(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
zondag 11 augustus 2013
Poparchief Twente, mooi initiatief maar ...
Op initiatief van Oudheidkamer Twente en een groep ‘oudere jongeren’ komt er een Twents Poparchief dat zich vooral richt op de periode vanaf 1956 (Bill Haley) en de generatie die toen de tienerleeftijd had. Twente was natuurlijk geen Den Haag, maar toch wemelde het van de popbandjes en dan hebben we het niet over muzikanten die op bruiloften en partijen speelden. Landelijk maakten alleen The Buffoons en later Teach-In furore, maar veel bands waren lokaal wereldberoemd. Niet alleen alles over popgroepen wordt geïnventariseerd maar ook informatie over de plekken waar werd opgetreden, de podia.
Een mooi initiatief, ben benieuwd wat ’t wordt. In het najaar zal er een website gepresenteerd worden en in de krant is een oproep gedaan aan degenen die plakboeken en spullen uit die tijd bezitten deze af te staan of tijdelijk uit te lenen.
Ik wil niet belerend doen maar ik heb wel een tip aan de heren en 1 dame. Mijn inschatting is dat zo’n oproep niet verkeerd is, maar waarschijnlijk niet zoveel op zal leveren. Hoeveel mensen zouden een plakboek hebben aangelegd over dit onderwerp. Er is wel een groot collectief geheugen waaruit geput kan worden. Losse foto’s, singletjes, en andere spullen zijn er waarschijnlijk wel maar vooral veel herinneringen en verhalen.
Wiki
Hoe kun je alle feiten, herinneringen en verhalen op een zo makkelijk mogelijke manier bij elkaar brengen. Door een wiki op te starten. De werkgroep voert de regie over de wiki, maar iedereen kan zien welke informatie al verzameld is en vervolgens aanvullen en verbeteren.
Daarnaast kan er ook een aparte mooie website gemaakt worden met foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten etc.
Voorbeeld: Middelburg Dronk.
Middelburg Dronk is zo’n wiki, waarop alles verzameld wordt over uitgaan en horeca in Middelburg. ‘De online encyclopedie over uitgaan en drinken in de gemeente Middelburg toen en nu, waar iedereen aan mee kan schrijven’ staat er vermeld. Eigenlijk een soortgelijk onderwerp als het poparchief Twente, waar het b.v. ook om de plekken gaat waar werd opgetreden. In beide gevallen is er nog een collectief geheugen en zijn vele individuele geheugens beschikbaar. Om alle kennis bijeen te brengen moet je een zo eenvoudig mogelijk medium gebruiken.
Tot zover enige gedachten mijnerzijds bij dit mooie plan. Ik wens de werkgroep veel succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten