(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
vrijdag 17 april 2020
Overijssels Dagblad 1919-1960 nu online. Meer dan 15.000 edities doorzoekbaar in Delpher.
Het Overijssels Dagblad vanaf de eerste editie in 1919 t/m 1960 staat nu online. De meer dan 15.000 edities zijn doorzoekbaar in Delpher.
Geschiedenis Overijssels Dagblad
Zo´n 20 jaar geleden maakte ik een overzicht van ooit in Overijssel verschenen kranten. Over het Overijssels Dagblad heb ik toen het volgende gevonden.
1919 Vanaf 27 juni 1919 uitgegeven door de Overijsselsche Courant- en Handelsdrukkerij te Zwolle, tot stand gekomen uit de samenwerking tussen Waanders te Zwolle en de Twentsche Courant- en Handelsdrukkerij. Waanders verkocht zijn drukkerij en de Nieuwe IJselbode, dat als kopblad van het Overijsselsch Dagblad zou blijven verschijnen bij de Overijsselsche Courant/ en Handelsdrukkerij.
De ondertitel van de nieuwe krant luidt: provinciaal dagblad voor Overijssel en Noordelijk-Gelderland. Bedoeld als provinciaal dagblad voor rooms-katholieken. Is in Twente echter geen lang leven beschoren. Dit gebied wordt bestreken door de eveneens katholieke Twentsche Courant waarmee een nauwe samenwerking wordt aangegaan.
1925 Van november 1925 tot maart 1933 verscheen wekelijks op donderdag de Bijlage voor Twente, waarin raadsverslagen, berichten van de burgerlijke stand en verslagen van de rechtbank waren opgenomen.
1927 Vanaf 24 september ontvangen de abonnee’s het Zondagsblad van het Overijssels Dagblad. In dit jaar verschijnen ook de eerste foto’s in de krant.
1938 Opgekocht en vanaf 1 september uitgegeven door concurrent de Spaarnestad / Vereenigde Katholieke Pers, die in Overijssel vanaf 1933 ook al het katholieke Dagblad voor Twente uitgaf. De Nieuwe IJselbode wordt in de krant opgenomen.
1939 De krant telt in dit jaar ca. 4.500 abonnees.
1941 Op 30 september wordt de krant door een verschijningsverbod getroffen. In de oorlogsjaren verder niet verschenen.
1945 Dagblad Ons Noorden komt van 23 juni tot 29 december met een Overijsselse editie (West-Overijssel, incl. de Noorwesthoek).
1946 Verschijnt weer vanaf 2 januari onder de titel Nieuw Overijselsch Dagblad en wordt uitgegeven door Dagblad / Stichting Ons Noorden als kopblad van Het Noorden. Ondertitel: Katholiek dagblad voor Overijssel.
1949 Vanaf 14 februari uitgegeven door NV Onze Courant te Hoorn (op 18 februari 1955 voortgezet in NV de Noorderpers). “Bureau” te Zwolle.
1953 De titel Nieuw Overijselsch Dagblad wordt weer veranderd in Overijssels Dagblad.
1962 Wordt overgenomen door NV Drukkerij de Twentsche Courant en is vanaf 17 september kopblad van de Twentsche Courant met ondertitel: Katholiek dagblad voor Salland, Vecht- en IJsselstreek. De toevoeging “katholiek” verdwijnt in 1968. De krant wordt gevestigd te Raalte. De redactie is aanvankelijk gevestigd in Almelo, maar krijgt vanaf 1974 een eigen kantoor in Raalte.
1990 De Oostelijke Dagbladen Combinatie (ODC) wordt gevormd, die in 1991 wordt overgenomen door Wegener, die streeft naar samenvoeging van krantentitels en redacties die binnen een zelfde regio opereren.
1994 Vanaf 19 februari wordt Sallands dagblad (vanaf 1968 uitgegeven door Kluwer als kopblad van het Deventer Dagblad en vanaf 1991 eigendom van Wegener) opgenomen in Overijssels dagblad.
2002 In april wordt het Overijssels Dagblad qua inhoud identiek aan de Salland-editie van de Zwolse Courant. Deze editie was na de fusie met Tijl in 1988 al in handen van Wegener, maar bleef een zelfstandige redactie voeren.
2003 Vanaf 1 december 2003 worden de Salland-editie van de Zwolse Courant en het Overijssels Dagblad samengevoegd tot Sallands Dagblad, waarmee deze titel weer in ere hersteld wordt. De zelfstandige regioredactie blijft gevestigd in Raalte.
woensdag 15 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 15-17 april Kampen
Op de vroege zondagochtend 15 april verlieten de Regina Rifles Zwolle in noordelijke richting om via Vollenhove later die dag in Steenwijk de Winnipeg Rifles te treffen. Ook de Kop van Overijssel was zo goed als vrij van Duitsers.
Restte nog Kampen, dat op de 17e april bezoek kreeg van een aantal Canadezen die met een roeibootje vanuit IJsselmuiden de rivier over waren gezet. Nadat ze een medaille kregen overhandigd door de burgemeester vertrokken ze weer, omdat hun taken elders lagen. Toch voelden de Kampenaren zich bevrijd en werd er feest gevierd. Pas twee dagen later kon Kampen zich werkelijk bevrijd noemen, toen Canadezen en Britten de stad binnentrokken.
Foto: In mei werd er nog een keer uitbundig gefeest tijdens de bevrijdingsoptochten. Daarna moest er gewerkt worden. De wederopbouw nam een aanvang
dinsdag 14 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 14 april Zwolle, Genemuiden, Hasselt
Op 145 april, bij het aanbreken van de dag, was Overijssels hoofdstad nog in Duitse handen. Hoewel, veel waren het er niet meer, die in Zwolle waren achtergebleven. Daarom werd besloten geen zware beschietingen uit te voeren en bleef de materiële schade beperkt. Toch vielen er ook onder de burgers doden door granaatvuur en werden gebouwen in brand geschoten. Ongeveer 400 van de nog aanwezige Duitsers hadden zich bezopen en konden worden ingerekend. De hoofdmacht, de 7e Brigade, was via Wijhe de stad binnen getrokken. Verschillende verkenningspatrouilles die vanuit diverse richtingen in de nacht en vroege ochtend van de 14e april Zwolle waren binnengedrongen betwistten elkaar later de eer de eerste bevrijders te zijn. Deze dag konden ook Genemuiden en Hasselt zich bevrijd noemen, een dag later gold hetzelfde voor Zwartsluis.
Bevrijding van Zwolle (film)
Foto: Overal verzamelden zich mensen in groepjes op straat. Sommige onderduikers waren in tijden niet buiten geweest
maandag 13 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 13 april Olst, Wijhe, Dalfsen, Nieuwleusen, Staphorst, Steenwijk
Vanuit Raalte werd in de ochtend van vrijdag de 13e april Dalfsen bereikt. In Dalfsen werden zoveel mogelijk troepen verzameld, die de volgende dag vanuit het oosten Zwolle moesten aanvallen. Behalve vanuit het oosten werd Zwolle ook vanuit het zuiden genaderd. Langs de IJssel schoot het niet op. De Duitsers voerden achterhoedegevechten om zo lang mogelijk de vluchtweg over de IJssel bij Hattem open te houden. Veel boerderijen in dit gebied moesten het ontgelden. Mijnenvelden moesten worden opgeruimd evenals verspreide verzetshaarden o.a in Olst, dat rond het middaguur werd bevrijd.
Noordelijk in Overijssel gingen de zaken voorspoediger. Hier waren de Duitsers voornamelijk op de vlucht. Nieuwleusen, Staphorst en Meppel werden bevrijd. Zelfs Steenwijk, de meest noordelijk gelegen plaats in Overijssel kon deze dag bevrijd worden, nadat de meeste Duitsers zich aan de BS hadden overgegeven.
Zie ook:Bevrijding Olst-Wijhe
Foto: Talloze foto's gemaakt tijdens de bevrijding tonen dezelfde taferelen
zondag 12 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 12 april Heino
De 12e april zou in het teken staan van de bevrijding van Heino. In Heino waren 60 mannen als gijzelaars weggevoerd naar Zwolle. Het zou goed met hen aflopen, maar dat zou pas na drie dagen blijken toen ze te voet vanuit het bevrijde Zwolle huiswaarts keerden. In Heino werd nog stevig strijd geleverd maar na een omsingeling werd de weerstand gebroken.
Voor zover er nog van tactiek sprake was bij de Duitsers, bestond deze vooral uit het vernielen van bruggen, tijdelijk stand houden en vluchten tot achter de volgende waterbarrière. De Canadezen raakten steeds meer geroutineerd in het slaan van noodbruggen.
Zie ook: Bevrijding van Heino (film)
Foto: 60 Heinose burgers waren vlak voor de bevrijding door de Duitsers in gijzeling genomen en naar Zwolle vervoerd. Na spannende dagen voor de achterblijvers kwamen ze op 14 april te voet weer terug
zaterdag 11 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 11 april Ommen, Raalte
Op woensdagochtend 11 april was geheel Deventer bevrijd van Duitsers, die slechts in noordelijke richting konden ontkomen op de hielen gezeten door de Canadese 7e Brigade, die langs de IJssel richting Zwolle trokken. Intussen werd ook Diepenveen bevrijd.
Een ander Canadees bataljon, de North Nova Scotia Highlanders, dat op 9 april het bruggehoofd bij Bathmen had gevormd, was op de 10e april tot aan Wezepe gevorderd en stak op 11 april de zijtak van het Overijssels Kanaal over richting Raalte. Raalte werd in eerste instantie echter door de Binnenlandse Strijdkrachten vanuit Luttenberg bevrijd. Uren later verschenen de Nova's, gevolgd door de 9e Brigade. Ook andere Canadese onderdelen vervoegden zich in Raalte en 's avonds werd er een groot feest georganiseerd, waarbij de Canadezen van 27 zogenaamde "Duitse" koeien hamburgers maakten. Op dezelfde dag werd door de meer oostelijk opererende 5e Brigade Ommen bevrijd.
Zie ook:
Nederlandse vlag niet overal uit na bevrijding (De Stentor)
Bevrijding van Ommen
Bevrijding van Ommen (film)
Foto: Raalte werd een verzamelpunt van geallieerden. 's Avonds werd er een groot feest georganiseerd
vrijdag 10 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 10 april De bevrijding van Deventer
Overijssel werd min of meer van oost naar west bevrijd. De linkerflank van het Canadese leger had het zwaar te verduren gehad in Zutphen. De Zevende Brigade die tot taak kreeg naar Deventer op te rukken, moest tal van obstakels nemen. Bij Gorssel concentreerde zich een Duitse verdediging. Bruggen over het Twentekanaal en de Schipbeek waren opgeblazen. Vanuit Duits oogpunt moest een doorbraak naar de Veluwe kost wat kost verhinderd worden.
Na verbreding van het front en een omtrekkende beweging oostelijk van Deventer via Colmschate kon op 10 april de hoofdaanval worden ingezet. Op diezelfde dag gingen de bruggen bij Deventer de lucht in. De doorstoot naar de Veluwe zou pas enkele dagen later na bloedige gevechten bij Gorssel plaatsvinden. Deventer werd door de Duitsers verdedigd. Vlammenwerpers moesten er aan te pas komen om de tegenstand te breken. Door het granaatvuur van de Duitsers vielen ook veel burgerslachtoffers. Een uitzinnige menigte kon desondanks deze avond in het centrum van Deventer de bevrijders verwelkomen.
Bevrijding Deventer (foto's)
Het Twentol drama
Foto: Maandenlang hadden de geallieerden tevergeefs geprobeerd vanuit de lucht de spoorbrug bij Deventer onklaar te maken. Zware Duitse luchtafweer deed de pogingen mislukken.
Op 10 april gebeurde het alsnog ... door de Duitsers
donderdag 9 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 9 april Wierden, Rijssen, Nijverdal
Op maandag 9 april werd eindelijk de pat-stelling bij Wierden doorbroken. De avond ervoor was de terugtocht van de Duitsers begonnen, die zich enkele dagen lang fel verzet hadden. Canadese stormlopen waren vastgelopen op hevig kanonvuur en telkens moest men terug met medeneming van aanzienlijke aantallen doden en gewonden. Ook de burgerbevolking leed ernstig onder de beschietingen. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) slopen heen en weer door de linies om informatie over posities te verzamelen en door te geven.
Bang om uiteindelijk omsingeld te worden trok de vijand zich in de nacht van 8 op 9 april toch nog onverwachts terug op Rijssen en Nijverdal en was Wierden eindelijk vrij. Tegen een leger op de vlucht is het gemakkelijker vechten, zodat in Enter, Rijssen en Nijverdal de bevolking relatief veilig de straat op kon om de bevrijders te onthalen. Geheel Twente was nu bevrijd.
Lees hier een uitgebreide beschrijving van de Slag om Wierden.
Foto: Waar het leger tot stilstand kwam nam de bevolking bezit van de voertuigen
woensdag 8 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 8 april Holten, Goor, Markelo, Bathmen
Op zondag 8 april, een week na de bevrijding van Enschede, komt er beweging in het West-Overijsselse front. De Canadezen waren aan de Schipbeek blijven steken, nadat de Duitsers op 6 april alle bruggen hadden opgeblazen. Toch kon bij een stuw op de grens van de gemeente Bathmen en Holten een bruggehoofd worden gevormd. Op de weg van Laren naar Holten vormde de zwaar verdedigde Wippertsbrug een groot obstakel. In de nacht van 7 op 8 april staken Canadese eenheden met boten de Schipbeek over en namen een strategische positie in.
De opmars vanaf het bruggehoofd richting Holten, waar de Duitsers zich op teruggetrokken hadden kon beginnen. De aanwezigheid van sluipschutters was er de oorzaak van dat in Holten veel schade werd aangericht. De vreugde van de bevolking op de avond van de bevrijding was er echter niet minder om.
Op een andere plek 20 kilometer naar het oosten was er al een week een status-quo situatie bij het Twentekanaal in Goor. De Goorse bevolking moest binnenblijven, Goor was Sperrgebiet. De nerveuze Duitsers groeven zich in, terwijl de Canadezen noodbruggen aanlegden over het Twentekanaal. Op 8 april waren de bruggen klaar en leek een confrontatie onvermijdelijk. Dan trekken de Duitsers zich plotseling terug. Het wordt doodstil in het stadje. Twee uur later verschijnen de eerste Canadese tanks en kan de bevolking de opgekropte spanning wegjuichen. Op deze achtste dag in april was er veel beweging geweest aan het front, en wel in de goede richting. Van de geallieerde opmars profiteerden die dag ook Bathmen en Markelo.
Foto: Nadat de doortocht bij de Schipbeek eindelijk geforceerd was trokken eindeloze colonnes door Holten
dinsdag 7 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 7 april Dedemsvaart en Balkbrug
Tragiek is een woord dat telkens opduikt bij terugblikken op de bevrijding. Leden van het verzet maar ook willekeurige personen die zich op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats bevonden kwamen in het zicht van de bevrijding om het leven. Een uit vele voorbeelden is de bevrijding van Dedemsvaart en Balkbrug op 7 april. Op 6 april al verschenen enkele Canadese gevechtswagens in Dedemsvaart, aanleiding voor de bevolking om in feeststemming de straat op te gaan. De Canadezen gingen weer weg en de Duitsers kwamen terug. Vijftien mannen werden opgepakt en een eind verderop in Balkbrug in de berm van het kanaal neergeschoten. In de nacht van 7 op 8 april landden 700 Franse parachutisten in Midden-Drenthe, de nog in Overijssel aanwezige Duitsers raakten omsingeld.
Foto: De eerste dagen na de bevrijding werden zij die hadden samengewerkt met de Duitsers opgepakt en "te kijk gezet". Vrouwen werden kaalgeschoren.
Later bleek dat sommigen ten onrechte waren opgepakt
maandag 6 april 2020
Nieuw nummer van online Overijssels historisch tijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp verschenen
Er is weer een nieuw nummer verschenen van het online Overijsselse geschiedenistijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp. Hieronder de inleiding van hoofdredacteur Dinand Webbink:
In de gemeente waar ik woon, Hellendoorn, zijn dertien straten genoemd naar verzetsstrijders. Dertien mannen die onderduikers hielpen, gestrande piloten wegbrachten, bevolkingsregisters ontvreemdden en soms zelfs gewapend verzet boden. De meesten van hen hebben ‘hun leven gegeven voor onze vrijheid’, zoals het zo mooi heet. Dertien mannen. Verzet was mannenwerk. De vrouwen zaten thuis, deden het huishouden en verzorgden de kinderen. Zo wilden de nazi’s het.
Niets is minder waar.
Net als hun echtgenoten, broers of vaders zaten vrouwen en meisjes in het verzet. Hoeveel het er waren, is niet bekend, maar het zouden er weleens net zoveel kunnen zijn als mannen. Soms maakten vrouwen handig gebruik van de vooroordelen van de bezetter. Ze wekten minder wantrouwen. Zo konden ze makkelijk illegaal drukwerk en wapens in kinderwagens vervoeren.In dit nummer wordt aan twee verzetsvrouwen aandacht besteed. Marco Krijnsen vertelt over Riet Hoogland, die vanwege het verspreiden van een illegaal pamflet in een Enschedese politiecel belandde. Ester Smit belicht Corrie van Baalen-Bosch, een verzetsstrijdster uit Deventer. Zij werd een uur voor de bevrijding door de Duitsers geëxecuteerd. Boeiende verhalen over heldhaftige vrouwen.Overigens is er, voor zo ver ik weet, geen plein, straat of zelfs maar een steegje naar deze heldinnen vernoemd. Wordt dat niet eens tijd?
Het tijdschrift bevat de volgende artikelen:
* Bijzonder oorlogsdagboek uit een Enschedese politiecel/ Marco Krijnsen
* Op zoek naar het oorlogsverleden van Pa Kijk in de Vegte/ Martin van der Linde
* De Aziatische wortels van ons dialect/ Harrie Scholtmeijer
* Het Twentoldrama: Deventer verzetsstrijders een uur voor de bevrijding geëxecuteerd/ Ester Smit
* Zoete inval bij Zwolse tuinderij Dijk/ Schokkenbroek
* Twentsche Katholiekendagen instrument om de gelederen te sluiten/ Marcel Mentink
* Naar de roots van Herman Finkers/ Marcel Mentink
* Wanneer gingen we ondergoed dragen?/ Girbe Buist
De bevrijding van Overijssel. 6 april Den Ham, Hardenberg, Gramsbergen
De Waarheid, Twentse editie 7 april 1945
De opmars naar het noorden werd op donderdag 6 april voortgezet. Den Ham, Hardenberg en Gramsbergen werden bevrijd. Coevorden werd deze dag de eerste bevrijde Drentse plaats.
Daarmee was de gehele Overijsselse oostgrens in geallieerde handen.
In West-Overijssel moest het spel nog beginnen. Ten noorden van Schipbeek en Twentekanaal en ten westen van een denkbeeldige lijn van Almelo/Wierden recht omhoog moest de bevolking nog maar afwachten wanneer en ten koste van hoeveel levens en materiele schade de bevrijding een feit zou worden.
Zie ook: De bevrijding van Lutten
Foto: Een geliefd kiekje in die dagen: samen met de bevrijders op de foto. Deze foto werd genomen in Hardenberg.
De opmars naar het noorden werd op donderdag 6 april voortgezet. Den Ham, Hardenberg en Gramsbergen werden bevrijd. Coevorden werd deze dag de eerste bevrijde Drentse plaats.
Daarmee was de gehele Overijsselse oostgrens in geallieerde handen.
In West-Overijssel moest het spel nog beginnen. Ten noorden van Schipbeek en Twentekanaal en ten westen van een denkbeeldige lijn van Almelo/Wierden recht omhoog moest de bevolking nog maar afwachten wanneer en ten koste van hoeveel levens en materiele schade de bevrijding een feit zou worden.
Zie ook: De bevrijding van Lutten
Foto: Een geliefd kiekje in die dagen: samen met de bevrijders op de foto. Deze foto werd genomen in Hardenberg.
zondag 5 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 5 april Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop, Tubbergen
Het Parool 6 april 1945
Op de 5e april werd "bevrijd Twente" uitgebreid met de plaatsen Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop en Tubbergen. De weg naar het noorden via Hardenberg en via de Grafschaft Bentheim richting Coevorden lag open.
In Tubbergen werden de Canadezen nog zoals overal elders door een uitgelaten en juichende bevolking verwelkomd. Eenmaal de grens gepasseerd leken de Grafschafter dorpen uitgestorven, de luiken gesloten. De enige beweging die te bespeuren was werd veroorzaakt door de witte lakens die aan de huizen bevestigd waren.
Voor de soldaten van het Algonquin Regiment die tot taak hadden vanuit Almelo richting Wierden op te trekken bracht deze 5e april veel tegenslag. De Duitsers hadden besloten zo lang mogelijk stand te houden bij de zijtak van het Twentekanaal, een strategisch belangrijk punt, dat bij verovering de Canadezen toegang zou bieden tot Centraal Overijssel.
Foto: De Duitsers vluchtten met alle soorten rijdend materieel die zij konden bemachtigen
Op de 5e april werd "bevrijd Twente" uitgebreid met de plaatsen Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop en Tubbergen. De weg naar het noorden via Hardenberg en via de Grafschaft Bentheim richting Coevorden lag open.
In Tubbergen werden de Canadezen nog zoals overal elders door een uitgelaten en juichende bevolking verwelkomd. Eenmaal de grens gepasseerd leken de Grafschafter dorpen uitgestorven, de luiken gesloten. De enige beweging die te bespeuren was werd veroorzaakt door de witte lakens die aan de huizen bevestigd waren.
Voor de soldaten van het Algonquin Regiment die tot taak hadden vanuit Almelo richting Wierden op te trekken bracht deze 5e april veel tegenslag. De Duitsers hadden besloten zo lang mogelijk stand te houden bij de zijtak van het Twentekanaal, een strategisch belangrijk punt, dat bij verovering de Canadezen toegang zou bieden tot Centraal Overijssel.
Foto: De Duitsers vluchtten met alle soorten rijdend materieel die zij konden bemachtigen
zaterdag 4 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 4 april Wiene, Delden
In de nacht van 3 op 4 april barstte de hel los rond het Twentekanaal bij Wiene. Ten koste van zware verliezen en dankzij staaltjes van heldenmoed werd een bruggehoofd gevormd en een Bailey-brug geslagen over het kanaal. In de ochtenduren trokken de uitgeputte soldaten Delden binnen. De Duitsers hadden zich teruggetrokken achter de zijtak van het Twentekanaal. De weg via Bornerbroek naar Almelo lag open.
In Almelo boden de Duitsers op sommige plekken felle weerstand en werden de Canadese troepen opgehouden door vernielde bruggen. Aan het einde van deze dag, waarop voor het eerst in april de zon scheen, was een groot deel van de bevolking in feeststemming maar was Almelo ten noorden van het kanaal nog in Duitse handen. Ook ten westen van Almelo in Wierden waren de Duitsers nog nadrukkelijk aanwezig. Het zou nog 5 dagen duren voordat Wierden bevrijd kon worden.
Aan het Twentekanaal woedde die dag nog een andere strijd. Op Gelders grondgebied bij het bruggehoofd Almen wisten de Canadezen eindelijk uit te breken en op te trekken naar Laren. Van daaruit werd koers gezet naar het noorden, waar het Gelders-Overijsselse grensriviertje de Schipbeek een nieuw obstakel vormde. De Duitsers hadden zich op de noordelijke oever gehergroepeerd.
Zie ook: De slag om de Sluis bij Wiene
Zie ook: 50 jaar na de bevrijding van Almelo (film)
In Almelo boden de Duitsers op sommige plekken felle weerstand en werden de Canadese troepen opgehouden door vernielde bruggen. Aan het einde van deze dag, waarop voor het eerst in april de zon scheen, was een groot deel van de bevolking in feeststemming maar was Almelo ten noorden van het kanaal nog in Duitse handen. Ook ten westen van Almelo in Wierden waren de Duitsers nog nadrukkelijk aanwezig. Het zou nog 5 dagen duren voordat Wierden bevrijd kon worden.
Aan het Twentekanaal woedde die dag nog een andere strijd. Op Gelders grondgebied bij het bruggehoofd Almen wisten de Canadezen eindelijk uit te breken en op te trekken naar Laren. Van daaruit werd koers gezet naar het noorden, waar het Gelders-Overijsselse grensriviertje de Schipbeek een nieuw obstakel vormde. De Duitsers hadden zich op de noordelijke oever gehergroepeerd.
Zie ook: De slag om de Sluis bij Wiene
Zie ook: 50 jaar na de bevrijding van Almelo (film)
vrijdag 3 april 2020
Nieuwe uitgave van Overijssels digitale dialecttijdschrift 'Van Over de Iessel'
Liefhebbers van verhalen en gedichten in dialect hebben nu misschien meer tijd. Overijssels schrijvers en dichters maken het ons mogelijk even de zinnen te verzetten in dit jaar van het corona-virus. Kijk hier om het tijdschrift te kunnen lezen.
De bevrijding van Overijssel. 3 april Hengelo, Borne, Weerselo, Losser
Op dinsdag 3 april konden de Britten Hengelo aan het rijtje bevrijde plaatsen toevoegen. Het Hampshire en het Dorset Regiment tekenden voor de eer. Het laatste regiment bereikte in de namiddag Borne en wist zelfs door te stoten tot Zenderen, maar keerde toch terug naar Borne, waardoor Zenderen in een niemandsland kwam te verkeren. De volgende dag kon het echter een compagnie van het Canadese Lake Superior Regiment begroeten.
In een ander deel van Twente werd Weerselo (geen Duitser meer te bekennen) even "meegenomen" door het Recce Regiment op weg naar het Kanaal Almelo-Nordhorn. Ook Losser werd bevrijd, in dit geval door de Goldstream Guards.
Foto: Veel belangstelling voor tank in het centrum van Hengelo.
Terug naar de lotgevallen van de Canadezen. Al op Eerste Paasdag (1 april) kwamen Britse verkenners tot aan het Twentekanaal bij Delden. Zij werden zwaar onder vuur genomen door de Duitsers aan de overzijde van het kanaal. De 4e Tankdivisie van het Eerste Canadese Leger kreeg tot taak het karwei te klaren. Op drie plekken probeerden de Canadezen het kanaal over te steken. Bij Almen (waar op 2 april een klein bruggehoofd was gevormd), Goor en Delden. Aan de overzijde hadden zich Duitse Fallschirmjäger ingegraven. Op 3 april aan het eind van de middag begon de Canadese aanval bij Delden ter hoogte van de sluis in Wiene waar het kanaal het smalst is. Met boten werd geprobeerd op verschillende plekken het kanaal over te steken. De tegenstand van de jeugdige Herman Goering Divisie was hevig en aan beide zijden moesten flinke verliezen worden geïncasseerd.
Canadese soldaten die de overkant hadden bereikt raakten ingesloten en moesten eigen artillerie vuur trotseren.
Bevrijding van Hengelo: foto's
Bevrijding van Hengelo: film
donderdag 2 april 2020
Hoe druk is het nu op de drukste plekken ter wereld?
Hoe druk was het rond drie uur vanmiddag Nederlandse tijd op een aantal pleinen en bezienswaardigheden in de wereld, waar het normaliter file-lopen is. De foto's zijn gemaakt van live-webcams.
Rome
Op deze tijd van de dag is het altijd tjokvol rond de Spaanse trappen en de Trevi fontein in Rome.
Venetië
Venetië verzuipt gewoonlijk onder de toeristen.
New York
Waar vorige maand de straten nog vol stonden met taxi's en de stoepen dicht bevolkt waren op Times Square.
Krakow
Rynek Glowny, het altijd drukke plein in Krakow, het grootste van Europa, omzoomd met terrassen. Nog nooit zo leeg geweest, in ieder geval sinds de Tweede Wereldoorlog, op deze tijd van de dag.
Amsterdam
De Dam, 'druk' vergeleken bij voorgaande beelden. Maar iedereen wel op gepaste afstand.
Rome
Op deze tijd van de dag is het altijd tjokvol rond de Spaanse trappen en de Trevi fontein in Rome.
Venetië
Venetië verzuipt gewoonlijk onder de toeristen.
New York
Waar vorige maand de straten nog vol stonden met taxi's en de stoepen dicht bevolkt waren op Times Square.
Krakow
Rynek Glowny, het altijd drukke plein in Krakow, het grootste van Europa, omzoomd met terrassen. Nog nooit zo leeg geweest, in ieder geval sinds de Tweede Wereldoorlog, op deze tijd van de dag.
Amsterdam
De Dam, 'druk' vergeleken bij voorgaande beelden. Maar iedereen wel op gepaste afstand.
De bevrijding van Overijssel. 2 april Oldenzaal en Denekamp
Uit: Het Vrije Volk 3 april 1945
Op Tweede Paasdag trok het grootste deel van het Britse leger richting Oldenzaal, waar de uitgelaten bevolking een eindeloze stoet voorbij zag trekken in de richting van Duitsland met als voorlopige eindbestemming Hamburg en Bremen. Men vergat echter Denekamp niet, maar bijna wel Ootmarsum, dat na aandringen van de burgemeester twee dagen later nog even door een kleine eenheid bevrijd werd.
Een deel van de Britten volgde een route in de richting van Hengelo maar stuitte op hevige tegenstand. De bevrijding van deze plaats werd uitgesteld tot de volgende dag.
Intussen waren ook de Canadezen op het Overijsselse strijdtoneel verschenen. Het Lake Superior Regiment bereikte laat in de avond het al door de Britten bevrijde Diepenheim. Er zou hen een zware taak wachten: het forceren van een overgang over het Twentekanaal bij Delden.
Zie ook: Canon van Oldenzaal
Foto: De legers van de bevrijders hadden nogal eens last van fileproblemen, zoals hier in Oldenzaal.
Op Tweede Paasdag trok het grootste deel van het Britse leger richting Oldenzaal, waar de uitgelaten bevolking een eindeloze stoet voorbij zag trekken in de richting van Duitsland met als voorlopige eindbestemming Hamburg en Bremen. Men vergat echter Denekamp niet, maar bijna wel Ootmarsum, dat na aandringen van de burgemeester twee dagen later nog even door een kleine eenheid bevrijd werd.
Een deel van de Britten volgde een route in de richting van Hengelo maar stuitte op hevige tegenstand. De bevrijding van deze plaats werd uitgesteld tot de volgende dag.
Intussen waren ook de Canadezen op het Overijsselse strijdtoneel verschenen. Het Lake Superior Regiment bereikte laat in de avond het al door de Britten bevrijde Diepenheim. Er zou hen een zware taak wachten: het forceren van een overgang over het Twentekanaal bij Delden.
Zie ook: Canon van Oldenzaal
Foto: De legers van de bevrijders hadden nogal eens last van fileproblemen, zoals hier in Oldenzaal.
woensdag 1 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 1 april Haaksbergen, Enschede en Diepenheim
Op Paaszondag 1 april rond 8.00 uur kon St. Isidorushoeve zich het eerste bevrijde dorp van Overijssel noemen. Even later trok de 32nd. Guards Infantry Brigade via Beckum naar Boekelo en bereikte al vroeg in de morgen de opgeblazen Lonnekerbrug, waar zware strijd geleverd zou moeten worden. The 5th. Guards Armoured Brigade rukte via Haaksbergen (de eerste bevrijde grotere plaats) op naar de oostkant van Enschede. Aan het eind van deze koude, winderige en regenachtige dag was Enschede niet zonder de nodige schermutselingen en onvermijdelijke verliezen bevrijd.
Ook in Diepenheim konden de vlaggen uit. Het nabijgelegen Goor moest nog een week lang de Nederlandse driekleur binnenhouden. Het Twentekanaal zou een lastige barrière blijken te zijn.
Zie ook: foto's van de bevrijding van Enschede.
Zie ook: website over de bevrijding van Enschede.
Nieuwe website Vlaams Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) online
De nieuwe website van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) staat online. Voortaan vind je alles over erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven hier. Awel, pas op! Het betreft wel een Vlaamse website. Maar wie belangstelling heeft voor Nederlandse agrarische geschiedenis, zal deze site ook weten te waarderen.
Het CAG is het expertisecentrum voor het agrarisch erfgoed in Vlaanderen en Brussel. CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf het midden van de 18de eeuw tot en met vandaag.
Op de website zijn een kennisbank (met veel verhalen), een beeldbank (met 12.000 afbeeldingen) en een beschrijving van een groot aantal collecties te vinden.