(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
maandag 13 maart 2017
Hoezo ‘linkse media’, dit blijkt niet uit de feiten
Met enige regelmaat klagen politici aan de rechterkant van het politieke spectrum over ‘de linkse media’. En dan gaat het vooral over de televisie, en specifiek de publieke omroep.
Een paar maanden geleden ben ik begonnen met turven. Ik wilde eens zien wat fact checking oplevert ten aanzien van de verkiezingscampagne die al vroeg begon. Voor wie denkt: ‘heeft ie niets beters te doen’, veel werk was het niet. Ik had een bestand gemaakt dat per dag in 2 minuten bij te werken was.
DWDD-PvdA
Er is inderdaad één programma bij de publieke omroep waar een doordringende PvdA geur hangt. Dat is DWDD. Toch stelde Matthijs van Nieuwkerk, waarschijnlijk uit teleurstelling over een naderend echec voor de PvdA, vorige week zeer kritische vragen aan Asscher. Neemt niet weg dat Lodewijk Asscher sinds oktober liefst zes keer te gast was, ruim voor alle andere lijsttrekkers. Van de andere lijsttrekkers haalt alleen Klaver twee keer.
Bij Pauw en/of Jinek, de andere talkshow van de VARA is de affiniteit met de PvdA niet te bespeuren. Trouwens beide presentatoren hebben al eens aangegeven meer het liberale dan het linkse gedachtegoed aan te hangen. Als je kijkt naar de cijfers dan blijkt niemand er uit te springen. Wel werden relatief veel vertegenwoordigers van beide regeringspartijen (in gelijke mate) uitgenodigd. Maar goed, zij maakten beleid en moesten zich verantwoorden.
Geert Wilders
Wilders verscheen zelden of nooit in een programma, maar hij was altijd aanwezig als vast item in vrijwel elke talkshow of actualiteitenrubriek. Zo opende Goedemorgen Nederland wel heel erg vaak met nieuws over Geert Wilders. En later in de uitzending hoorde je dan: ‘We hadden het al even over hem …’. En dan volgde er nog een item over onze Geert. Het ging verdorie in vrijwel elk programma ALTIJD over hem. Terecht merkte Wilders een keer op, dat hij geen campagne hoefde te voeren, want dat deden de media wel voor hem.
Een Vandaag en Nieuwsuur verdeelden hun aandacht keurig over alle partijen. Wie het niet gelooft, de statistieken bewijzen het.
De diverse WNL programma’s lieten openlijk en trots het rechtse geluid horen. Dit resulteerde bij Goedemorgen Nederland in de volgende cijfers qua gasten naar partij: VVD 11x, CDA 9x, D66 5x, PVV 3x (+ elke uitzending aandacht voor Wilders), SP en PvdA 3x, CU en 50Plus 2x. WNL op Zondag kende de volgende verdeling: VVD 9x, CDA en PvdA 3x, de overigen 2 of 1x. En Wilders kreeg een heel uur.
Commerciële zenders
De talkshows en actualiteitenprogramma’s bij de commerciële omroep bevatten weinig politiek. Wanneer dat wel eens gebeurt, kun je ze er niet van beschuldigen een links gedachtegoed te promoten. Een programma als Business Class nodigt alleen maar politici van rechtse signatuur uit.
KRO, NCRV en EO. Bij deze zenders komen ‘van nature’ de christelijke politici aan het woord.
Debatten
De debatten worden na afloop vaak geduid. Wie is de winnaar of heeft het goed gedaan. Wie verloor virtuele zetels. De fragmenten die getoond worden gaan dan een eigen leven leiden en worden steeds maar weer herhaald. Terwijl nog geen 10% van de bevolking een debat gezien heeft, weet een groot deel na afloop dan wel wie het goed of slecht gedaan heeft. De nabespreking is best interessant, maar nodig dan niet altijd dezelfde personen uit waarvan je weet dat hun oordeel subjectief is.
Publiekswinnaar
Bij sommige debatten mag het publiek op een internetpagina aangeven wie het debat gewonnen heeft. Hoe serieus moet je die uitslag nemen? Een voorbeeld. Na het ‘vrouwendebat’ bij WNL op Zondag kon er gestemd worden. Na een uur lag Renske Leijten op kop en was Fleur Agema vijfde en laatste. Je mag aannemen dat het op dit vroege uur om stemmers ging die het debat gezien hadden. Later op de dag zag je op twitter aansporingen verschijnen om alsnog op Fleur Agema te stemmen. Dit gebeurde ook – zeer waarschijnlijk door personen die het debat niet gezien hadden. Uiteindelijk bleek bij sluiting van de stembus Fleur Agema te hebben gewonnen, vlak voor Renske Leijten en Mona Keizer. Goedemorgen Nederland (van WNL) berichtte de volgende ochtend: ‘Fleur Agema is de grote winnaar van het WNL debat’. Een fraai stukje geschiedvervalsing. Je vraagt je dan af, hoeveel mensen dit bericht gezien hebben en aan de hand daarvan hun mening gevormd, en hoeveel het debat gevolgd hebben.
Mijn conclusie
Mocht er ooit sprake zijn geweest van linkse media die aan eenzijdige berichtgeving doen, dan is daar tegenwoordig geen sprake van. Integendeel. Wanneer je kijkt naar de feiten, kun je eerder spreken van de rechtse media die de publieke opinie beïnvloeden. Dit weekend twitterde Wilders dat ‘Nieuwsuur en Jinek tot de linkse haatmedia behoren’. Een uitspraak die doet denken aan die van Erdogan over een nazistisch en fascistisch Nederland. Ze slaan beide nergens op. Want juist deze programma’s doen hun best de schijn van partijdigheid te vermijden door alle politieke stromingen aan bod te laten komen. De cijfers bewijzen het. En nogmaals, Wilders moet niet klagen, want er is geen politicus die zo vaak besproken is dan hij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten