(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
woensdag 8 april 2020
De bevrijding van Overijssel. 8 april Holten, Goor, Markelo, Bathmen
Op zondag 8 april, een week na de bevrijding van Enschede, komt er beweging in het West-Overijsselse front. De Canadezen waren aan de Schipbeek blijven steken, nadat de Duitsers op 6 april alle bruggen hadden opgeblazen. Toch kon bij een stuw op de grens van de gemeente Bathmen en Holten een bruggehoofd worden gevormd. Op de weg van Laren naar Holten vormde de zwaar verdedigde Wippertsbrug een groot obstakel. In de nacht van 7 op 8 april staken Canadese eenheden met boten de Schipbeek over en namen een strategische positie in.
De opmars vanaf het bruggehoofd richting Holten, waar de Duitsers zich op teruggetrokken hadden kon beginnen. De aanwezigheid van sluipschutters was er de oorzaak van dat in Holten veel schade werd aangericht. De vreugde van de bevolking op de avond van de bevrijding was er echter niet minder om.
Op een andere plek 20 kilometer naar het oosten was er al een week een status-quo situatie bij het Twentekanaal in Goor. De Goorse bevolking moest binnenblijven, Goor was Sperrgebiet. De nerveuze Duitsers groeven zich in, terwijl de Canadezen noodbruggen aanlegden over het Twentekanaal. Op 8 april waren de bruggen klaar en leek een confrontatie onvermijdelijk. Dan trekken de Duitsers zich plotseling terug. Het wordt doodstil in het stadje. Twee uur later verschijnen de eerste Canadese tanks en kan de bevolking de opgekropte spanning wegjuichen. Op deze achtste dag in april was er veel beweging geweest aan het front, en wel in de goede richting. Van de geallieerde opmars profiteerden die dag ook Bathmen en Markelo.
Foto: Nadat de doortocht bij de Schipbeek eindelijk geforceerd was trokken eindeloze colonnes door Holten
Dag Tonny, wat mooi om je verhalenreeks om de bevrijding te volgen. Met genoegen lees ik je dagverslagen met kleine bijzonderheden uit de oorlog die van plaats tot plaats ook vaak weer op elkaar lijken: tegenstand bij een rivier, de bezetter die op het laatste moment de bevolking de schrik aan jaagt met terreur en mensen die inderdaad op de verkeerde plek of de verkeerde tijd ergens waren.
BeantwoordenVerwijderenHallo Marc, het is een serie die ik nog in OBD-tijd gemaakt heb. Komt nu weer goed van pas.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen