Door de droogte dit jaar waren voor landbouwers de oogsten een stuk minder maar voor archeologen was het een zeer vruchtbaar jaar. Grachten en sloten die ooit gegraven zijn kwamen door de kleurverschillen in vegetatie weer te voorschijn evenals de contouren van voormalige gebouwen. Hier zijn al meerdere artikelen over geschreven. Een mooi voorbeeld is het hieronder weergegeven artikel dat op 24 december verscheen in Trouw. Omdat je nooit weet hoe lang zo'n artikel online blijft staan, heb ik het integraal geplaatst.
Archeoloog Diana Spiekhout: De droge zomer was een geschenk uit de hemel/ door Barbara Vollebregt
HET JAAR VAN...DE DROOGTE. De droogte van dit jaar had vele nadelen, maar archeologen hadden redenen er blij mee te zijn. Zo werden bij Noordlaren de contouren van een kasteel duidelijk zichtbaar. ‘Deze zomer was een goudmijn.’
Voor archeologen was het een topzomer. “De geschiedenis kwam letterlijk naar boven”, zegt archeoloog en onderzoeker Diana Spiekhout van het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen. “Waar vroeger grachten of greppeltjes hebben gezeten, blijft de bodem vochtiger. Toen deze zomer overal het gras verdorde, bleef het op die plekken groener. In de buurt van Noordlaren ontstonden daardoor groene cirkels. Op de plek heeft namelijk een laatmiddeleeuws kasteel gestaan.”
Er zijn deze zomer nog veel meer soortgelijke ontdekkingen gedaan. Soms werden de kleurverschillen in de vegetatie zichtbaar via Google maps, of door andere openbare satellietbeelden. De luchtfoto's zijn een tijd- en kostenbesparende techniek. “Vroeger moest je een stuk uit de grond halen om te zien of er iets in kon zitten. Doordat de luchtfotografie de laatste twintig jaar veel geavanceerder is geworden, kan dat nu gewoon vanachter een computer”, legt Spiekhout uit.
Bij al die archeologische ontdekkingen met luchtfoto’s gaat het het vaakst om kastelen. En dat komt Spiekhout goed uit, want zij hoopt te promoveren op onderzoek naar kastelen in het Oversticht, het gebied waarover in de Middeleeuwen de bisschoppen van Utrecht gezag uitoefenden en dat ongeveer samenvalt met het huidige Overijssel en Drenthe.
De foto’s helpen Spiekhout zich een beeld te vormen van het landschap in de Middeleeuwen en geven ook een beter beeld van de omvang van de bouwwerken. “En dat is best handig als je bedenkt dat een kasteelterrein ongeveer 130 meter in doorsnede kan zijn.”
Die kastelen zien er trouwens heel anders uit dan het Disneykasteel dat mensen uit films kennen, zegt de onderzoeker. Zo weet ze dat kastelen in Nederland vaak op laaggelegen plekken hebben gestaan, in moerasgebieden, beekdalen of op de grens van een verhoging. En de kastelen waren vaak niet omringd door één, maar door meerdere grachten. “De waterburcht in Eelde is daar een goed voorbeeld van. Om de burcht lagen ongeveer acht grachten met daartussen zeven wallen. Verder waren kastelen niet altijd van steen maar in het begin vooral van hout”, aldus Spiekhout.
De recentste vondst werd gedaan in Wesepe. Dankzij de droge zomer ontdekte amateurarcheoloog Bert Terlouw daar een burcht. En op het kasteelterrein in Noordlaren werd nog een zogeheten landweer gevonden, een verdedigingswal.
Voor Spiekhout zijn alle ontdekkingen bijzonder. Soms bevestigen ze een bestaand vermoeden. “Door wat we weten over de geschiedenis en door de kennis die we hebben verzameld over de ligging van andere kastelen, zijn er plekken waar je een kasteel eerder zou verwachten. Die controleerde ik deze zomer regelmatig op kleurverschillen. Met foto's, maar ook door veldonderzoek, om te kijken of er iets te zien was.”
Dat er deze zomer vooral ontdekkingen werden gedaan in Noord- en Oost-Nederland is niet helemaal toevallig. Dat komt door door de bodem hier: vooral op zandgronden werden tot nu toe middeleeuwse ontdekkingen gedaan.
Voor Spiekhout kwam de droogte net op tijd. “Ik zat in de afrondende fase van mijn onderzoek toen er via de luchtfoto's ineens allerlei interessante verkleuringen zichtbaar werden. Daardoor heb ik nog vijf terreinen in mijn onderzoek kunnen meenemen. Het was een geschenk uit de hemel.”
Uit: Trouw, 24 december 2018
Foto: Droogte onthult Middeleeuws kasteel bij Noordlaren (foto: Twentsche Courant Tubantia)
(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
woensdag 26 december 2018
vrijdag 21 december 2018
Muziek uit het oosten (101): ENorm: Op hoes an veur Kesmis
Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.
Een Twentse kerstkraker uit 2012, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan Serious Request, dat op de Oude Markt in Enschede een recordbedrag van 14 miljoen euro ophaalde. In de videoclip treden toenmalige bekende Tukkers op.
Een Twentse kerstkraker uit 2012, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan Serious Request, dat op de Oude Markt in Enschede een recordbedrag van 14 miljoen euro ophaalde. In de videoclip treden toenmalige bekende Tukkers op.
Activiteiten voor kinderen in de Kerstvakantie 2018-2019 in musea etc. in Overijssel
Hierbij een overzicht van wat er in de kerstvakantie te doen is voor kinderen in de Overijsselse musea e.d.
Denekamp Natura Docet Wonderryck Twente Extra activiteiten in de Kerstvakantie
Deventer Speelgoedmuseum Diverse collecties
Enschede De Museumfabriek Diverse activiteiten en tentoonstellingen
Hengelo Oyfo Techniekmuseum Diverse activiteiten
Holten Natuurmuseum Diverse exposities en activiteiten
Kampen Speelgoedkabinet
Lattrop Cosmos Sterrenwacht
Speciaal kerstprogramma
Ommen Nationaal Tinnen Figuren Museum
Diverse collecties en exposities
Voor alle overige activiteiten, festivals en evenementen rond Kerst en Oud en Nieuw zie:
Uitgaan in Overijssel
Dagje Weg – Kerstvakantie Overijssel
donderdag 13 december 2018
Uitgaven Meertens Instituut nu online, waaronder Volkskundig Bulletin
Er zijn in de geschiedenis van het Meertens Instituut veel seriewerken uitgegeven die bedoeld waren voor een breder publiek dan alleen collega-onderzoekers. De langlopende serie ‘Volkskundig Bulletin’ is daar een voorbeeld van, naast series als ‘Publikaties van het P.J. Meertens Instituut’ en ‘Bijdragen en Mededelingen’. In de afgelopen tijd zijn een groot aantal publicaties gescand en doorzoekbaar gemaakt. Het werk is nog niet klaar, de komende maanden zullen nieuwe artikelen worden toegevoegd uit publicaties waarvan het auteursrecht bij het Meertens Instituut of de KNAW berust. Het Volkskundig Bulletin (1975-1999) bijvoorbeeld staat nu online.
Online magazine over Archeologiedagen 2018 verschenen
Op 12, 13 en 14 oktober 2018 vond de vierde editie van de Archeologiedagen plaats. Ruim 56.000 bezoekers door heel Nederland stapten dat weekend in de wereld van de archeologie. Uit het tijdschrift ARCH Magazine zijn 16 pagina's aan dit evenement gewijd. Deze pagina's zijn online gezet. Aan de hand van de zeven thema's Bouwen en wonen, Ambacht, Dood en Begraven, Conflict, Handel, Dagelijks Leven en De Stad, werd een tipje van de sluier opgelicht van het aanbod aan activiteiten tijdens de dagen. Bekijk het magazine hier.
vrijdag 7 december 2018
Andere Tijden over 'Grootste Overijsselaar' Willem Kolff
Willem Kolff (1911-2009), in 2005 uitgeroepen tot de Grootste Overijsselaar aller tijden, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in het stadsziekenhuis van Kampen onder zeer moeilijke omstandigheden de eerste kunstnier ter wereld ontwikkeld. In 1950 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Dat hij een belangrijk wetenschapper was blijkt uit het feit dat hij twaalf eredoctoraten aan universiteiten over de hele wereld en meer dan 120 internationale onderscheidingen ontving. Op hoge leeftijd ijverde hij nog voor het behoud van het oude stadsziekenhuisgebouw in Kampen.
Op zondag 8 december om 21.20 uur (NPO 2) is Andere Tijden gewijd aan de man die miljoenen levens van nierpatiënten over de hele wereld redde. Toch kent in Nederland nauwelijks iemand zijn naam. In het programma worden de volgende vragen beantwoord: Wie was de vader van de kunstorganen? Wat dreef hem? En waarom zagen Nederlandse artsen niets in zijn vinding?
donderdag 6 december 2018
Opregte Steenwijker Courant 1869-1955 online in Delpher
De jaargangen van de Opregte Steenwijker Courant die verschenen tussen de jaren 1869-1955 zijn gedigitaliseerd en vanaf nu ook raadpleegbaar via de landelijke website Delpher De Opregte Steenwijker Courant verscheen voor het eerst op 5 juli 1869 en werd uitgegeven door G. Hovens Greve te Steenwijk. De krant die aanvankelijk 1x per week en later 2x per week verscheen versloeg het nieuws ui de Kop van Overijssel, Zuidoost-Friesland en Zuidwest-Drenthe. In 1956 wordt de krant overgenomen door J.A. Boom en Zoon en verschijnt dan 3x per week.