zondag 26 september 2010

Van Papier tot Digitaal still going strong



De cijfers vliegen je om de oren. Miljoenen krantenpagina’s worden voor iedereen leesbaar via het KB historische kranten project, het Geheugen van Nederland bevat honderdduizenden afbeeldingen van bijzondere verzamelingen in archieven, musea en bibliotheken, en Europeana slaat alles – maar daar is dan ook Europees geld voor beschikbaar.
Kenmerk van deze projecten, zonder iets van hun waarde af te doen is dat ze behalve miljoenen gedigitaliseerde afbeeldingen etc. tonen, ook miljoenenverslindend zijn. Voortraject, projectmanagers, organisatie, uitvoering, het kost allemaal handenvol geld.

Nee, neem dan Van Papier naar Digitaal, opgezet door Hans den Braber en Herman de Wit. Een paar jaar geleden bedachten ze het volgende. Genealogische onderzoekers maken steeds vaker scans of foto’s van in archieven bewaarde genealogische bronnen (doop-, trouw- en begraafboeken, lidmatenboeken, volkstellingen, belastingcohiers etc.). Breng het resultaat van al dat particuliere gedoe samen op een website. Wij (de redacteuren) zorgen voor de verwerking en plaatsing van de toegestuurde afbeeldingen op Van Papier naar Digitaal.
In de loop van de jaren kwamen op deze wijze steeds meer bronbestanden op een overzichtelijke manier beschikbaar voor iedereen die er maar gebruik van wil maken op een website zonder toeters en bellen. Wie de gedigitaliseerde teksten wil transcriberen of van een register wil voorzien, graag, maar het hoeft niet – kan ook achteraf. Kijk hier wat er aan Overijssels materiaal al voorhanden is. Onlangs werd de mijlpaal van de 250.000ste afbeelding bereikt. Valt in het niet bij die miljoenenverhalen, maar het is wel allemaal vrijwilligerswerk, kost bijna niets, is een prachtig voorbeeld van samenwerking en het brengt gewoon moeilijk toegankelijke originele bronnen online. En zonder dit met veel lawaai en beloftes aan te kondigen. Hoeveel grote projecten lopen niet vast (subsidie is op) of maken niet waar wat ze beloofd hebben – want het blijkt toch moeilijk en tijdrovend om inhoud te blijven toevoegen.
Van Papier tot Digitaal gaat hopelijk gestaag op dezelfde weg door!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten