Op de Atlas Leefomgeving vind je sinds kort de nieuwe kaart Monumentale Bomen. De kaart laat alle bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen van de Bomenstichting zien.
Sinds 1990 verzamelt de Bomenstichting bomen die van nationaal belang zijn in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Om op deze lijst te komen, moeten bomen minimaal 80 jaar oud zijn, in goede gezondheid zijn en een levensverwachting hebben van 10 jaar. Daarnaast moeten de bomen ook aan één van de volgende eisen voldoen: een cultuurhistorische waarde hebben, beeldbepalend zijn voor de omgeving, zeldzaam zijn in soort, van bijzondere ecologische of natuurwetenschappelijke waarde zijn of zeldzaam vanwege omvang, hoogte of ouderdom.
Samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zette de Bomenstichting deze bomen op de kaart. De Monumentale Bomen-kaart staat sinds kort in de Atlas Leefomgeving. Beuken (zowel de groene als de bruine) komen het vaakst voor op de lijst, 2186 keer. Ze worden gevolgd door lindes (1528), eiken (1359), paardenkastanjes (802) en platanen (750). Op de kaart zijn deze big five herkenbaar door hun bladsymbool (en een afwijkende kleur).
De provincie Gelderland heeft de meeste bomen, de provincies Groningen en Flevoland de minste. Wil je meer weten over een bepaalde boom? Klik dan op de i-knop links in het scherm en dan op een boom in de kaart. Benieuwd naar hoe deze boom eruitziet? Klik dan op de foto-url.
[Bron: hortipoint.nl]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten