zondag 29 mei 2016

Website 'Schat van Dalfsen' over spectaculaire archeologische vondsten


Vondsten uit de trechterbekercultuur - ten tijde van de hunebedbouwers, merovingische koningsgraven, boerderijplattegronden. Archeologen spreken in superlatieven over een van de grootste vondsten van de laatste tijd in Europa. 'Oosterdalfsen' wordt definitief een begrip in de wereld van de archeologie.

Voor wie alles wil weten over de opgravingen bij Dalfsen zijn er diverse bronnen te vinden:
Historiek.net
Trechterbekers Dalfsen
en recent is er de website Schat van Dalfsen


Google Earth: Het gebied van de opgravingen rond de Kampmansweg

maandag 23 mei 2016

Tijdschrift 'Immaterieel Erfgoed' nu digitaal


Het tijdschrift Immaterieel Erfgoed verschijnt vanaf nu alleen nog digitaal en is gratis te downloaden. De jaargangen die tot nu toe alleen in papieren vorm zijn verschenen zijn op dezelfde plek nu ook digitaal te bekijken.

donderdag 19 mei 2016

Almar Otten en Jan van de Wetering zijn winnaars van Overijssels boek van het jaar 2015

Vanavond werd in het Kulturhus in Borne door gedeputeerde Hester Maij het Overijssels Boek van het Jaar 2015 bekend gemaakt.

Almar Otten ontving in de categorie fictie met Vriendendienst de prijs voor het Beste boek van Overijssel.


In de categorie fictie was Jan van de Wetering winnaar met Een toekomst waarborgen: twee ondernemende families, een landgoed en een verzekeringsbedrijf.


Zie verder: Overijssel Verwoord

woensdag 18 mei 2016

Doe mee met verkiezing beste geschiedenisboek


Omdat het Historisch Nieuwsblad 25 jaar bestaat organiseert zij de verkiezing van het Beste Geschiedenisboek aller tijden. De redactie stelde in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer een longlist van 250 Geschiedenisboeken op. Je mag uit die 250 boeken een top 10 samenstellen. Staat je favoriete boek er niet op, dan kun je dat aanmelden.

Hieronder mijn persoonlijke top 10 met boeken geplukt uit de lijst van 250. Het is wel een subjectieve top 10 want ik heb tot op heden nog niet alle 250 boeken kunnen lezen :-)

Nieuwe website over fietsen in Overijssel


Afgelopen vrijdag werd een nieuwe website over Fietsen in Overijssel gelanceerd. Kijk hier voor informatie over de achtergronden, plannen en over wie allemaal hun medewerking verlenen. Er zijn ook ex-profwielrenners als Hennie Kuiper, Theo de Rooij en Rob Harmeling bij betrokken.

Op de website zelf veel informatie over mountainbike netwerk, toerfietsen, fietsknoopppunten, fietsroutes, fietskalender, evenementen etc.

zondag 15 mei 2016

De barones en de dominee, een verboden liefde in de 19de eeuw


De titel lijkt verbonden aan een streek- of familieroman over de verboden liefde van een barones met een dominee. Maar het gaat hier niet om fictie. Bij het schrijven van Twee eeuwen Recht en Wet over de geschiedenis van het arrondissement Zwolle kwam Wim Coster de stukken tegen. Over een barones die na de dood van haar man werd getroost door de dominee. Dat troosten hield nogal aan en er kwam een kind van. De barones beviel in Zuid-Frankrijk, stond het kind af en betaalde een vergoeding voor de opvoeding. Het nieuws sijpelde door naar Zwolle. De dominee, die getrouwd was en vier kinderen had, werd aangeklaagd. Hem werd het afstaan van een kind en bovendien onzedelijk gedrag ten laste gelegd. De dominee werd veroordeeld tot negen maanden cel. Het nieuws werd een hype in de toen nog schaarse media. Multatuli bemoeide zich ermee. Zijn wettige vrouw en een deel van de kerkgangers bleef in zijn 'onschuld' geloven, totdat hij meteen na zijn veroordeling de biezen nam en met zijn barones naar Engeland vertrok. Nooit werd meer iets van hen vernomen. Het is allemaal echt gebeurd. De barones was Jeannette Pruimers, geboren barones Van Dedem en de dominee was Johannes Gerrit van Rijn. Behalve uit de rechtbank-archieven kon Wim Coster putten uit kerkelijke en privébronnen, waarvan de onlangs bij het HCO ontsloten archieven van de familie Van Dedem belangrijk waren. Hierin bevonden zich onder meer een groot aantal erotisch getinte liefdesbrieven.
De auteur verrichtte veel speurwerk. Uiteindelijk ontmoette hij ook nazaten van het 'bastaardkind' Henri van Dedem. Zijn kleinzoon, 92 jaar oud, woont in Zwitserland en was uiteraard verrast door de aangedragen feiten. Hijzelf kon op zijn beurt weer veel vertellen over zijn grootvader.

De ingrediënten van dit verhaal zouden zich kunnen lenen voor het schrijven van een roman. Maar zoals Elsbeth Etty recenseert in de NRC: 'Het boek is een schoolvoorbeeld van microgeschiedenis. Zo’n onderzoek, daar kan haast geen roman tegenop'.

Zie ook: De Swollenaer
Zie ook: Mijn Stad Mijn Dorp

Zie ook (hieronder) interview met Wim Coster bij RTV Oost

Nieuwe website over (culturele) evenementen, streekcultuur en festivals in de Achterhoek


Jaarlijks maak ik een overzicht van Festivals, (culturele) evenementen en zomerfeesten in Overijssel. Ik beperk me hierbij tot onze provincie. Maar de Achterhoek is dichtbij en daar gebeurt natuurlijk ook van alles. Tien Achterhoekse gemeenten hebben nu een nieuwe website in het leven geroepen, waarop te zien is wat er allemaal te doen is op het gebied van theater, muziek, festivals, kunst en streekcultuur. Wat de festivals betreft is er vandaag bijvoorbeeld het Over de Top Festival in Lichtenvoorde, later deze maand nog Weidepop in Wolfersveen, het Weenters Open Air Unplugged en het Sjoksfestival in Aalten. Kijk voor de complete informatie op Cultuur Zomer Achterhoek.

zaterdag 14 mei 2016

Muziek uit het oosten (90): Pauw - Visions

Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.


Pauw, een band van Haaksbergense origine, werd al genomineerd voor een Edison en een 3FM Award. Ze spelen muziek geïnspireerd op de jaren 60 en 70, die wel psychedelisch genoemd wordt. De bandleden houden het liever op alternative.

dinsdag 10 mei 2016

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) vernieuwd


De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. Sinds de lancering in 1999 door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is de site gevuld met duizenden literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en audiovisueel materiaal. Ook zijn op DBNL een groot aantal studies en primaire bronnen beschikbaar op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis. De website biedt een collectie die zo veel mogelijk representatief is voor het hele Nederlandse taalgebied, en bevat teksten van de vroegste tijden tot nu.

Er kon op de site al gezocht worden op auteur, titel en woorden binnen de tekst. Nu is het ook mogelijk om met behulp van het Calendarium te zoeken op datum of periode in de duizenden gedigitaliseerde teksten en in de auteursgegevens. Dat levert extra mogelijkheden op om de gewenste informatie te vinden en interessante ontdekkingen te doen. Deze nieuwe functie maakt het eenvoudiger om specifiek te zoeken. Welke schrijvers zijn geboren op 25 december? Wie schreven er in of over de Eerste Wereldoorlog of over 11 september 2001 (‘9/11’)?
Op dit moment bevat het Calendarium enkele honderdduizenden verwijzingen. Toch zijn er over sommige perioden bijvoorbeeld nog weinig brieven en dagboeken beschikbaar. Die jaren leveren dus minder zoekresultaten op. Het aantal teksten in de DBNL groeit echter gestaag, zodat er elke maand vele datumverwijzingen bij komen.

Onlangs is de site ook al qua vormgeving gemoderniseerd en zijn de zoekfunctie en navigatie verbeterd. De maandelijkse aanwinsten van deze digitale collectie worden nu ook overzichtelijk weergegeven.

De Atlas voor de Nederlandse taal en literatuur biedt de mogelijkheid om te zoeken op plaats.

maandag 2 mei 2016

Standaardwerk over in Hengelo begonnen April-mei staking 1943 gedigitaliseerd


In de ochtend van donderdag 29 april 1943 worden bulletins opgehangen aan de ramen van Drukkerij Smit in Hengelo. Het gaat om een Duitse 'Bekendmaking', waarin aangekondigd wordt dat alle 300.000 voormalige Nederlandse militairen als krijgsgevangenen zullen worden weggevoerd in het kader van de Arbeitseinsatz. Achtergrond van deze maatregel is dat door de verliezen van Duitsland in Rusland de oorlog begint te kantelen.
Drukkerij Smit was gelegen op een centraal punt in Hengelo waar 's ochtends veel werkvolk uit de Hengelose fabrieken passeerde. Het bericht sloeg in als een bom. Iedereen had wel familieleden of bekenden die getroffen zouden worden. Bij Stork begon die ochtend de staking. Toen de werknemers van Stork naar buiten liepen en langs de Dikkers-fabrieken kwamen, liep dit bedrijf ook leeg. De staking verspreidde zich als een olievlek over Hengelo en Twente. Telefonistes van de bedrijven speelden een belangrijke rol. Zij zorgden voor de communicatie. Andere communicatiemiddelen waren er niet.
De staking breidde zich uit naar het platteland. De boeren leverden geen melk meer aan de melkfabrieken, maar deelden deze rechtstreeks uit aan de bevolking. Een dag later werd op verschillende plekken in Oost-, Noord- en Zuid-Nederland gestaakt. Helaas werd de Randstad niet bereikt. Ook de Spoorwegen deden niet mee. Daardoor en ook vanwege de harde, vaak willekeurige, represailles - 80 stakers werden geëxecuteerd - verliep de staking noodgedwongen op zaterdag. Maar in Hengelo was geschiedenis geschreven. Midden in de oorlog vlamde daar plots het verzet tegen draconische maatregelen van de bezetter op.

Het standaardwerk van P.J. Bouman, getiteld De April-Mei stakingen van 1943 is nu gedigitaliseerd. Hierin uiteraard veel informatie over het belangrijke Hengelose/Twentse aandeel in de staking. Kijk ook op de website van het NIOD voor meer informatie.

zondag 1 mei 2016

Update van online oude adresboeken en telefoongidsen


Voor oude adresboeken en telefoongidsen is veel belangstelling. Dit blijkt uit het bezoek aan eerdere blogposts over dit onderwerp op dit blog. Tijd voor een update, waarbij volledigheid uiteraard niet gegarandeerd kan worden. Wat is er zoal online te vinden?

Oude adresboeken
Aalsmeer - periode 1925-1988
Achterhoek - adresboek van Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo 1929
Alkmaar en omgeving - Adresboeken van Akersloot, Alkmaar, Bergen, Castricum/Bakkum, Den Helder, Heiloo, Limmen, Sint Pancras, Texel, Wieringermeer, Zijpe.
Ameland - adresboek uit 1928
Amsterdam - van 1821 t/m 1940.
Amersfoort - van 1851-1979
Arnhem en omstreken - meestal inclusief Velp en vaak zijn ook Doorwerth, Heveadorp, Oosterbeek, Rozendaal, Westervoort en Wolfheze opgenomen.
Breda - bevat de periode 1870-1975, bevat tot 1940 ook de gemeenten Ginneken-Bavel, Princenhage en Teteringen.
Delft - van 1857 t/m 1949 (niet meer online).
Den Bosch - van 1865-1943
Den Haag - adresboeken 1854 - 1939-1940-1941-1942
Dordrecht - uit de periode 1855-1973
Eemland (Baarn-Soest) - periode 1888-1970
Eindhoven 1910 inclusief de gemeenten Gestel, Stratum, Strijp en Woensel
Eindhoven 1920 inclusief Best, Boxtel en Helmond
Eindhoven 1934 - prachtig voorbeeld van een bewerkt adresboek.
Friesland (de gehele provincie) - adresboek uit 1928
Groningen - periode 1880-1972
Haarlem - uit de periode 1859-1972
Hilversum - van 1891 t/m 1942
Hoogeveen en omgeving - 1890-1899, 1929-1933
Hoorn - 1912,1920,1928,1949,1964
Leiden - adresboek van 1893
Middelburg - adresboek van 1940 Zie ook: Zeeuwen gezocht.
Noord-Holland - op de website van het Noord-Hollands archief staan onder meer de adresboeken van Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Heemstede en Velsen online.
Nijmegen - adresboeken van 1868 t/m 1971 + allerlei bewerkingen. Op deze site ook adresboeken van Beuningen, Elst, Groesbeek, Heumen, Lent, Mook en Middelaar, Ubbergen en Wijchen.
Roosendaal - adresboek uit 1914
Rotterdam - uit de periode 1808-1939.
Schiedam - uit de periode 1888-1971
Tilburg - uit de periode 1865-1969
Utrecht - van 1860-1940
Zaanstreek - adresboeken van Zaandam, Koog a/d Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Krommenie, Assendelft, Westzaan, Wormer, Oostzaan en Jisp.
Zutphen - uit de periode 1863-1969, deels ook adressen van Eefde en Warnsveld.

Wat betreft Overijssel kom ik niet verder dan een adresboek van Zwolle uit 1878 en twee adresboeken van Rouveen uit 1948 en 1966. Maar misschien zie ik iets over het hoofd. Laat het mij weten.

Tip: In Delpher zitten ook nog online adresboeken verborgen.

Oude telefoongidsen
* Telefoongidsen van Nederland vanaf 1901. Het gaat om de jaren 1901 - 1904 - 1905 -1906 - 1910 - 1913 - 1915 -1917 - 1920 t/m 1939 - 1941 -1942 - 1943 - 1946 (2 dln.) - 1950 (2 dln.).