Afgelopendonderdag werd de expositie 'De Twentsche Kunstkring' in TwentseWelle in Enschede geopend. De expositie bestaat uit meer dan 150 werken, die uit het bezit komen van tal van particulieren en instellingen. Veel van deze werken zijn nooit eerder geƫxposeerd.
Afbeelding: Leden van de Twentsche Kunstkring aan het werk, schets van Bert Henri Bolink
De Twentsche Kunstkring
De Twentsche Kunstkring was actief in onze regio in de eerste helft van de vorige eeuw. De kring werd in 1934 in Enschede opgericht en bestond uit onder anderen Evert Rabbers, Gerard Cornelis Krol, Pieter Nijgh, Cornelis Broerse, Bert Henri Bolink, Ina Scholten-van Heek, Jan Broeze, Willem de Wijs, Rinze Visser en vele andere in Twente werkende kunstenaars. Ze waren kunstenaars met hart en ziel. Dat is voelbaar en zichtbaar in hun werk. Het waren geen vernieuwers maar ze legden wel een vergeten wereld vast. Er werd van alles geschilderd en getekend. Idyllische plekjes in Twente zoals die er in de jaren 1930 nog waren, maar ook stadsgezichten, portretten en stillevens. Men tekende ook elkaar, werkend naar model of in de vrije natuur. Bijzonder is dat alleen Jan Broeze (Markelo) in Twente geboren is, de overige schilders behoorden tot de ‘import’, maar de meesten hebben Twente niet meer verlaten.
Boven: Evert Rabbers - De paardenmarkt in Goor. Onder: Jan Broeze - Winterlandschap
De tentoonstelling duurt tot en met 5 januari. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld dat via podcast te beluisteren is. Paul Abels van AFdH-uitgevers schreef een boekje voor de tentoonstelling: ‘Schilders tussen Dinkel en Regge: De Twentsche Kunstkring 1934-1950’.
Op de website Wie is wie in Overijssel staan biografische portretten van twee van de belangrijkste kunstenaars die lid waren van de Twentse Kunstkring: Evert Rabbers en Jan Broeze.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten