Boeken en Verhalenbal eind maart in Zwolle.
Kijk op de website van Overijssel Verwoord voor alle geplande activiteiten.
Nieuw standaardwerk over de geschiedenis van Oldenzaal
Een uitgave van een standaardwerk over de geschiedenis van een plaats of over een thema of onderwerp is altijd iets bijzonders. Er wordt lang naar uitgekeken en het maakt je boekenbezit completer en actueler. Er zijn niet zoveel steden en dorpen waarover recent een compleet overzicht van de geschiedenis gepubliceerd is. De IJsselsteden zijn goed voorzien met de in de afgelopen 10 jaar verschenen ‘pillen’ Geschiedenis van Deventer, Geschiedenis van Zwolle en Geschiedenis van Kampen. Een dorp als Vroomshoop is met Vroomhoopse geschiedenissen en Levend Vroomshoop geheel in beeld gebracht (Vroomshoop bestaat ook nog maar ruim 150 jaar). Ook kleine buurschappen worden prachtig en compleet beschreven, zoals in Het boek van Rheeze en Diffelen, dat zelfs in het jaar van verschijnen werd uitgeroepen tot Overijssels Boek van het Jaar. Zo zijn er nog meer voorbeelden. Toch zijn er ook veel plaatsen die een (actuele) uitgebreide beschrijving van de geschiedenis ontberen.
A. Stappers-Vürtheim schreef in 1960 een kroniek over Oldenzaal, die in 1979 werd aangevuld en heruitgegeven. Toch werd het tijd voor een uitgebreid en actueel standaardwerk. Vijftien auteurs hebben o.l.v. eindredacteur Gerard Vaanholt vijf jaar aan het boek gewerkt. De resultaten van de opgravingen rond de Plechelmus-basiliek moesten worden meegenomen. Dat zorgde voor vertraging. Maar nu is het er. Ik heb het nog niet gelezen. Dat kan ook niet, want het wordt morgen pas aangeboden. Maar dat gaat zeker binnenkort gebeuren.
woensdag 13 juni 2018
Reeks Nederlandse Dialectatlassen nu ook online raadpleegbaar
De Reeks Nederlandse Dialectatlassen bevat meer dan een kwart miljoen dialectzinnen uit Nederland en Vlaanderen, die tussen 1923 en 1982 verzameld zijn op initiatief van de Gentse professor Blancquaert. De fonetische transcripties zijn nu digitaal beschikbaar gesteld.
Lees hier het volledige artikel uit de Nieuwsbrief van het Meertens Instituut.
Ga hier naar de website en zoek op plaats.
Reizen in vroeger tijden
In een recente nieuwsbrief van VPRO Tegenlicht die geheel aan reizen en toerisme is gewijd staat een aardig kort overzicht betreffende de geschiedenis van het reizen. Startpunt is de beklimming van de Mont Ventoux door de Italiaanse dichter Petrarca in 1336. De ANWB, opgericht in 1883, een organisatie die niet tot een bepaalde zuil behoorde - hoe kon het in die tijd - was belangrijk voor de ontwikkeling van het toerisme in Nederland. Lees hier het artikel.
Afbeelding: Goethe maakte van 1786-'88 een Grand Tour door Italië
Wie geïnteresseerd in de geschiedenis van het reizen/tourisme in Overijssel: kijk eens op Overijssel - Plaatsbeschrijvingen 1880-1940
Afbeelding: Goethe maakte van 1786-'88 een Grand Tour door Italië
Wie geïnteresseerd in de geschiedenis van het reizen/tourisme in Overijssel: kijk eens op Overijssel - Plaatsbeschrijvingen 1880-1940
zondag 10 juni 2018
maandag 4 juni 2018
A.s. zondag 10 juni Streekboekenmarkt op Kerkplein in Ootmarsum
Op zondag 10 juni 2018 wordt in Ootmarsum van 11.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Streekboekenmarkt gehouden. Zoals de naam al aangeeft, ligt het accent van deze boekenmarkt op boeken, maar ook tijdschriften, foto’s, ansichten uit de streek, waartoe niet alleen Twente wordt gerekend, maar ook de Achterhoek, de Drentse regio en het Duitse grensgebied.
Juist vanwege dat grote aanvoergebied, komen veel bezoekers op deze streekboekenmarkt af. Verzamelaars komen graag naar deze boekenmarkt om slenterend langs de kramen, hun collectie uit te breiden. Andere liefhebbers en amateurs hebben kramen gehuurd, maar ook beroepshandelaren en boekhandels hebben kramen gehuurd en komen elk jaar weer terug.
In totaal telt de boekenmarkt tussen de 30 en 40 kramen. Deze staan alle opgesteld op het Kerkplein aan de noordzijde van de Simon- en Judaskerk.
(Bron: overuit.nl)