(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
zondag 2 januari 2011
Klassieker ‘Ons Dinkelland’ van J.B. Bernink nu op internet
Er zijn wat (vrije) uren in gaan zitten, maar het klassieke werk Ons Dinkelland van J.B. Bernink, waarvan de eerste druk in 1916 verscheen, is gescand (3e druk 1926) en staat nu op internet. Het is te vinden op het weblog Overijssel – Plaatsbeschrijvingen 1880-1930, waar al eerder uitgaven uit deze periode op gezet zijn. Voordeel van een weblog is dat je zaken kunt toevoegen als kaarten, links etc.
Tussen beide wereldoorlogen verscheen een halve boekenplank aan werken over de geschiedenis van Twente. Nog steeds worden deze werken als klassiekers beschouwd.
Van Deinse. Uit het land van katoen en heide. 2 dln. 1922.
C.J. Snuif. Verzamelde bijdragen tot de geschiedenis van Twenthe. 1930.
Van Coeverden. Schetsen uit Twenthe’s verleden. 1934
G.J. ter Kuile Sr. Twentsche eigenheimers: historische schetsen. 1936.
Cato Elderink. Twenther laand en leu en leven. 1937.
Voordat deze standaardwerken over de geschiedenis van Twente werden gepubliceerd, verscheen al in 1916 Bernink’s Ons Dinkelland. Weliswaar behandelt Ons Dinkelland niet de heemkunde, de geschiedenis van ‘land en volk’ van Twente, maar beperkte Bernink zich tot natuur, landschap en bodem (geologie). Toch werd Ons Dinkelland altijd tot de klassiekers van de literatuur over Twente gerekend.
Johannes Bernardus Bernink (1978-1954) uit Denekamp, vooral bekend als Meester Bernink, was natuurvorser en amateur-geoloog. Al op jonge leeftijd werd hij verzamelaar van planten, vogels, insecten en later ook van stenen. Evenals zijn plaatsgenoot Willem Dingeldein, die in 1948 Het land van de Dinkel schreef en met wie hij er regelmatig op uittrok om onderzoek te doen, was Bernink onderwijzer. Hij begon al vroeg met publiceren. Zijn publicaties in De Levende Natuur brachten hem in contact met grote namen op het gebied van natuurstudie en geologie waaronder E. Heimans en Jac. P.Thijsse.
Zijn grote verzameling wist hij onder te brengen in een museum, Natura Docet in Denekamp, waarvan hij directeur werd en dat tegenwoordig het oudste regionale natuurhistorische museum in Nederland is.
Aan de klassiekers voeg ik graag Röring en Geerdink toe.
BeantwoordenVerwijderenMee eens, alleen ze passen niet bij het thema Plaatsbeschrijvingen.
BeantwoordenVerwijderenBovendien veel werk om te scannen.
Geweldig dat 'Ons Dinkelland' in het jubileumjaar vanwege het 100-jarig bestaan van het Natura Docet, voor iedereen toegankelijk is! Ik hoop dat de digitale versie net zo'n bron van inspiratie zal zijn als ten tijde van Meester Bernink zelf.
BeantwoordenVerwijderenHartelijk dank voor al het werk dat jullie hier aan hebben gehad en de uren die er aan zijn besteed!
Stans van der Veen - directeur Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet