zondag 13 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 13 april Olst, Wijhe, Dalfsen, Nieuwleusen, Staphorst, Steenwijk


Vanuit Raalte werd in de ochtend van vrijdag de 13e april Dalfsen bereikt. In Dalfsen werden zoveel mogelijk troepen verzameld, die de volgende dag vanuit het oosten Zwolle moesten aanvallen. Behalve vanuit het oosten werd Zwolle ook vanuit het zuiden genaderd. Langs de IJssel schoot het niet op. De Duitsers voerden achterhoedegevechten om zo lang mogelijk de vluchtweg over de IJssel bij Hattem open te houden. Veel boerderijen in dit gebied moesten het ontgelden. Mijnenvelden moesten worden opgeruimd evenals verspreide verzetshaarden o.a in Olst, dat rond het middaguur werd bevrijd.

Noordelijk in Overijssel gingen de zaken voorspoediger. Hier waren de Duitsers voornamelijk op de vlucht. Nieuwleusen, Staphorst en Meppel werden bevrijd. Zelfs Steenwijk, de meest noordelijk gelegen plaats in Overijssel kon deze dag bevrijd worden, nadat de meeste Duitsers zich aan de BS hadden overgegeven.

Zie ook:Bevrijding Olst-Wijhe


Foto: Talloze foto's gemaakt tijdens de bevrijding tonen dezelfde taferelen

zaterdag 12 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 12 april Heino


De 12e april zou in het teken staan van de bevrijding van Heino. In Heino waren 60 mannen als gijzelaars weggevoerd naar Zwolle. Het zou goed met hen aflopen, maar dat zou pas na drie dagen blijken toen ze te voet vanuit het bevrijde Zwolle huiswaarts keerden. In Heino werd nog stevig strijd geleverd maar na een omsingeling werd de weerstand gebroken.

Voor zover er nog van tactiek sprake was bij de Duitsers, bestond deze vooral uit het vernielen van bruggen, tijdelijk stand houden en vluchten tot achter de volgende waterbarrière. De Canadezen raakten steeds meer geroutineerd in het slaan van noodbruggen.

Zie ook: Bevrijding van Heino (film)


Foto: 60 Heinose burgers waren vlak voor de bevrijding door de Duitsers in gijzeling genomen en naar Zwolle vervoerd. Na spannende dagen voor de achterblijvers kwamen ze op 14 april te voet weer terug

vrijdag 11 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 11 april Ommen, Raalte


Op woensdagochtend 11 april was geheel Deventer bevrijd van Duitsers, die slechts in noordelijke richting konden ontkomen op de hielen gezeten door de Canadese 7e Brigade, die langs de IJssel richting Zwolle trokken. Intussen werd ook Diepenveen bevrijd.

Een ander Canadees bataljon, de North Nova Scotia Highlanders, dat op 9 april het bruggehoofd bij Bathmen had gevormd, was op de 10e april tot aan Wezepe gevorderd en stak op 11 april de zijtak van het Overijssels Kanaal over richting Raalte. Raalte werd in eerste instantie echter door de Binnenlandse Strijdkrachten vanuit Luttenberg bevrijd. Uren later verschenen de Nova's, gevolgd door de 9e Brigade. Ook andere Canadese onderdelen vervoegden zich in Raalte en 's avonds werd er een groot feest georganiseerd, waarbij de Canadezen van 27 zogenaamde "Duitse" koeien hamburgers maakten. Op dezelfde dag werd door de meer oostelijk opererende 5e Brigade Ommen bevrijd.

Zie ook:
Nederlandse vlag niet overal uit na bevrijding (De Stentor)
Bevrijding van Ommen
Bevrijding van Ommen (film)


Foto: Raalte werd een verzamelpunt van geallieerden. 's Avonds werd er een groot feest georganiseerd

donderdag 10 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 10 april De bevrijding van Deventer


Overijssel werd min of meer van oost naar west bevrijd. De linkerflank van het Canadese leger had het zwaar te verduren gehad in Zutphen. De Zevende Brigade die tot taak kreeg naar Deventer op te rukken, moest tal van obstakels nemen. Bij Gorssel concentreerde zich een Duitse verdediging. Bruggen over het Twentekanaal en de Schipbeek waren opgeblazen. Vanuit Duits oogpunt moest een doorbraak naar de Veluwe kost wat kost verhinderd worden.

Na verbreding van het front en een omtrekkende beweging oostelijk van Deventer via Colmschate kon op 10 april de hoofdaanval worden ingezet. Op diezelfde dag gingen de bruggen bij Deventer de lucht in. De doorstoot naar de Veluwe zou pas enkele dagen later na bloedige gevechten bij Gorssel plaatsvinden. Deventer werd door de Duitsers verdedigd. Vlammenwerpers moesten er aan te pas komen om de tegenstand te breken. Door het granaatvuur van de Duitsers vielen ook veel burgerslachtoffers. Een uitzinnige menigte kon desondanks deze avond in het centrum van Deventer de bevrijders verwelkomen.

Bevrijding Deventer (foto's)


Twentol drama
Een half uur voor de bevrijding werden nog vijf verzetstrijders door de Duitsers gefusilleerd. Deze droevige gebeurtenis staat bekend als het Twentol drama. Lees er hier en hier over.


Foto: Maandenlang hadden de geallieerden tevergeefs geprobeerd vanuit de lucht de spoorbrug bij Deventer onklaar te maken. Zware Duitse luchtafweer deed de pogingen mislukken.
Op 10 april gebeurde het alsnog ... door de Duitsers

woensdag 9 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 9 april Wierden, Rijssen, Nijverdal


Op maandag 9 april werd eindelijk de pat-stelling bij Wierden doorbroken. De avond ervoor was de terugtocht van de Duitsers begonnen, die zich enkele dagen lang fel verzet hadden. Canadese stormlopen waren vastgelopen op hevig kanonvuur en telkens moest men terug met medeneming van aanzienlijke aantallen doden en gewonden. Ook de burgerbevolking leed ernstig onder de beschietingen. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) slopen heen en weer door de linies om informatie over posities te verzamelen en door te geven.
Bang om uiteindelijk omsingeld te worden trok de vijand zich in de nacht van 8 op 9 april toch nog onverwachts terug op Rijssen en Nijverdal en was Wierden eindelijk vrij. Tegen een leger op de vlucht is het gemakkelijker vechten, zodat in Enter, Rijssen en Nijverdal de bevolking relatief veilig de straat op kon om de bevrijders te onthalen. Geheel Twente was nu bevrijd.

Lees hier een uitgebreide beschrijving van de Slag om Wierden.


Foto: Waar het leger tot stilstand kwam nam de bevolking bezit van de voertuigen

dinsdag 8 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 8 april Holten, Goor, Markelo, Bathmen


Op zondag 8 april, een week na de bevrijding van Enschede, komt er beweging in het West-Overijsselse front. De Canadezen waren aan de Schipbeek blijven steken, nadat de Duitsers op 6 april alle bruggen hadden opgeblazen. Toch kon bij een stuw op de grens van de gemeente Bathmen en Holten een bruggehoofd worden gevormd. Op de weg van Laren naar Holten vormde de zwaar verdedigde Wippertsbrug een groot obstakel. In de nacht van 7 op 8 april staken Canadese eenheden met boten de Schipbeek over en namen een strategische positie in.
De opmars vanaf het bruggehoofd richting Holten, waar de Duitsers zich op teruggetrokken hadden kon beginnen. De aanwezigheid van sluipschutters was er de oorzaak van dat in Holten veel schade werd aangericht. De vreugde van de bevolking op de avond van de bevrijding was er echter niet minder om.

Op een andere plek 20 kilometer naar het oosten was er al een week een status-quo situatie bij het Twentekanaal in Goor. De Goorse bevolking moest binnenblijven, Goor was Sperrgebiet. De nerveuze Duitsers groeven zich in, terwijl de Canadezen noodbruggen aanlegden over het Twentekanaal. Op 8 april waren de bruggen klaar en leek een confrontatie onvermijdelijk. Dan trekken de Duitsers zich plotseling terug. Het wordt doodstil in het stadje. Twee uur later verschijnen de eerste Canadese tanks en kan de bevolking de opgekropte spanning wegjuichen. Kijk ook hier en hier. Op 24 maart had er nog een fataal bombardement plaatsgevonden in Goor met 85 doden. Ab Zorge schreef het indringende De vlag uit de fles over de periode van het bombardement tot de bevrijding.
Op deze achtste dag in april was er veel beweging geweest aan het front, en wel in de goede richting. Van de geallieerde opmars profiteerden die dag ook Bathmen en Markelo.


Foto: Nadat de doortocht bij de Schipbeek eindelijk geforceerd was trokken eindeloze colonnes door Holten

maandag 7 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 7 april Dedemsvaart en Balkbrug


Tragiek is een woord dat telkens opduikt bij terugblikken op de bevrijding. Leden van het verzet maar ook willekeurige personen die zich op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats bevonden kwamen in het zicht van de bevrijding om het leven. Een uit vele voorbeelden is de bevrijding van Dedemsvaart en Balkbrug op 7 april. Op 6 april al verschenen enkele Canadese gevechtswagens in Dedemsvaart, aanleiding voor de bevolking om in feeststemming de straat op te gaan. De Canadezen gingen weer weg en de Duitsers kwamen terug. Vijftien mannen werden opgepakt en een eind verderop in Balkbrug in de berm van het kanaal neergeschoten. In de nacht van 7 op 8 april landden 700 Franse parachutisten in Midden-Drenthe, de nog in Overijssel aanwezige Duitsers raakten omsingeld.


Foto: De eerste dagen na de bevrijding werden zij die hadden samengewerkt met de Duitsers opgepakt en "te kijk gezet". Vrouwen werden kaalgeschoren.
Later bleek dat sommigen ten onrechte waren opgepakt

zondag 6 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 6 april Den Ham, Hardenberg, Gramsbergen

De Waarheid, Twentse editie 7 april 1945

De opmars naar het noorden werd op donderdag 6 april voortgezet. Den Ham, Hardenberg en Gramsbergen werden bevrijd. Coevorden werd deze dag de eerste bevrijde Drentse plaats.
Daarmee was de gehele Overijsselse oostgrens in geallieerde handen.

In West-Overijssel moest het spel nog beginnen. Ten noorden van Schipbeek en Twentekanaal en ten westen van een denkbeeldige lijn van Almelo/Wierden recht omhoog moest de bevolking nog maar afwachten wanneer en ten koste van hoeveel levens en materiele schade de bevrijding een feit zou worden.

Zie ook: De bevrijding van Lutten


Foto: Een geliefd kiekje in die dagen: samen met de bevrijders op de foto. Deze foto werd genomen in Hardenberg.

zaterdag 5 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 5 april Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop, Tubbergen

Het Parool 6 april 1945

Op de 5e april werd "bevrijd Twente" uitgebreid met de plaatsen Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop en Tubbergen. De weg naar het noorden via Hardenberg en via de Grafschaft Bentheim richting Coevorden lag open.
In Tubbergen werden de Canadezen nog zoals overal elders door een uitgelaten en juichende bevolking verwelkomd. Eenmaal de grens gepasseerd leken de Grafschafter dorpen uitgestorven, de luiken gesloten. De enige beweging die te bespeuren was werd veroorzaakt door de witte lakens die aan de huizen bevestigd waren.

Voor de soldaten van het Algonquin Regiment die tot taak hadden vanuit Almelo richting Wierden op te trekken bracht deze 5e april veel tegenslag. De Duitsers hadden besloten zo lang mogelijk stand te houden bij de zijtak van het Twentekanaal, een strategisch belangrijk punt, dat bij verovering de Canadezen toegang zou bieden tot Centraal Overijssel.

Bevrijding Almelo: kijk ook hier, hier en hier.


Foto: De Duitsers vluchtten met alle soorten rijdend materieel die zij konden bemachtigen

vrijdag 4 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 4 april Wiene, Delden

In de nacht van 3 op 4 april barstte de hel los rond het Twentekanaal bij Wiene. Ten koste van zware verliezen en dankzij staaltjes van heldenmoed werd een bruggehoofd gevormd en een Bailey-brug geslagen over het kanaal. In de ochtenduren trokken de uitgeputte soldaten Delden binnen. De Duitsers hadden zich teruggetrokken achter de zijtak van het Twentekanaal. De weg via Bornerbroek naar Almelo lag open.
In Almelo boden de Duitsers op sommige plekken felle weerstand en werden de Canadese troepen opgehouden door vernielde bruggen. Aan het einde van deze dag, waarop voor het eerst in april de zon scheen, was een groot deel van de bevolking in feeststemming maar was Almelo ten noorden van het kanaal nog in Duitse handen. Ook ten westen van Almelo in Wierden waren de Duitsers nog nadrukkelijk aanwezig. Het zou nog 5 dagen duren voordat Wierden bevrijd kon worden.


Aan het Twentekanaal woedde die dag nog een andere strijd. Op Gelders grondgebied bij het bruggehoofd Almen wisten de Canadezen eindelijk uit te breken en op te trekken naar Laren. Van daaruit werd koers gezet naar het noorden, waar het Gelders-Overijsselse grensriviertje de Schipbeek een nieuw obstakel vormde. De Duitsers hadden zich op de noordelijke oever gehergroepeerd.

Zie ook: De slag om de Sluis bij Wiene

Zie ook: 50 jaar na de bevrijding van Almelo (film)

donderdag 3 april 2025

A History of Pop(ular) Music (277): Joan Baez - Diamonds and Rust (1975)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De vorige bijdrage ging over Bob Dylan. Diamonds and Rust van Joan Baez gaat over Bob Dylan. Toen Joan Baez al een bekende folkartiest was, trok zij Bob Dylan haar podium op, het begin van zijn carrière. Samen traden ze vaak op en ze kregen een relatie. Totdat de inmiddels bejubelde Bob Dylan haar tijdens een tournee in Engeland in 1965 links liet liggen en niet meer met haar optrad. Dat betekende ook het einde van hun relatie. Daarna had Dylan de gewoonte om haar zomaar op te bellen over iets onbenulligs. Door zo'n telefoontje werd zij geinspireerd tot de tekst van Diamonds and Rust. Een tekst die door critici als buitengewoon goed werd beschouwd (Dylan noemde haar een 'lousy poet') en die begeleid werd met prachtige muziek. In de song blikt zij terug op de periode met Dylan. Kijk hier voor een analyse van de tekst.

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 3 april Hengelo, Borne, Weerselo, Losser


Op dinsdag 3 april konden de Britten Hengelo aan het rijtje bevrijde plaatsen toevoegen. Het Hampshire en het Dorset Regiment tekenden voor de eer. Kijk hier voor een ooggetigeverslag.
Het laatste regiment bereikte in de namiddag Borne en wist zelfs door te stoten tot Zenderen, maar keerde toch terug naar Borne, waardoor Zenderen in een niemandsland kwam te verkeren. De volgende dag kon het echter een compagnie van het Canadese Lake Superior Regiment begroeten.
In een ander deel van Twente werd Weerselo (geen Duitser meer te bekennen) even "meegenomen" door het Recce Regiment op weg naar het Kanaal Almelo-Nordhorn. Ook Losser werd bevrijd, in dit geval door de Goldstream Guards.


Foto: Veel belangstelling voor tank in het centrum van Hengelo.

Terug naar de lotgevallen van de Canadezen. Al op Eerste Paasdag (1 april) kwamen Britse verkenners tot aan het Twentekanaal bij Delden. Zij werden zwaar onder vuur genomen door de Duitsers aan de overzijde van het kanaal. De 4e Tankdivisie van het Eerste Canadese Leger kreeg tot taak het karwei te klaren. Op drie plekken probeerden de Canadezen het kanaal over te steken. Bij Almen (waar op 2 april een klein bruggehoofd was gevormd), Goor en Delden. Aan de overzijde hadden zich Duitse Fallschirmjäger ingegraven. Op 3 april aan het eind van de middag begon de Canadese aanval bij Delden ter hoogte van de sluis in Wiene waar het kanaal het smalst is. Met boten werd geprobeerd op verschillende plekken het kanaal over te steken. De tegenstand van de jeugdige Herman Goering Divisie was hevig en aan beide zijden moesten flinke verliezen worden geïncasseerd.
Canadese soldaten die de overkant hadden bereikt raakten ingesloten en moesten eigen artillerie vuur trotseren.

Bevrijding van Hengelo: foto's

Bevrijding van Hengelo: film

woensdag 2 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 2 april Oldenzaal en Denekamp

Uit: Het Vrije Volk 3 april 1945

Op Tweede Paasdag trok het grootste deel van het Britse leger richting Oldenzaal, waar de uitgelaten bevolking een eindeloze stoet voorbij zag trekken in de richting van Duitsland met als voorlopige eindbestemming Hamburg en Bremen. Men vergat echter Denekamp niet, maar bijna wel Ootmarsum, dat na aandringen van de burgemeester twee dagen later nog even door een kleine eenheid bevrijd werd.
Een deel van de Britten volgde een route in de richting van Hengelo maar stuitte op hevige tegenstand. De bevrijding van deze plaats werd uitgesteld tot de volgende dag.
Intussen waren ook de Canadezen op het Overijsselse strijdtoneel verschenen. Het Lake Superior Regiment bereikte laat in de avond het al door de Britten bevrijde Diepenheim. Er zou hen een zware taak wachten: het forceren van een overgang over het Twentekanaal bij Delden.

Zie ook: Canon van Oldenzaal


Foto: De legers van de bevrijders hadden nogal eens last van fileproblemen, zoals hier in Oldenzaal.

dinsdag 1 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 1 april Haaksbergen, Enschede en Diepenheim


Afbeelding: Bevrijdingskrant van de Twentse editie van Het Parool.

Op Paaszondag 1 april rond 8.00 uur kon St. Isidorushoeve zich het eerste bevrijde dorp van Overijssel noemen. Even later trok de 32nd. Guards Infantry Brigade via Beckum naar Boekelo en bereikte al vroeg in de morgen de opgeblazen Lonnekerbrug, waar zware strijd geleverd zou moeten worden. The 5th. Guards Armoured Brigade rukte via Haaksbergen (de eerste bevrijde grotere plaats) op naar de oostkant van Enschede. Aan het eind van deze koude, winderige en regenachtige dag was Enschede niet zonder de nodige schermutselingen en onvermijdelijke verliezen bevrijd.

Ook in Diepenheim konden de vlaggen uit. Het nabijgelegen Goor moest nog een week lang de Nederlandse driekleur binnenhouden. Het Twentekanaal zou een lastige barrière blijken te zijn.


Kaart: Troepenbewegingen op 1 april.

Zie ook: foto's van de bevrijding van Enschede.
Zie ook: website over de bevrijding van Enschede.

De latere omroepbaas Carel Enkelaar was in de oorlog een jonge medewerker van het illegale Parool. In zijn boek Van onze speciale verslaggever (1981) beschrijft hij hoe hij op 1 april aan de eerste 'bovengrondse' uitgave van Het Parool werkte:

Oranje-wit-blauw
In afwachting van een oudere, ervaren hoofdredacteur werd ik aangewezen als chef-redacteur. We spraken af nog geen namen op de krant te vermelden. Er konden zich in de stad nog Duitse politie of sluipschutters bevinden, die in een wanhoopsdaad nog gevaarlijk konden zijn.
Terwijl beneden in de straat de geallieerde tanks langs daverden en de bevolking vaderlandse liederen zong, begonnen we aan onze eerste vrije krant. De kop 'Het Parool' zou oranje worden en de letters werden blauw, zodat we een oranje-wit-blauwe krant konden uitgeven.
Henk kwam binnen in verkennersuniform. Hij was de geallieerde colonnes tussen Usselo en Boekelo tegemoet gelopen, was op een gevonden Duitse legerfiets naar huis gereden, had zijn verstopte kaki-uniform te voorschijn gehaald en kwam mij nu op de redactie zijn avontuur vertellen. Op de Usseler Es stond geallieerde artillerie, die over de stad heen de wegtrekkende Duitse troepen beschoot. Henk had uitvoerig met de mannen gesproken, sigaretten gekregen en hen geïnterviewd 'for our underground newspaper'. Ik verwerkte zijn ervaringen tot het grote openingsverhaal van onze eerste vrije krant. Het was het verslag 'Van onze redacteur', die onder een boom op de Usseler Es op de tanks van Montgomery zat te wachten:
'Daar schittert iets kleurigs door de boom en op de kromming. Iets van bonte lappen ... en dan zien we ze. Kleine, kakikleurige tanks, bespannen met rood-wit-blauwe en oranje doeken, die recht op ons af komen. Het lijkt onbestaanbaar. Na vijf lange jaren daar plotseling bet rood, wit en blauw ergens in Usselo op je af te zien stormen. Daar zijn ze dan, onze bevrijders. Hoog gezeten in hun geschutstorens, uitgerust met prima wapens en een complete zend- en ontvangstinstallatie, correct gekleed in kaki-uniformen met karakteristieke baret, vormen ze waardige vertegenwoordigers der geallieerde strijdkrachten. Wat gaat er in dit moment in ons om? We kunnen 't niet definieren. Maar 't moet ongeveer het gevoel zijn, dat een arme slobber krijgt, als hem de honderdduizend wordt thuisgebracht( ... ). En daar komen ook al de eerste bevrijden hun huizen uit. Boeren in hun hemdsmouwen en zonder boordje komen met open mond bet wonder aanschouwen. 'Bin 't moffen, meneer?' Nee, 't zijn geen moffen gelukkig. 'Engelschen?' Ja, wat 't nu eigenlijk precies wel zijn, weten we zelf niet. Uit een gesprek dat we met sommigen hunner hadden, blijkt echter, dat het inderdaad Engelschen zijn. AII English! Troepen van het 2de Britsche leger onder generaal Dempsey, dat bestaat uit Britten en Canadeezen. Ze zijn vanmorgen opgerukt vanaf Haaksbergen en dringen nu met een kleine colonne binnendoor op naar Enschede.'