donderdag 15 januari 2015

Kies het beste (fictie)boek van Overijssel!

Publieksprijs
Dit jaar voor het eerst mogen Overijsselse lezers bepalen welke schrijver het beste fictie boek van Overijssel heeft geschreven. Een deskundige selectiecommissie heeft vier schrijvers genomineerd waaruit gekozen kan worden: Almar Otten, Kader Abdolah, Michelle Visser en Rodaan al Galidi. Naast deze publieksprijs fictie is er een juryprijs non-fictie en de verkiezing van de Dichter bij Overijssel. Op 4 maart worden alle winnaars tijdens een feestelijke bijeenkomst in Deventer bekendgemaakt. Informatie over de drie verkiezingen vind je op de website Overijssel Verwoord.

Voor het bepalen de Publieksprijs Overijssels Boek van het Jaar-Fictie kon de selectiecommissie kiezen uit boeken die spelen in Overijssel of werk van Overijsselse schrijvers die niet noodzakelijk in onze provincie hoeven te spelen.
Almar Otten is een schrijver uit Deventer, die al meerdere thrillers schreef, waarin Deventer een belangrijke rol speelt. Dit geldt niet voor Het ronde huis dat gaat over de mysterieuze gebeurtenissen in een landhuis op de Veluwe bij Nunspeet. De Twentse Michelle Visser schreef een historische roman, getiteld Opstand, over de Belgische opstand en tweelingzussen die door de gebeurtenissen tegenover elkaar komen te staan. Kader Abdolah (woonplaats Delft) laat zijn roman Papegaai vliegt over de IJssel spelen in Zwolle en omgeving waar hij lange tijd gewoond heeft. Rodaan al Galidi tenslotte woont in Zwolle. Zijn roman Bloesemtocht bevat echter verhalen over Irak, het land waar hij geboren is.

Ga om een stem uit te brengen naar de stempagina en kies voor een van de onderstaande genomineerden:

Rodaan Al Galidi
Bloesemtocht
Antwerpen : De Bezige Bij, 2014. 350 pag.
De opa van de verteller is samen met zijn blinde ezel de baas in het dorp. Opa deelt de bevelen uit en gebiedt de dorpsbewoners tegen zijn ezel te praten als ze iets willen melden. Niemand mag een naam hebben, ook het dorp niet, alleen de dieren. De ezel heet Miraan; iedereen is bang voor hem. Hij vertelt zijn kleinzoon verhalen waarin hij uitlegt hoe volgens hem de wereld in elkaar zit. Deze wonderlijke en humoristische verhalen over de opa van de verteller zijn met grote ernst geschreven in een verteltrant die doet denken aan Arabische sprookjes. De auteur, geboren in 1971 in Irak, is dichter en romanschrijver. Hij ontvluchtte zijn geboorteland en woont sinds 1998 in Nederland (Zwolle). In 2011 kreeg hij de Literatuurprijs van de Europese Unie toegekend voor zijn roman ‘De autist en de postduif’.


Kader Abdolah
Papegaai vloog over de IJssel
Amsterdam : Prometheus, 2014. 447 pag.
Het leven van de personages speelt zich af langs de IJssel en wordt door de dramatische gebeurtenissen tussen 1970 en 2010 beïnvloed. In de dorpen komen asielzoekers wonen. Memed is de eerste buitenlander in het streng protestantse Zalk. Hij wordt in het dorp opgenomen, raakt bevriend met Catharina en wordt de vraagbaak van veel nieuwkomers. Ondanks de dood van zijn dochtertje beseft Memed dat hij een nieuw bestaan moet opbouwen. Zijn technisch vernuft komt hem hierbij goed van pas. De Iraans-Nederlandse schrijver (1954) heeft veel eigen ervaringen verwerkt. Hij laat zien hoe de nieuwkomers de samenleving veranderen, hoe de verschillende culturele gewoonten botsen. Dit blijkt vooral uit de verhouding tussen de seksen; vrouwen passen zich gemakkelijker aan hun nieuwe omgeving aan dan mannen; en eerwraak ligt op de loer. Kinderen doorbreken taboes. Er ontstaan gemengde relaties. Abdolah beschrijft met veel inlevingsvermogen hoe Nederland in een multiculturele samenleving verandert. Het onvermijdelijke hiervan is dat iedereen moet leren om alles te delen. Een soms sprookjesachtige, optimistische roman.


Almar Otten
Het ronde huis
Amsterdam : Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2014. 351 pag.
In 2005 vermoordt een terminaal zieke bejaarde vrouw een man, in 2013 houdt de Deventer historica Lineke Tesinga een lezing over Germaanse mensenoffers en in 1921 wordt een jong weesmeisje naar een jachthuis in de Veluwse bossen gebracht en slachtoffer van een geheimzinnig ritueel. Dit zijn een paar feiten waarmee Tesinga en de Deventer rechercheurs Jozef Laros en Ellen Van Dorth te maken krijgen. Spil is het in 1967 afgebroken historische jachthuis Het Ronde Huis bij Nunspeet, waar volgens de overlevering geheimzinnige rituelen plaatsvonden waarbij ook prins Hendrik betrokken was. Vlot geschreven, spannende historische thriller die heen en weer springt in de tijd en vanuit een meervoudig perspectief wordt verteld. Eerder werd ‘Blauw goud’ van Otten bekroond met de Diamanten Kogel.


Michelle Visser
Opstand
Amsterdam : Boekerij, 2014. 349 pag.
Goed gedocumenteerd verhaal van deze Twentse schrijfster over de Belgische opstand tegen Willem I. Wanneer Sabine in 1830 trouwt, volgt ze haar man naar Brussel. Ze helpt hem in de banketbakkerij en deze groeit uit tot een succes. Een gouden toekomst ligt in het verschiet, maar niemand heeft rekening gehouden met de Belgische opstand. Sabine's tweelingzus Karlijn, die bij haar vader in Utrecht is gebleven, weigert met Rein de knecht van haar vader te trouwen. Ze verlaat huis en haard om bij haar geliefde te kunnen zijn, een soldaat in het Hollandse leger. Naast de fysieke strijd tussen de verschillende landen waar ze zich bevinden, is er de innerlijke strijd tussen de bloedband en de liefde. Ze heeft een vrij onbekend onderwerp onder de loep genomen en alleen echte kenners zullen de historische personages Petronella Moens en Jan-Carel van Speijk in het boek herkennen. Een must-read voor iedere liefhebber van historisch proza.


Zie ook: Genomineerden voor Overijssels Boek van het Jaar - Non-fictie bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten