(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
vrijdag 31 maart 2017
Nieuwe website: Architectuur uit de jaren tachtig
De nieuwe website love80sarchitecture.nl is een platform voor architectuur uit de jaren ’80. Volgens de initiatiefneemster Liwine Spoormans, docent en onderzoeker aan de TU Delft, moet de website moet een archief zijn waar men typische jaren tachtig architectuur kan bekijken en delen, maar moet ook de discussie opwekken over de toenmalige experimenten en de waarde hiervan in de tegenwoordige tijd.
Over het waarom van de website schrijft ze: 'Bij de beschouwing en bescherming van erfgoed zijn de ’80-ties nog nauwelijks een onderwerp. Ook voor het grote publiek lijkt architectuur uit deze periode nog onbekend en onbemind. In de bouwpraktijk echter zijn de jaren ‘80 een actueel onderwerp: veel gebouwen krijgen een facelift, worden verduurzaamd of gesloopt.
De doelstelling van dit platform is om de karakteristieken van de 80’s architectuur in beeld te brengen. Wat zijn nu die specifieke kwaliteiten in vormgeving? Zijn er categorieën te onderscheiden in bouwjaar, functie, visie? Welk architectonisch experiment is geslaagd en wat is de hedendaagse waarde? Pas wanneer we onze ogen hebben geopend voor de kwaliteiten van de jaren ’80 architectuur kunnen we op een waardevolle manier renoveren, slopen of behouden'.
In de zoektocht naar mooie jaren’ 80 architectuur wordt iedereen uitgenodigd een bijdrage te leveren op dit platform en zo te delen met anderen. Gezamenlijk kunnen we projecten, architecten, materialen en idealen in beeld brengen.
donderdag 23 maart 2017
De industriële revolutie in Overijssel op MijnStadMijnDorp
MijnStadMijnDorp besteedt regelmatig aandacht aan een bepaald thema. Het maandthema van maart is De industriële revolutie in Overijssel. We naderen intussen eind maart al weer, maar de informatie blijft gewoon op de website staan.
Het thema wordt als volgt ingeleid: Tijdens de ijzeren of negentiende eeuw werden er veel wetenschappelijke uitvindingen en ontdekkingen gedaan. Deze leidden ertoe dat er talloze nieuwe bedrijven werden gestart, ook in Overijssel. Denk aan de machinefabriek van de Gebroeders Stork & Co in 1865 in Borne en aan de textielproducent Van Heek & Co in 1859 in Enschede. Mede dankzij de aanleg van spoorwegen konden deze bedrijven hun producten eenvoudig in Nederland en in het buitenland verspreiden.
Bij het thema staat een groot aantal artikelen die met het onderwerp te maken hebben.
dinsdag 21 maart 2017
Tweede Kamer verkiezingen Overijssel: hoogste scores per partij
Het is alweer bijna een week geleden. Eventuele teleurstelling of vreugde over de uitslag is inmiddels verwerkt. Nu gaat het erom: wie scoort de komende jaren als regeringspartij en wie in de oppositie. Zeker is dat de uitslag de volgende keer weer geheel anders zal zijn, want Bob Dylan zong het al: 'for the loser now will be later to win'.
Top 5 percentages in Overijssel per partij
(tussen haken het percentage in 2012)
VVD
1. Hof van Twente 26,1 (32,6)
2. Dinkelland 25,2 (32,2)
3. Raalte 24,3 (29,7)
4. Haaksbergen 23,9 (28,7)
5. Tubbergen 23,4 (33,5)
PVV
1. Almelo 18.0 (12,6)
2. Losser 16,2 (11,2)
3. Twenterand 15,6 (10,4)
Enschede 15,6 (10,3)
5. Steenwijkerland 12,2 (8,1)
Hengelo 12,2 (8,6)
CDA
1. Tubbergen 41,7 (29,7)
2. Dinkelland 37,0 (26,0)
3. Ommen 32,1 (20,9)
4. Dalfsen 31,2 (19,7)
5. Hellendoorn 30,4 (23,0)
D66
1. Zwolle 14,8 (9,3)
2. Deventer 14,7 (9,6)
3. Enschede 13,4 (8,7)
4. Oldenzaal 12,9 (7,6)
5. Hengelo 12,7 (7,6)
GroenLinks
1. Deventer 11,9 (3,3)
2. Zwolle 11,7 (3,2)
3. Enschede 9,2 (2,2)
4. Hengelo 8,1 (1,8)
5. Olst-Wijhe 7,9 (2,2)
SP
1. Hengelo 13,0 (13,1)
2. Enschede 11,5 (11,6)
3. Almelo 11,0 (11,2)
4. Oldenzaal 10,5 (11,7)
5. Borne 10,1 (10,3)
PvdA
1. Olst-Wijhe 8,4 (29.3)
2. Deventer 8,2 (34,2)
3. Steenwijkerland 7,2 (25,3)
4. Zwolle 7,1 (29,7)
5. Hengelo 6,4 (28,5)
ChristenUnie
1. Zwartewaterland 16,5 (17,1)
2. Staphorst 16,4 (16,6)
3. Kampen 13,9 (14,8)
4. Hardenberg 12,7 (13,1)
5. Rijssen-Holten 11,3 (12,7)
SGP
1. Staphorst 33,9 (32,6)
2. Rijssen-Holten 23,6 (24,8)
3. Zwartewaterland 20,9 (20,9)
4. Kampen 10,8 (11,0)
5. Twenterand 4,6 (4,2)
De overige partijen hadden nauwelijks uitschieters in de resultaten. De hoogste score per partij:
Partij voor de Dieren Deventer 3,6
50Plus Losser 3,5
DENK Almelo 4,4
Forum voor Democratie Enschede 1,8
zaterdag 18 maart 2017
Muziek uit het oosten (97): Herman Finkers - Vot met den pröttel
Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.
Een protestleedke van Herman Finkers tegen de afvalwaterinjecties in de Twentse bodem door de NAM. Hij zong van de week bij De Wereld Draait Door al een couplet.
Een protestleedke van Herman Finkers tegen de afvalwaterinjecties in de Twentse bodem door de NAM. Hij zong van de week bij De Wereld Draait Door al een couplet.
dinsdag 14 maart 2017
Rijksmuseum Twenthe nu ook digitaal museum
De collectie van het Rijksmuseum Twenthe is vanaf vandaag online te bekijken. Dat wil zeggen dat je digitaal door de kunstcollectie kunt wandelen, online tentoonstellingen kunt bekijken, maar ook verwezen wordt naar informatie vanuit andere online bronnen zoals Wikipedia, RKD Artists en de Erfgoed Thesaurus. De collectie van het Rijksmuseum Twenthe is de eerste museale collectie van Nederland, die volledig wordt verweven in de Linked Open Data Cloud en ook met andere gesloten kennisbronnen. Een digitaal museum, 24 uur per dag toegankelijk voor iedereen.
Hoe werkt het?
Een voorbeeld. Stel je voor, je maakt een werkstuk over de rotskust van Claude Monet, uit de collectie van RMT. Of je zoekt informatie over een portret van een vermoedelijke voorvader. Naast de informatie over het schilderij uit de collectie van het museum en een kwalitatief goede afbeelding vind je ook biografische informatie over de kunstenaar, met links naar externe informatiebronnen die nog meer inzicht bieden in het schilderij van je keuze. Een carrousel met afbeeldingen toont vergelijkbare schilderijen van Claude Monet uit andere musea of andere, vergelijkbare werken uit de collectie van RMT. De mogelijkheden zijn eindeloos met de nieuwe collectiewebsite van RMT.
Bovenstaande informatie komt van de website van het Rijksmuseum Twenthe. Kijk hier voor nog meer informatie.
Ga rechtstreeks naar de nieuwe collectiewebsite.
maandag 13 maart 2017
Hoezo ‘linkse media’, dit blijkt niet uit de feiten
Met enige regelmaat klagen politici aan de rechterkant van het politieke spectrum over ‘de linkse media’. En dan gaat het vooral over de televisie, en specifiek de publieke omroep.
Een paar maanden geleden ben ik begonnen met turven. Ik wilde eens zien wat fact checking oplevert ten aanzien van de verkiezingscampagne die al vroeg begon. Voor wie denkt: ‘heeft ie niets beters te doen’, veel werk was het niet. Ik had een bestand gemaakt dat per dag in 2 minuten bij te werken was.
DWDD-PvdA
Er is inderdaad één programma bij de publieke omroep waar een doordringende PvdA geur hangt. Dat is DWDD. Toch stelde Matthijs van Nieuwkerk, waarschijnlijk uit teleurstelling over een naderend echec voor de PvdA, vorige week zeer kritische vragen aan Asscher. Neemt niet weg dat Lodewijk Asscher sinds oktober liefst zes keer te gast was, ruim voor alle andere lijsttrekkers. Van de andere lijsttrekkers haalt alleen Klaver twee keer.
Bij Pauw en/of Jinek, de andere talkshow van de VARA is de affiniteit met de PvdA niet te bespeuren. Trouwens beide presentatoren hebben al eens aangegeven meer het liberale dan het linkse gedachtegoed aan te hangen. Als je kijkt naar de cijfers dan blijkt niemand er uit te springen. Wel werden relatief veel vertegenwoordigers van beide regeringspartijen (in gelijke mate) uitgenodigd. Maar goed, zij maakten beleid en moesten zich verantwoorden.
Geert Wilders
Wilders verscheen zelden of nooit in een programma, maar hij was altijd aanwezig als vast item in vrijwel elke talkshow of actualiteitenrubriek. Zo opende Goedemorgen Nederland wel heel erg vaak met nieuws over Geert Wilders. En later in de uitzending hoorde je dan: ‘We hadden het al even over hem …’. En dan volgde er nog een item over onze Geert. Het ging verdorie in vrijwel elk programma ALTIJD over hem. Terecht merkte Wilders een keer op, dat hij geen campagne hoefde te voeren, want dat deden de media wel voor hem.
Een Vandaag en Nieuwsuur verdeelden hun aandacht keurig over alle partijen. Wie het niet gelooft, de statistieken bewijzen het.
De diverse WNL programma’s lieten openlijk en trots het rechtse geluid horen. Dit resulteerde bij Goedemorgen Nederland in de volgende cijfers qua gasten naar partij: VVD 11x, CDA 9x, D66 5x, PVV 3x (+ elke uitzending aandacht voor Wilders), SP en PvdA 3x, CU en 50Plus 2x. WNL op Zondag kende de volgende verdeling: VVD 9x, CDA en PvdA 3x, de overigen 2 of 1x. En Wilders kreeg een heel uur.
Commerciële zenders
De talkshows en actualiteitenprogramma’s bij de commerciële omroep bevatten weinig politiek. Wanneer dat wel eens gebeurt, kun je ze er niet van beschuldigen een links gedachtegoed te promoten. Een programma als Business Class nodigt alleen maar politici van rechtse signatuur uit.
KRO, NCRV en EO. Bij deze zenders komen ‘van nature’ de christelijke politici aan het woord.
Debatten
De debatten worden na afloop vaak geduid. Wie is de winnaar of heeft het goed gedaan. Wie verloor virtuele zetels. De fragmenten die getoond worden gaan dan een eigen leven leiden en worden steeds maar weer herhaald. Terwijl nog geen 10% van de bevolking een debat gezien heeft, weet een groot deel na afloop dan wel wie het goed of slecht gedaan heeft. De nabespreking is best interessant, maar nodig dan niet altijd dezelfde personen uit waarvan je weet dat hun oordeel subjectief is.
Publiekswinnaar
Bij sommige debatten mag het publiek op een internetpagina aangeven wie het debat gewonnen heeft. Hoe serieus moet je die uitslag nemen? Een voorbeeld. Na het ‘vrouwendebat’ bij WNL op Zondag kon er gestemd worden. Na een uur lag Renske Leijten op kop en was Fleur Agema vijfde en laatste. Je mag aannemen dat het op dit vroege uur om stemmers ging die het debat gezien hadden. Later op de dag zag je op twitter aansporingen verschijnen om alsnog op Fleur Agema te stemmen. Dit gebeurde ook – zeer waarschijnlijk door personen die het debat niet gezien hadden. Uiteindelijk bleek bij sluiting van de stembus Fleur Agema te hebben gewonnen, vlak voor Renske Leijten en Mona Keizer. Goedemorgen Nederland (van WNL) berichtte de volgende ochtend: ‘Fleur Agema is de grote winnaar van het WNL debat’. Een fraai stukje geschiedvervalsing. Je vraagt je dan af, hoeveel mensen dit bericht gezien hebben en aan de hand daarvan hun mening gevormd, en hoeveel het debat gevolgd hebben.
Mijn conclusie
Mocht er ooit sprake zijn geweest van linkse media die aan eenzijdige berichtgeving doen, dan is daar tegenwoordig geen sprake van. Integendeel. Wanneer je kijkt naar de feiten, kun je eerder spreken van de rechtse media die de publieke opinie beïnvloeden. Dit weekend twitterde Wilders dat ‘Nieuwsuur en Jinek tot de linkse haatmedia behoren’. Een uitspraak die doet denken aan die van Erdogan over een nazistisch en fascistisch Nederland. Ze slaan beide nergens op. Want juist deze programma’s doen hun best de schijn van partijdigheid te vermijden door alle politieke stromingen aan bod te laten komen. De cijfers bewijzen het. En nogmaals, Wilders moet niet klagen, want er is geen politicus die zo vaak besproken is dan hij.
donderdag 9 maart 2017
Vernieuwde Volksverhalenbank
De Nederlandse Volksverhalenbank is de grootste volksverhalenbank ter wereld. Recent zijn aan deze databank een aantal technische snufjes toegevoegd. We lezen in de Nieuwsbrief van het Meertens Instituut: 'Wat erbij is gekomen is redelijk spectaculair: allerlei visualisaties, maar ook een tijdsbalk. Van alles wat je zoekt kan je een tijdsbalk opvragen. Of je kan de verhalen geografisch laten uitzetten op de kaart van Nederland. Ook krijg je allerlei suggesties bij zoekopdrachten. Bovendien is het invoeren van verhalen nu een stuk makkelijker.'
De verhalenbank bevat ook broodjeaapverhalen, moppen, raadsels etc. Je kunt zoeken op onderwerp/trefwoord, maar ook op plaatsnaam.
Afbeelding: de wordcloud van Hardenberg
De verhalenbank bevat ook broodjeaapverhalen, moppen, raadsels etc. Je kunt zoeken op onderwerp/trefwoord, maar ook op plaatsnaam.
Afbeelding: de wordcloud van Hardenberg
woensdag 8 maart 2017
Muziek uit het oosten (96): Handy Joe en de Boogie Kearls
Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.
Handy Joe komt uit Rijssen. Ze stellen zichzelf als volgt voor: 'Deze oost Nederlandse 3 mans formatie speelt een unieke mix van Dialect en Engelstalige songs, in een groovende Blues en Roots stijl'.
Handy Joe komt uit Rijssen. Ze stellen zichzelf als volgt voor: 'Deze oost Nederlandse 3 mans formatie speelt een unieke mix van Dialect en Engelstalige songs, in een groovende Blues en Roots stijl'.
dinsdag 7 maart 2017
Twentse sproak in Twentse Welle
Binnengekomen bericht van de Twente Akademie
Meert is dialectmoand. Museum TwentseWelle gif doaran tehoop met de Vereniging Vrienden van TwentseWelle andacht met nen oavend woar 't alleen mer oaver 't Twents geet. De veer vrouwleu van Nostra Dames doot zingen en brengt met völ humor luusterleedkes, dee'j vast wa kent. Streektaalconsulent Harry Nijhuis döt oaver typisch Twents taalgebroek en de eigenaardigheden van 't dialect. De leu wördt met nen quiz ok de moat nömmen wat de kennis van 't Twents angeet. 'n Oavend in museum TwentseWelle wördt hoalden op:
do. 9 meert en begeent um 20.00 uur. Toogang: leden Vrienden van Museum TwentseWelle veur niks, nich-leden betaalt € 5,00.
Opgemmen via: info@twentsewelle.nl of telefoon: 053- 4807680.
Meer over Maart Dialectmaand bij RTV Oost. Kijk ook hier.
Meert is dialectmoand. Museum TwentseWelle gif doaran tehoop met de Vereniging Vrienden van TwentseWelle andacht met nen oavend woar 't alleen mer oaver 't Twents geet. De veer vrouwleu van Nostra Dames doot zingen en brengt met völ humor luusterleedkes, dee'j vast wa kent. Streektaalconsulent Harry Nijhuis döt oaver typisch Twents taalgebroek en de eigenaardigheden van 't dialect. De leu wördt met nen quiz ok de moat nömmen wat de kennis van 't Twents angeet. 'n Oavend in museum TwentseWelle wördt hoalden op:
do. 9 meert en begeent um 20.00 uur. Toogang: leden Vrienden van Museum TwentseWelle veur niks, nich-leden betaalt € 5,00.
Opgemmen via: info@twentsewelle.nl of telefoon: 053- 4807680.
Meer over Maart Dialectmaand bij RTV Oost. Kijk ook hier.
vrijdag 3 maart 2017
Bijna 100 jaar Heemschut gedigitaliseerd
Op de website van Erfgoedvereniging Heemschut vond ik het volgende:
Periodieken gedigitaliseerd
Heemschut bestaat sinds 1911 en kent een rijke geschiedenis van erfgoedbescherming. Ons tijdschrift bestaat sinds 1924. Deze unieke informatiebron is online beschikbaar gemaakt. Daarnaast zijn ook de bekende boekjes uit de Heemschutserie en onze jaarverslagen digitaal raadpleegbaar.
Heemschut periodiekenviewer van tijdschriften, jaarverslagen en boekjes
Mediabank
Bovendien heeft Heemschut een collectie dia's uit de nalatenschap van A.A. Dullé gekregen. Hij liet ons 36.000 afbeeldingen na van monumenten in heel Nederland. Deze collectie is te raadplegen via de Heemschutmediabank. Aan het gebruik zijn wel rechten verbonden.
Heemschut mediabank
Afbeelding: Eén van de vele artikelen die in de afgelopen 100 jaar over Hengelo's erfgoed verschenen.
Periodieken gedigitaliseerd
Heemschut bestaat sinds 1911 en kent een rijke geschiedenis van erfgoedbescherming. Ons tijdschrift bestaat sinds 1924. Deze unieke informatiebron is online beschikbaar gemaakt. Daarnaast zijn ook de bekende boekjes uit de Heemschutserie en onze jaarverslagen digitaal raadpleegbaar.
Heemschut periodiekenviewer van tijdschriften, jaarverslagen en boekjes
Mediabank
Bovendien heeft Heemschut een collectie dia's uit de nalatenschap van A.A. Dullé gekregen. Hij liet ons 36.000 afbeeldingen na van monumenten in heel Nederland. Deze collectie is te raadplegen via de Heemschutmediabank. Aan het gebruik zijn wel rechten verbonden.
Heemschut mediabank
Afbeelding: Eén van de vele artikelen die in de afgelopen 100 jaar over Hengelo's erfgoed verschenen.