zondag 3 juni 2012

Vanaf november: Tentoonstelling over voetbal met Jan Mulder in TwentseWelle

Op 24 november opent TwentseWelle een bijzondere tentoonstelling over voetbal. Dan is Nederland de afgang bij het EK alweer te boven. Een te licht gebleken defensie en de weigering van Van Marwijk om Van Persie en Huntelaar in één elftal op te stellen waren er volgens velen debet aan. De voorronde voor het WK in Brazilië in 2014 is rond die tijd van start gegaan, waarin Nederland onder meer moet afrekenen met Turkije en Roemenië. De competitie is dan ook al weer in volle gang en misschien weten we dan ook al of bij FC Twente het lek boven is en of PEC Zwolle kans maakt langer dan één seizoen in de eredivisie te verblijven.


Die tentoonstelling onder de naam ‘1-1’ gaat iets speciaals worden, waarbij het fenomeen voetbal vanuit verschillende invalshoeken benaderd wordt. Bijvoorbeeld de invloed die voetbal uitoefent op de maatschappij: gezondheid, sportiviteit, identiteit en sociale cohesie.

Jan Mulder
Een belangrijke rol krijgt Jan Mulder. Hij gaat een elftal bekende Nederlanders interviewen over hun voetbalidool. Zo koos zangeres Karin Bloemen Frank Rijkaard, presentator Matthijs van Nieuwkerk David Beckham en zag acteur Kasper van Kooten in Youri Mulder zijn jeugdheld. Alle idolen worden geportretteerd in de context van de samenleving uit hun tijd. Zo voetbalde Coen Moulijn, het idool van de gebroeders Anker in het Feyenoordstadion, terwijl de stad er omheen nog zwaar beschadigd was als gevolg van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Steeds wordt aandacht besteed aan de politieke situatie, de muziek, de kunst en de cultuur uit de verschillende tijdsperiodes. Een ander belangrijk thema is de professionalisering van het voetbal, zoals die onder andere is te zien in de ontwikkeling van de architectuur van de stadions. De opkomst van de pluriforme samenleving is ook thema in de tentoonstelling. Alleen al in de Twentse profclubs voetbalden mensen van 45 verschillende nationaliteiten.
Verder zijn er voorbeelden te vinden van de invloed op mode en haardracht. Die was in de tijd van Coen Moulijn uiteraard anders dan in de tijd van David Beckham. De rol van de media komt voorbij in de vorm van fragmenten uit verschillend programma‘s.
Uiteraard is er voor het spel zelf ruimte in de tentoonstelling: de rol van de voetballer, de scheidsrechter, de coach, de verzorger, enzovoort.

Er worden voorbeelden gegeven van de invloed van het voetbal op de taal door de jaren heen. Natuurlijk ontbreekt ook de algemene geschiedenis van het voetbal niet. De eerste echte wedstrijd werd in Twente gespeeld op initiatief van Jan Bernard van Heek, die uit Engeland een echte bal meenam.
Kortom. “1-1” wordt een tentoonstelling waarin erfgoed, beeldende kunst, muziek, fotografie, film en interactieve media een verrassend beeld geven van een sport die door velen geliefd en door sommigen verguisd wordt. In het halve jaar dat de tentoonstelling te zien is worden tal van activiteiten ontwikkeld, waaronder clinics, lezingen en andere evenementen.

Top 100 aller tijden en voetbalverhalen
Doe mee aan het samenstellen van een Top 100 aller tijden van voetballers en schrijf een verhaal.
Iedereen kan zijn favoriete voetballers aller tijden aanmelden. Aan de hand van inzendingen wordt de top 100 samengesteld die ook in de expositie terug te vinden zal zijn.
Wie wil kan ook een voetbalverhaal inzenden. De elf beste voetbalverhalen worden beloond:
- met een uitnodiging voor de opening van de expositie, die wordt verricht door Jan Mulder
- het verhaal maakt deel uit van de 'verhalenwand' in de expo '1-1'
- het verhaal komt op de website van TwentseWelle

Bron: website TwentseWelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten