Dat de streektaalschrijver en ‘regionalist’ Johan Gigengack een bijzondere man moet zijn geweest ervoer ik tijdens de uitreiking van de eerste Johan Gigengack prijs aan Hendrik Entjes in 1980 op het Everlo, waarbij ik als nog jong bibliothecaris namens de toenmalige Provinciale Bibliotheekcentrale in Borne aanwezig was. Tijdens de bijeenkomst werd ook het eerste nummer van de heropgerichte Twentse Post (dit tijdschrift zou het twee jaar volhouden) gepresenteerd. Herman Finkers verzorgde een kort optreden – het was het jaar van zijn doorbraak, althans in Noord- en Oost-Nederland.
Entjes hield een redevoering, die voor een groot deel over Gigengack ging. Uiteraard weet ik niets meer over de inhoud. Maar wij ontvingen van Entjes de getypte tekst (met handgeschreven verbeteringen) van zijn voordracht om in onze Overijssel collectie op te nemen. Deze herlezend, blijkt dat Entjes het betreurde dat de publicatie van de Twentse roman De boetenste duusternis door Gigengack in 9061, die een storm van kritiek opleverde onder recensenten, de ’carrière’ van Gigengack zo beïnvloed had. Gigengack, die zijn tijd blijkbaar te ver vooruit was, wilde een moderne roman in dialect schrijven, waarin o.a. een driehoeksverhouding en erotiek voorkwamen. Dit werd niet gepikt door de conservatieve regionalisten van die tijd. Gigengack wendde zich teleurgesteld af van de streektaal. Wel richtte hij de Twentse Post, maandblad voor Twente, op, dat hij zelf volschreef met artikelen over cultuur, geschiedenis, beeldende kunst, etc. Trouwens de opmaak en het drukken deed hij ook zelf. Jaren later pas pakte hij de draad van de streektaal weer op en schreef hij de teksten voor de uitgave Twentse woorden en gezegden. Zijn plotselinge vroege dood betekende dat een vervolg niet meer zou verschijnen.
Foto: Johan Gigengack bezig met zetwerk voor zijn Twentse Post (Herkomst foto: www.johan.gigengack.nl )
Johan Gigengack heeft nu een eigen website gekregen, een initiatief van twee zoons, Erik en Frank Gigengack. De website ziet er niet alleen prachtig uit, voorzien van veel unieke foto’s maar is ook zeer compleet. Leven, werk en de kring van vrienden en bekenden van Johan Gigengack komen uitgebreid aan bod. Dergelijke biografische websites ken ik niet of nauwelijks. Een voorbeeld voor wie plannen heeft biografieën op internet te plaatsen.
Zie www.johan.gigengack.nl
Mooie website en interessante blog. Op deze manier komt deze informatie wereldwijd beschikbaar, dat is dan weer een van de vele voordelen van internet.
BeantwoordenVerwijderen