Persbericht
Onderstaand persbericht kreeg ik toegestuurd. Ik plaats het hierbij in zijn geheel.
Brede stroom inzendingen Gelselaar Poëziefestival
Niet alleen uit allerlei plaatsen in Nederland, maar ook uit België, Duitsland en Zuid-Afrika zijn al inzendingen binnengekomen voor de dichtwedstrijden van het Poëziefestival Gelselaar, dat op zaterdag 8 oktober wordt gehouden. Het thema dit jaar is ‘mijn taal’. Gedichten kunnen tot 1 augustus worden ingezonden. Informatie over opzet en spelregels en over het festival staat op de site Stichting Portfolio.
De uitbreiding van deelname sluit aan bij een bredere opzet van dit Achterhoekse poëziefestijn. In voorgaande jaren trok de Nederlandstalige editie naast Nederlandse dichters deelnemers uit België. Nedersaksische inzendingen kwamen in 2021 ook binnen vanuit Duitsland. Dit jaar worden voor het eerst ook streektaalinzendingen uit andere delen van Nederland en Vlaanderen verwelkomd en in het Fries en het Afrikaans.
Penning voor de winnaars
De organisatie heeft als passende prijs voor de winnaars van de verschillende categorieën gekozen voor een penning. Deze zal worden vervaardigd door beeldhouwer Anton ter Braak, die ook de penning maakte voor de Willem Sluiter Prijs. Alle genomineerden voor de verschillende categorieën ontvangen een oorkonde met hun gedicht.
Nieuwe juryleden
Inmiddels zijn ook twee jurygroepen gevormd. Eén voor het Nederlands en één voor beoordeling van streektaalinzendingen. Afhankelijk van het aantal inzendingen worden desgewenst voor bepaalde categorieën andere deskundigen ingeschakeld.
De jury voor Nederlandstalige gedichten bestaat uit: Otteline van Panthaleon van Eck (in de periode 2019-2020 een van de twee stadsdichters van Zutphen), kunsthistoricus Jaap Nijstad en dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst.
De streektaaljury bestaat dit jaar uit: Diana Abbink-te Brummelstroete (is projectleider identiteit bij Erfgoedcentrum-Achterhoek en Liemers en voorzitter Dialectkring Achterhook en Liemers en was voorzitter van de jury bij de Willem Sluiter Prijs), Goaitsen van der Vliet (taalconservator, uitgever, tekstverzorger uit Enschede en van Friese afkomst, die zich bezig houdt met Twents als schrijf- en cultuurtaal) en de Twentse platschriever Gerrit Klaassen.
Afbeelding: De in april onthulde haiku bij de eeuwenoude Bentheimer waterput (1579) voor boerderij Winkels is één van de vruchten van het Gelselaarse poëziefestijn.
Gedicht bij oude waterput
Bij de eeuwenoude waterput van Bentheimer zandsteen voor boerderij Winkels in Gelselaar prijkt sinds kort een fraai bord met een haiku van Hendrik-Jan de Wit uit Almere. Hij verwierf hiermee twee jaar geleden bij de poëziewedstrijden in dit dorp een nominatie. ‘Bron’ was toen het thema. Projectgroepcoördinator Arend Heideman mocht het bord met de toepasselijke dichtregels onthullen bij zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Bie Winkels. Hier ontstond het Poëziefestival Gelselaar, dat begin jaar, in verband met de grote vlucht die het nam, verhuisde naar de Stichting Portfolio.
(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
dinsdag 31 mei 2022
vrijdag 13 mei 2022
A History of Pop(ular) Music (76): Hank Williams sr. - Lovesick Blues (1949)
Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.
Hiram King (Hank) Williams sr. (1923-1953) was een Amerikaans countryzanger en singer-songwriter. Hij was de grootste zanger die de country & western-muziek na de oorlog voortbracht. Met zijn begeleidingsband The Drifting Cowboys had hij een kortstondige carrière die begon in 1947 en eindigde met de dood van Williams in 1953. Hank Williams leed zijn (korte) leven lang pijn als gevolg van spina bifida. Om de pijn te verdoven gebruikte hij veel drugs en alcohol. Die combinatie werd hem op Nieuwjaarsdag 1953 fataal. In korte tijd heeft hij een oeuvre voortgebracht, waarmee hij vele artiesten na hem beïnvloed heeft. Hij wordt wel vergeleken met Jimmy Rodgers, een zanger van hetzelfde formaat als Williams, die 20 jaar eerder ook al door een vroege dood slechts een korte carrière had. Beiden werden beïnvloed door de blues.
woensdag 11 mei 2022
Mooie website over Bommen Berend in Overijssel en het Rampjaar 1672
Ik stuitte er vandaag pas op. Een prettige verrassing. De website Bommen Berend in Overijssel. Een initiatief van de IJsselacademie.
Op de website een agenda van activiteiten rond het feit dat 350 jaar geleden, tijdens het Rampjaar 1672, de Munsterse bisschop Christoph Bernhard van Galen, alias Bommen Berend, Overijssel binnenviel. De activiteiten vinden meest in de tweede helft van mei en begin juni plaats. Verder zijn er verhalen over Bommen Berend te vinden, een tijlijn, iets over een escaperoom en de aankondiging van een podcastserie, die vanaf juli te beluisteren is.
Op de website een agenda van activiteiten rond het feit dat 350 jaar geleden, tijdens het Rampjaar 1672, de Munsterse bisschop Christoph Bernhard van Galen, alias Bommen Berend, Overijssel binnenviel. De activiteiten vinden meest in de tweede helft van mei en begin juni plaats. Verder zijn er verhalen over Bommen Berend te vinden, een tijlijn, iets over een escaperoom en de aankondiging van een podcastserie, die vanaf juli te beluisteren is.
dinsdag 10 mei 2022
A History of Pop(ular) Music (75): - Fats Domino - The fat man (1949)
Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.
Antoine Dominique (Fats) Domino (1928-2017) was een Amerikaans (r&b)zanger en pianist. Voortkomend uit de Kansas City jazz ontstand de zeer dansbare rhythm & blues. Het was de muziek van de zwarte Amerikanen, uitgebracht op kleine zelfstandige labels. Een van de pioniers was Fats Domino, die in 1949 met de The fat man niet alleen aan zijn bijnaam kwam, maar ook populair werd onder zwarte Amerikanen. Vanaf midden jaren vijtig werd hij wereldwijd bekend en schreef hij een enorm aantal nummers (vaak samen met producer Dave Bartholomev), waarvan er b.v. 35 de Nederlandse Top 40 haalden.
maandag 9 mei 2022
De leukste erfgoed- en geschiedenispodcasts volgens de Erfgoedstem
De Ergoedstem heeft een aantal podcasts voor erfgoed- en geschiedenisliefhebbers op een rijtje gezet. Voor elk wat wils, lijkt me. Zo werd ik verrast door Koerstrui, een podcast van de Vlaamse wielercommentator Ruben van Gucht voor liefhebbers van geschiedenis én van wielrennen.
Ik voeg daar zelf nog aan toe: De Nedersaksen, een podcast van Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds over Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis.
Ik voeg daar zelf nog aan toe: De Nedersaksen, een podcast van Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds over Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis.
zaterdag 7 mei 2022
A History of Pop(ular) Music (74): - Vaugh Monroe - Riders in the sky (1949)
Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.
Vaugh Monroe (1911-1973) was een Amerikaanse zanger, bandleider en trompettist. Hij had een opvallende bariton-stem. Eigenlijk had hij operazanger willen worden maar een opleiding zat er niet in tijdens de Grote Depressie. (Ghost)riders in the sky zou later nog vaak gecoverd worden en was 's werelds nummer 1 hit in 1949. Monroe had 9 nummer 1 hits en 25 top 10 hits, waaronder Ballerina en de kerstsong Let it snow.
vrijdag 6 mei 2022
Boekenmarkten en boekenbeurzen in Overijssel en in de rest van Nederland in 2022
Hieronder alle boekenmarkten van enige omvang die dit jaar nog gepland zijn in Overijssel in 2022, voor zover bij mij bekend. Vervolgens de belangrijkste boekenmarkten op bijzondere/mooie plekken in de rest van Nederland. Alle datums zijn nog niet bekend. De lijst wordt regelmatig aangevuld.
OVERIJSSEL
Hengelo - Boekenmarkt op zondag 8 mei op Het Tuindorp van 10 tot 17 uur
Zwolle - Boekenmarkt van 26 mei t/m 4 juni in het Academiehuis van 11 tot 17 uur.
Almelo - Boekenmarkt op Hemelvaartsdag 26 mei in het centrum van 8 tot 17 uur
Zwolle - Boekenmarkt op de Thorbeckegracht op zondag 5 juni van 10 tot 17 uur
Dedemsvaart - Boekenmarkt op zaterdag 25 juni van 10 tot 16 uur
Hardenberg - Boekenmarkt op de Markt op zaterdag 2 juli van 10 tot 17 uur.
Deventer - Deventer boekenmarkt op zondag 7 augustus van 9.30 tot 17.30 uur
Kampen - Kamper Stripspektakel op zaterdag 20 augustus van 10 tot 17 uur
Borne - Boekenmarkt tijdens de Melbuulndagen op zaterdag 27 augustus van 9 tot 17 uur
Enschede - Boekenmarkt op het Van Hekplein op zondag 4 september van 11 tot 17 uur
Dedemsvaart - Boekenmarkt op zaterdag 24 september van 10 tot 16 uur
De rest van NEDERLAND
Den Bosch - Boekenbeurs Vincentius op vrijdag t/m zondag 3-5 juni van 10 tot 16 uur
Willemstad - Boekenmarkt op 1e Pinksterdag 5 juni van 10 tot 17 uur
Bredevoort - Internationale Pinkster Boekenmarkt op 2e Pinksterdag 6 juni van 10 tot 16 uur
Diever - Boekenmarkt op 2e Pinksterdag 6 juni van 11 tot 17 uur
Zeist - Boeken- en Kunstmarkt op 2e Pinksterdag 6 juni van 10 tot 17 uur
Amsterdam - Amsterdam Book Fair op zaterdag/zondag 11-12 juni van 13 tot 18 uur(zaterdag) en van 11 tot 17 uur (zondag)
Maastricht - Maastricht Antiquarian Book and Print Fair op 24,25 en 26 juni
Haarlem - Boeken bij de Bavo op zondag 26 juni van 10 tot 17 uur
Dordrecht - Dordtse boekenmarkt op zondag 3 juli van 10 tot 17.30 uur
Borculo - Boekenmarkt op vrijdag 22 juli van 10 tot 16 uur
Middelburg - Zomerboekenmarkt op de Markt op zaterdag 23 juli van 10 tot 17 uur
Bredevoort - Internationale Zomer Boekenmarkt op zondag 24 juli van 10 tot 16 uur
Zutphen - Boekenmarkt op zondag 31 juli van 12 tot 17 uur
Zierikzee - Boekenmarkt op zaterdag 13 augustus op het Havenplein van 10 tot 17 uur
Middelburg - Boekenmarkt op zaterdag 20 augustus van 10 tot 17 uur
Bredevoort - Internationale Augustus Boekenmarkt op zondag 28 augustus van 10 tot 16 uur
Tilburg - Boeken rond het Paleis op zondag 28 augustus.
Huissen - Boekenmarkt op zaterdag 3 september van 10 tot 17 uur
Schiedam - Boeken- en platenmarkt op zaterdag 10 september van 10 tot 17 uur
Alkmaar - Boekenmarkt op zondag 4 september van 10 tot 17 uur
Utrecht - Boekenmarkt op zondag 25 september van 9.30 uur tot 17.30 uur
Breda - Stripfestival op zaterdag en zondag 15 en 16 oktober
Bredevoort - Internationale Opruimingsboekenmarkt op zondag 23 oktober van 10 tot 16 uur
Gemert - Boeken- en platenmarkt op 4 t/m 6 november
Zutphen - Boekenbeurs op zondag 6 november van 11 tot 17 uur
Roden - Boekenmarkt op 28 en 29 december
OVERIJSSEL
Hengelo - Boekenmarkt op zondag 8 mei op Het Tuindorp van 10 tot 17 uur
Zwolle - Boekenmarkt van 26 mei t/m 4 juni in het Academiehuis van 11 tot 17 uur.
Almelo - Boekenmarkt op Hemelvaartsdag 26 mei in het centrum van 8 tot 17 uur
Zwolle - Boekenmarkt op de Thorbeckegracht op zondag 5 juni van 10 tot 17 uur
Dedemsvaart - Boekenmarkt op zaterdag 25 juni van 10 tot 16 uur
Hardenberg - Boekenmarkt op de Markt op zaterdag 2 juli van 10 tot 17 uur.
Deventer - Deventer boekenmarkt op zondag 7 augustus van 9.30 tot 17.30 uur
Kampen - Kamper Stripspektakel op zaterdag 20 augustus van 10 tot 17 uur
Borne - Boekenmarkt tijdens de Melbuulndagen op zaterdag 27 augustus van 9 tot 17 uur
Enschede - Boekenmarkt op het Van Hekplein op zondag 4 september van 11 tot 17 uur
Dedemsvaart - Boekenmarkt op zaterdag 24 september van 10 tot 16 uur
De rest van NEDERLAND
Den Bosch - Boekenbeurs Vincentius op vrijdag t/m zondag 3-5 juni van 10 tot 16 uur
Willemstad - Boekenmarkt op 1e Pinksterdag 5 juni van 10 tot 17 uur
Bredevoort - Internationale Pinkster Boekenmarkt op 2e Pinksterdag 6 juni van 10 tot 16 uur
Diever - Boekenmarkt op 2e Pinksterdag 6 juni van 11 tot 17 uur
Zeist - Boeken- en Kunstmarkt op 2e Pinksterdag 6 juni van 10 tot 17 uur
Amsterdam - Amsterdam Book Fair op zaterdag/zondag 11-12 juni van 13 tot 18 uur(zaterdag) en van 11 tot 17 uur (zondag)
Maastricht - Maastricht Antiquarian Book and Print Fair op 24,25 en 26 juni
Haarlem - Boeken bij de Bavo op zondag 26 juni van 10 tot 17 uur
Dordrecht - Dordtse boekenmarkt op zondag 3 juli van 10 tot 17.30 uur
Borculo - Boekenmarkt op vrijdag 22 juli van 10 tot 16 uur
Middelburg - Zomerboekenmarkt op de Markt op zaterdag 23 juli van 10 tot 17 uur
Bredevoort - Internationale Zomer Boekenmarkt op zondag 24 juli van 10 tot 16 uur
Zutphen - Boekenmarkt op zondag 31 juli van 12 tot 17 uur
Zierikzee - Boekenmarkt op zaterdag 13 augustus op het Havenplein van 10 tot 17 uur
Middelburg - Boekenmarkt op zaterdag 20 augustus van 10 tot 17 uur
Bredevoort - Internationale Augustus Boekenmarkt op zondag 28 augustus van 10 tot 16 uur
Tilburg - Boeken rond het Paleis op zondag 28 augustus.
Huissen - Boekenmarkt op zaterdag 3 september van 10 tot 17 uur
Schiedam - Boeken- en platenmarkt op zaterdag 10 september van 10 tot 17 uur
Alkmaar - Boekenmarkt op zondag 4 september van 10 tot 17 uur
Utrecht - Boekenmarkt op zondag 25 september van 9.30 uur tot 17.30 uur
Breda - Stripfestival op zaterdag en zondag 15 en 16 oktober
Bredevoort - Internationale Opruimingsboekenmarkt op zondag 23 oktober van 10 tot 16 uur
Gemert - Boeken- en platenmarkt op 4 t/m 6 november
Zutphen - Boekenbeurs op zondag 6 november van 11 tot 17 uur
Roden - Boekenmarkt op 28 en 29 december