(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
vrijdag 27 oktober 2017
Jaarboek Twente 2018 gepresenteerd
Vanmiddag werd in het Historisch Museum Vriezenveen het jongste Jaarboek Twente gepresenteerd. Het thema was dit keer ‘Elkaar kennen en gekend worden’. Ingrid Bosman hield een inleiding n.a.v. haar artikel ‘De zoete smaak van Rusland’. Eindredacteur Guus Goorhuis ging nader in op de inhoud van het jaarboek. Vervolgens werd het eerste exemplaar door Hans Berkien, voorzitter van de uitgeverij UTM, uitgereikt aan Wouter Muller, de auteur van het artikel 'Spreken is zilver en zwijgen is (niet) Indisch'.
Foto: Wouter Muller aan het woord
Foto: Er was een flinke opkomst
Kijk hier voor de inhoud van het Jaarboek Twente.
donderdag 26 oktober 2017
Fats
De komende jaren zullen regelmatig berichten verschijnen over het overlijden van muzikanten. In de jaren zestig en zeventig was (pop)muziek belangrijk. Er was nog geen concurrentie van video en games. Veel van de muzikanten zijn inmiddels in de zeventig. Dus.
Fats 'The fat man' Domino was een van de eerste rhythm-and-blues artiesten. Al vroeg in de jaren vijftig startte hij zijn muzikale carrière. Met Chuck Berry, Elvis Presley, Little Richard en Jerry Lee Lewis behoorde hij tot degenen die de rock and roll verbond met de jeugd. Vanaf die tijd zouden de platenspeler, goede boxen en een grote elpee-collectie tot de belangrijkste inventaris behoren voor jongeren die op zichzelf gingen wonen.
Fats maakte in mijn ogen aanstekelijke muziek van een constantie kwaliteit. Zijn muziek kon je net als later CCR, Eagles en Roxy Music rustig bij een feestje opzetten. Bijna niemand die zich er aan stoorde. En live - ik was er 1x bij - was hij samen met zijn band net zo goed als op de plaat.
In de Tubantia vanmorgen een mooi interview met Willem te Wechel die zijn favoriete artiest door heel Europa reed. Kijk hier.
Fats 'The fat man' Domino was een van de eerste rhythm-and-blues artiesten. Al vroeg in de jaren vijftig startte hij zijn muzikale carrière. Met Chuck Berry, Elvis Presley, Little Richard en Jerry Lee Lewis behoorde hij tot degenen die de rock and roll verbond met de jeugd. Vanaf die tijd zouden de platenspeler, goede boxen en een grote elpee-collectie tot de belangrijkste inventaris behoren voor jongeren die op zichzelf gingen wonen.
Fats maakte in mijn ogen aanstekelijke muziek van een constantie kwaliteit. Zijn muziek kon je net als later CCR, Eagles en Roxy Music rustig bij een feestje opzetten. Bijna niemand die zich er aan stoorde. En live - ik was er 1x bij - was hij samen met zijn band net zo goed als op de plaat.
In de Tubantia vanmorgen een mooi interview met Willem te Wechel die zijn favoriete artiest door heel Europa reed. Kijk hier.
vrijdag 20 oktober 2017
Mooie nieuwe website van Zwolse Historische Vereniging
De nieuwe website van de Zwolse Historische Vereniging ziet er goed uit. In de eerste plaats valt op dat nu de afleveringen van het Zwols Historisch Tijdschrift van 1984 tot 2014 online te lezen zijn. Ook zijn ze op trefwoord doorzoekbaar.
Daarnaast zijn er een aantal rubrieken als artikelen (nieuwe, dus niet uit het Zwols Historisch Tijdschrift), foto's, films (de eerste film is een verslag van de zoektocht van de redactie naar de sinds de negentiende eeuw verdwenen kaak van Thomas a Kempis, die werd teruggevonden in klooster Solesmes in Frankrijk), agenda en nieuws.
woensdag 18 oktober 2017
Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008 online gezet
Het Huygens ING heeft onlangs de ontbrekende delen van het archief van het Tijdschrift voor Geschiedenis online gezet. Dat betekent dat nu alle edities van 1886 t/m 2008 hier te vinden zijn.
Hoe werkt het: Kijk hier voor de gebruiksaanwijzing: Zoek je b.v. alle artikelen waar 'zwolle' in voor komt, klik dan op 'zoeken' en alle boeken, waarna je alle treffers vindt.
De jaargangen vanaf 2009 worden vanaf 3 jaar na verschijning aangeboden door Amsterdam University Press.
maandag 16 oktober 2017
Herfstnummer Mijn Stad Mijn Dorp is uit
Vandaag is er weer een gratis online nummer beschikbaar van het Overijssels geschiedenistijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp. Ook nu weer vele interessante verhalen en rubrieken.
Uit de inhoud:
- 750 jaar zorg voor medemens en landschap
- Geschiedenis is emotie. Op zoek naar het DNA van Dalfsen
- Herman Bosscha: patriot tussen politiek en wetenschap
- Twente en zijn historische tuinen: stadspark Engels' Tuin, Ootmarsum
- Spreekwoordelijke plaatsen in Overijssel
- Overijsselse burgemeesters in het dialect
- Een nieuwe ambtswoning voor de predikant
-
vrijdag 13 oktober 2017
Nu ook een Agrarische landschappenkaart op internet
Door de eeuwen heen hebben we ons landschap ingepolderd, opgehoogd, afgegraven, onder water gezet, drooggemaakt, bedijkt en verkaveld. Van oudsher is landbouw de drijvende kracht achter deze inrichtingsprocessen. De Agrarische landschappenkaart, die gisteren door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gelanceerd is, laat de verschillende manieren zien hoe we ons landschap voor agrarisch gebruik in cultuur hebben gebracht.
De diverse verkavelingstypen onderscheiden zich door hun regelmaat, vorm en schaalgrootte. De vorm komt voort uit de eigendomssituatie en de praktische omstandigheden van een plek. Dit landschap laat zich dan ook lezen als een geschiedenisboek en biedt een schat aan informatie over zaken als bevolkingstoename en -afname, veranderingen in grondbezit en waterhuishouding. Agrarisch landschap heeft dan ook niet alleen een productiefunctie; het is een cruciaal onderdeel van ons nationale erfgoed.
De kaart laat zien waar en in welke vorm karakteristieke te vinden zijn. Ook bundelt de kaart voor het eerst alle grootschalige landinrichtingsprojecten van de twintigste eeuw. Ten slotte ontsluit de kaart de kadastrale kaarten van de periode 1811-1832. Deze waren tot vorig jaar te vinden op de website WatWasWaar. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft deze omvangrijke collectie overgenomen.
De Agrarische landschappenkaart is te vinden op de site Landschap in Nederland. Op deze website publiceert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed thematische kaarten die laten zien hoe het Nederlandse cultuurlandschap zich heeft gevormd. Al eerder verschenen kaarten over verstedelijking, verdedigingswerken en groen erfgoed. Al deze kaarten zijn volop in ontwikkeling en worden regelmatig met nieuwe informatie uitgebreid.
(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
woensdag 11 oktober 2017
Digitale nieuwsarchieven verdwijnen in rap tempo
Lokaal en regionaal nieuws dat ooit verscheen op de websites van Dichtbij.nl staat op het punt voor altijd te verdwijnen. Eigenaar Telegraaf Media Groep trok afgelopen voorjaar de stekker uit de laatste overgebleven edities van de lokale nieuwssite, maar sinds begin deze maand zijn ook de oude berichten niet meer terug te vinden.
Het is niet de eerste keer dat in de vluchtige wereld van de journalistiek dat digitale archieven van nieuwssites in de digitale prullenbak verdwenen. Vreemd eigenlijk. Voor het papieren archief is tegenwoordig van alles geregeld. Steeds meer krantenarchieven zijn gedigitaliseerd. Is er in het verleden jammer genoeg veel verloren gegaan, dat zal nu niet meer gebeuren. Maar voor digitale nieuwssites gelden blijkbaar andere normen.
Lees hier het artikel van journalist en mede-oprichter van Dichtbij.nl Bart Brouwers, die toch nog probeert met steun van vakgenoten te redden wat er te redden valt.
dinsdag 10 oktober 2017
Aanhang coalitiepartijen in Overijssel het grootst
Op bovenstaande kaart van Josse de Voogd (NRC) lijken de coalitiepartijen van alle provincies in Overijssel de meeste aanhang te hebben. Daarbij weten we uiteraard niet hoeveel kiezers al teleurgesteld zijn of nog worden wanneer alle uitkomsten van het coalitieakkoord bekend zijn. Maar wanneer je de resultaten van de vier partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart bij elkaar optelt krijg je het volgende lijstje. In Tubbergen haalde de coalitie het hoogste percentage aan stemmen, in Enschede het laagste.
Tubbergen 72,6
Dinkelland 71
Ommen 69,6
Dalfsen 68
Wierden 67,6
Raalte 66,6
Hellendoorn 63,4
Hof van Twente 62,7
Hardenberg 62,6
Borne 60,3
Haaksbergen 60,1
Twenterand 58,1
Losser 57,2
Oldenzaal 57,1
Steenwijkerland 55,8
Olst-Wijhe 55,7
Zwolle 54
Kampen 52,9
Zwartewaterland 52,8
Rijssen-Holten 51,2
Hengelo 50
Staphorst 46,9
Almelo 46
Deventer 45,8
Enschede 42,1
Het meest tevreden met deze formatie zouden de kiezers in een aantal plattelandsgemeenten moeten zijn, waar vooral CDA en VVD goed gescoord hebben. In Staphorst, Rijssen-Holten en Zwartewaterland scoorde de SGP hoge percentages. De SGP lijkt een steunpilaar voor het kabinet. Dan valt op dat alle Overijsselse steden onder aan de lijst staan. Dat is ook het landelijke beeld. In de grote steden is de aanhang het kleinst. Liggen hier volgend jaar maart kansen voor de vier linkse partijen (GL, SP, PvdA, PvdD) en de PVV? Afwachten.
De Overijsselse Boekenplank (13)
Het verzet kraakt: de grootste bankroof aller tijden/ Hans Holtmann. Almelo, 2017. 44 pag. ISBN 9789082729801
Verhaal van de gelijknamige theatervoorstelling over het plegen van de bankroof in Almelo op 15 november 1944 door verzetslieden gebaseerd onder andere op een aantal publicaties die verschenen in "De Zwerver", een krant die kort na de oorlog door het voormalig verzet werd uitgegeven.
De Koloniën van Weldadigheid: een uitzonderlijk experiment Assen: Koloniën van Weldadigheid, 2017. 125 pag. ISBN 9789071246111 € 7,90
Het verhaal van grootse ambities, armoede uitroeien, mensen een beter bestaan geven, arme grond bewerken. Dit boek over de wereldwijd unieke geschiedenis van de Koloniën is geschreven voor een breed publiek. Het geeft een totaaloverzicht van de zeven Koloniën in Nederland en België, waaronder Ommerschans en Frederiksoord.
Hoe mooi is Hengelo wel niet/ Gijs Eijsink. Hengelo, 2017. € 17,90
In het boek reageren 61 bekende (oud-)Hengeloërs op de vraag hoe mooi de stad wel niet is. Verhalen van Henk Kamp, Henk Lassche, Wolter Lemstra, Wilfried Finkers en anderen. Ze wezen een locatie aan en een foto is daarbij gemaakt door een Hengelose fotograaf.
Verhalen van de Engelenberg: een bevochten monument 1916-2016/ Herman Broers, Geraart Westerink. Kampen: Aerie, 2017. 192 pag. ISBN 9789082736700 € 14,95
In het boek tonen beide auteurs aan dat de strijd om het lot van het voormalige stadsziekenhuis De Engelenberg zo oud is als het gebouw zelf.
Harry Bannink, toonzetter/ Ton Ouwehand. Enschede: Afdh uitgevers, 2017. 256 pag. ISBN 9789072603562 € 25,-
In zijn boek richt Ton Ouwehand de blik op de landelijke betekenis van Bannink. Hij speurt naar de zichtbare en onzichtbare tekenen van diens nalatenschap en ondervraagt kenners en liefhebbers van Banninks werk zoals Aart Staartjes, Henny Vrienten, Joost Prinsen, Loes Luca, Joop van den Ende, Ivo de Wijs, Flip van Duijn (de zoon van Annie M.G. Schmidt) en vele, vele anderen.
Kampen mei 1940/ Koen Alderliesten. Kampen: Jan van Arkel, 2017. 168 pag. € 14,95
Het boek werpt een licht werpt op hen die een rol speelden ten tijde van de Duitse inval. De lezer maakt kennis met de Nederlandse soldaten die de brug opbliezen, maar ook met de Duitsers die destijds de omgeving van Kampen verkenden. In het boek is ook te lezen hoe de Nederlandse verdediging langs de IJssel er uit zag en hoe de Kampenaren de eerste oorlogsdagen hebben beleefd.
Ootmarsum in meerdere verhalen: interessante gegevens uit de stadshistorie/ Ben Morshuis Stichting. Ootmarsum: BMS, 2017. 124 pag. € 15,-
14 verhalen over de meest verschillende onderwerpen, die echter één ding gemeenschappelijk hebben: ze hebben allemaal iets met Ootmarsum te maken.
Historie van de scheepsbouw in Hasselt/ Willem van der Haar. Historische Vereniging Hasselt, 2017 € 17,50
Een onderzoek naar de vele scheepswerven, reparatiebedrijven en toeleveranciers die in de loop der jaren hun bestaan vonden in Hasselt. Gelet is op het ontstaan en de plaats van de werven en hun eigenaren. Bijzonderheden over de schepen die gebouwd werden en waar mogelijk over het personeel krijgen ook aandacht. Voorts is gelet op de omstandigheden in hun geschiedkundige context.
Verhaal van de gelijknamige theatervoorstelling over het plegen van de bankroof in Almelo op 15 november 1944 door verzetslieden gebaseerd onder andere op een aantal publicaties die verschenen in "De Zwerver", een krant die kort na de oorlog door het voormalig verzet werd uitgegeven.
De Koloniën van Weldadigheid: een uitzonderlijk experiment Assen: Koloniën van Weldadigheid, 2017. 125 pag. ISBN 9789071246111 € 7,90
Het verhaal van grootse ambities, armoede uitroeien, mensen een beter bestaan geven, arme grond bewerken. Dit boek over de wereldwijd unieke geschiedenis van de Koloniën is geschreven voor een breed publiek. Het geeft een totaaloverzicht van de zeven Koloniën in Nederland en België, waaronder Ommerschans en Frederiksoord.
Hoe mooi is Hengelo wel niet/ Gijs Eijsink. Hengelo, 2017. € 17,90
In het boek reageren 61 bekende (oud-)Hengeloërs op de vraag hoe mooi de stad wel niet is. Verhalen van Henk Kamp, Henk Lassche, Wolter Lemstra, Wilfried Finkers en anderen. Ze wezen een locatie aan en een foto is daarbij gemaakt door een Hengelose fotograaf.
Verhalen van de Engelenberg: een bevochten monument 1916-2016/ Herman Broers, Geraart Westerink. Kampen: Aerie, 2017. 192 pag. ISBN 9789082736700 € 14,95
In het boek tonen beide auteurs aan dat de strijd om het lot van het voormalige stadsziekenhuis De Engelenberg zo oud is als het gebouw zelf.
Harry Bannink, toonzetter/ Ton Ouwehand. Enschede: Afdh uitgevers, 2017. 256 pag. ISBN 9789072603562 € 25,-
In zijn boek richt Ton Ouwehand de blik op de landelijke betekenis van Bannink. Hij speurt naar de zichtbare en onzichtbare tekenen van diens nalatenschap en ondervraagt kenners en liefhebbers van Banninks werk zoals Aart Staartjes, Henny Vrienten, Joost Prinsen, Loes Luca, Joop van den Ende, Ivo de Wijs, Flip van Duijn (de zoon van Annie M.G. Schmidt) en vele, vele anderen.
Kampen mei 1940/ Koen Alderliesten. Kampen: Jan van Arkel, 2017. 168 pag. € 14,95
Het boek werpt een licht werpt op hen die een rol speelden ten tijde van de Duitse inval. De lezer maakt kennis met de Nederlandse soldaten die de brug opbliezen, maar ook met de Duitsers die destijds de omgeving van Kampen verkenden. In het boek is ook te lezen hoe de Nederlandse verdediging langs de IJssel er uit zag en hoe de Kampenaren de eerste oorlogsdagen hebben beleefd.
Ootmarsum in meerdere verhalen: interessante gegevens uit de stadshistorie/ Ben Morshuis Stichting. Ootmarsum: BMS, 2017. 124 pag. € 15,-
14 verhalen over de meest verschillende onderwerpen, die echter één ding gemeenschappelijk hebben: ze hebben allemaal iets met Ootmarsum te maken.
Historie van de scheepsbouw in Hasselt/ Willem van der Haar. Historische Vereniging Hasselt, 2017 € 17,50
Een onderzoek naar de vele scheepswerven, reparatiebedrijven en toeleveranciers die in de loop der jaren hun bestaan vonden in Hasselt. Gelet is op het ontstaan en de plaats van de werven en hun eigenaren. Bijzonderheden over de schepen die gebouwd werden en waar mogelijk over het personeel krijgen ook aandacht. Voorts is gelet op de omstandigheden in hun geschiedkundige context.
vrijdag 6 oktober 2017
De 10 meest bijzondere bomen van Overijssel
De Bomenstichting heeft recent de ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Iedere maand wordt de ‘top tien’ van één van onze provincies bekend gemaakt. Na Friesland, Groningen en Drenthe is nu Overijssel aan de beurt. De tien bijzondere bomen per provincie worden gekozen op basis van criteria als schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’ enz. Belangrijke eis is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen.
Foto’s en korte beschrijvingen van de Top 10 bomen van Overijssel zijn hier te vinden op.
Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Hier kun je zien waar de meest bijzondere bomen in je eigen woonplaats staan. Ook is er informatie over de bomen toegevoegd.
De meest bijzondere boom van Overijssel is volgens de Bomenstichting de Kroezeboom bij Fleringen (foto: Wikimedia Commons)
Foto’s en korte beschrijvingen van de Top 10 bomen van Overijssel zijn hier te vinden op.
Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Hier kun je zien waar de meest bijzondere bomen in je eigen woonplaats staan. Ook is er informatie over de bomen toegevoegd.
De meest bijzondere boom van Overijssel is volgens de Bomenstichting de Kroezeboom bij Fleringen (foto: Wikimedia Commons)
donderdag 5 oktober 2017
Herfstnummer van Overijssels online dialecttijdschrift Van over de Iessel verschenen
Het herfstnummer van het online-dialecttijdschrift Van over de Iessel is verschenen. Verhalen en gedichten in het Twents, Sallands en Vollenhoofs. Klik hier om het te lezen.