zaterdag 23 november 2024

A History of Pop(ular) Music (256): Redbone - We Were All Wounded at Wounded Knee (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De band Redbone werd opgericht door de broers Pat en Lolly Vegas, van Indiaanse afkomst. Ook de andere leden van de groep waren deels native Americans.
Begin jaren zeventig was er in de VS een opleving van het indianenactivisme, waarbij het boek Bury My Heart at Wounded Knee – An Indian History of the American West van Dee Brown een belangrijke rol speelde. Het bloedbad bij Wounded Knee in South-Dakota in 1890 was de laatste gewapende confrontatie uit een lange reeks die werd geleverd tussen indianen en de nieuwe bewoners van Noord-Amerika. Een eerlijke strijd was het niet. De enkele honderden slecht bewapende Indianen, onder wie veel vrouwen en kinderen, werden afgeslacht door het Amerikaanse leger. Lees hier een samenvatting van wat er gebeurde.
In 1973 bracht Redbone het nummer We Were All Wounded at Wounded Knee uit.

vrijdag 22 november 2024

Kasteel uit de veertiende eeuw bij Holten gevonden dankzij droge zomer

In Holten (Overijssel) zijn archeologen gestuit op de resten van een versterkt aarden houten kasteel. De opgraving, die volgde op het zien van verkleuringen op luchtfoto’s, bracht een bouwwerk aan het licht dat ouder is dan de bekende ruïne van kasteel de Waerdenborch aan de andere kant van Holten. Lees hier verder het artikel op Historiek.

Op Oost een uitgebreid interview over de vondst met archeoloog Huub Scholte Lubberink.

woensdag 20 november 2024

A History of Pop(ular) Music (255): Roxy Music - Do the Strand (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Roxy Music speelde begin jaren 70 een mix van rock’n’roll, glamrock en avant garde.
Bij het opnemen van het album For Your Pleasure was Roxy Music nog compleet, dus met o.a. Bryan Ferry, Brian Eno en Phil Manzanera. Nog in hetzelfde jaar (1973) verliet Eno de band, waarmee het experimentele verdween en rocker Ferry de overhand kreeg. Bryan Ferry zou naast Roxy Music ook een solocarrière beginnen.
Op het album For Your Pleasure staat het nummer Do the Strand, geschreven door Bryan Ferry. Het lijkt te gaan over een nieuwe dans, maar er wordt niet vermeld hoe deze moet worden gedanst. Strand was dan ook een Brits sigarettenmerk en het geheel was bedoeld als metafoor voor ‘de dans van het leven’.

dinsdag 19 november 2024

Kaart 'Leven met Water' toegevoegd aan digitale collectie kaarten van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

Vloeivelden, rabatbossen, natuurlijke laagtes. Ons landschap zit vol oude relicten die richting kunnen geven aan hoe we vanwege klimaatverandering moeten omgaan met ruimtelijke opgaven. De nieuwe kaart ‘Leven met water’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan overheden daarbij helpen. Lees hier verder.

Leven met water Het verleden, heden en de toekomst van Nederland zijn nauw vervlochten met het water. De themakaart Leven met water laat zien hoe bepalend de omgang met water voor ons land is geweest en nog steeds is. Denk bijvoorbeeld aan de vele dijken en watermolensystemen, maar ook aan historische rivier- en waterstaatskaarten. In de huidige zoektocht naar een nieuwe relatie met water en bodem, biedt deze kennis historische handvaten en kansen voor actuele opgaven.
Op de kaart is onder meer het volgende te zien: Rijksbeschermd erfgoed, dijken, molens, inundatie, historische waterkaarten, topografische kaarten van 1850, 1900 en 1950 etc. Kijk hier voor meer informatie.

zondag 17 november 2024

A History of Pop(ular) Music (254): Rory Gallagher - A Million Miles Away (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Rory Gallagher (1948-1995) was een Ierse gitaarvirtuoos, die blues-rock speelde. Hij had een kleine 10 jaar in bands gespeeld, waaronder in het redelijk bekende Taste, voor hij in 1970 onder zijn eigen naam ging spelen met enkele trouwe begeleiders.
Gallagher was niet uit op kortstondig hitsucces. Sterker nog, ondanks aandringen van zijn platenmaatschappij weigerde hij singles uit te brengen. Gitaarspelen was zijn lust en zijn leven. Ook in zijn vrije uren bleef hij oefenen, zich verbeteren en nieuwe dingen uitproberen.
Net als bij Springsteen later, kregen bezoekers van zijn concerten waar voor hun geld. Bij een optreden in Nederland in 1972 waren vier bezoekers op komen dagen. Menig artiest zou het voor gezien hebben gehouden. Gallagher waardeerde het dat de vier gekomen waren en maakte er een lang optreden van, inclusief twee toegiften. Dat tekende de ware liefhebber die Gallagher was. Hij beweerde dat hij, net als de blueslegendes die zijn voorbeeld waren, op zijn 50ste nog steeds zou optreden. Alleen haalde hij die leeftijd niet. Zoals met meer bluesgitaristen het geval was onderging hij een levertransplantatie als gevolg van drankmisbruik. Twee maanden later overleed hij, 47 jaar oud.
Rory Gallagher wordt in Ierland nog steeds geëerd met concerten te zijner nagedachtenis, met standbeelden en met het opnieuw fabriceren van zijn Stratocaster, zijn tweedehands en beschadigde gitaar waar hij zijn leven lang op gespeeld had.
In 1973 bracht hij liefst 3 albums uit, waaronder Tattoo waarop het nummer A Million Miles Away staat.

dinsdag 12 november 2024

Nieuw magazine Nedersaksen en nieuwe website Nedersaksen over Nedersaksische taal, cultuur en geschiedenis in de regio.

Overijssel is een nieuw magazine rijker: Nedersaksen. Het is een uitgave van de Overijsselacademie en belicht de eigenheid van de Nedersaksische taal, cultuur en geschiedenis in de regio. Donderdagavond werd het magazine gepresenteerd in de studio van omroep Oost in Hengelo. Lees hier verder. Kijk ook hier.

Website
De Overijsselacademie greep de presentatie van het magazine ook aan om een nieuwe website te lanceren: denedersaksen.nl. Een site waarop van alles te ontdekken valt over de Nedersaksische geschiedenis, taal en cultuur. Hier zijn streektaalcursussen te vinden, een geschiedenisvideo en de podcastserie De Nedersaksen.

maandag 11 november 2024

A History of Pop(ular) Music (253): Eagles - Desperado (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In de platenwinkel zocht ik rond 1973 vooral naar folk- en blues(rock) en underground. De countryrock van de Eagles vond ik te gladjes. Later is die mening enigszins bijgedraaid. De Eagles zou een van de populairste groepen ooit worden. Met het uitbrengen van hun album Desperado in 1973 begon hun wereldwijde bekendheid. Het titelnummer, waarin de lonesome cowboy als symbool voor eenzaamheid fungeert, werd nooit op single uitgebracht maar staat wel hoog genoteerd in allerlei all-time hitlijsten.

vrijdag 8 november 2024

De Overijsselse plaatsen van A tot Z. Historische kaarten, geschiedenis, foto's etc. 14. Colmschate

Colmschate
Verwijzingen naar bronnen op internet naar Colmschate.

Historische kaarten
De kaarten van 1850, 1900, 1950, 1975 en 2000 zijn te vinden in de Erfgoedatlas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Goed is te zien hoe Colmschate in snel tempo werd opgeslokt door Deventer.

Colmschate in 1850
Colmschate in 1900
Colmschate in 1950
Colmschate in 1975
Colmschate in 2000


Kijk op de website MijnStadMijnDorp voor afbeeldingen, publicaties, verhalen en documenten van/over Colmschate.

Kijk in Delpher voor kranten- en tijdschriftartikelen over Colmschate.

Zie ook: Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving, Colmschate Vrogger en Noe, Hof Cellarius, DBOverijssel, Gemeente Deventer, Colmschate blijft Colmschate.

Literatuur
Trots op Colmschate : het dorp Colmschate en haar buurtschappen in historische beelden en teksten. 2020. 64 pag.
Henk Nieuwenhuis. Tussen kalkovens en Ketelerskolk: de geschiedenis van het schoutambt Colmschate. 1994. 80 pag.

maandag 4 november 2024

A History of Pop(ular) Music (252): Stealers Wheel - Late Again (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Schotse singer-songwriter Gerry Rafferty (1947-2011) was vooral bekend als solo-artiest. Zijn eerste successen boekte hij echter als lid van de folkrockband Stealers Wheel (1972-1975). Deze groep had een wereldhit met Stuck in the Middle With You. Een ander nummer, Late Again, deed het juist in Nederland heel goed en was ook het favoriete nummer van Rafferty zelf. Er werd gebruik gemaakt van een harmonium en de song bevat ook een saxofoonsolo, waardoor een bepaalde sfeer wordt opgeroepen. Bijzonder is dat het nummer gaat over een man die telkens van zijn vrouw op zijn kop krijgt omdat hij veel te lang in de kroeg was blijven hangen, terwijl Rafferty zou overlijden aan alcoholmisbruik.

vrijdag 1 november 2024

Nieuw nummer verschenen van gratis online Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het oktober-nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is verschenen en is gratis te downloaden. Het bevat weer interessante artikelen over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed.

Download hier het nummer.

donderdag 31 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (251): Deep Purple - Smoke on the Water (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In 1973 bereikte Deep Purple, een Britse hardrockband met een symfonisch tintje, zijn hoogtepunt. Na de VS hadden ze inmiddels ook de rest van de wereld veroverd. Het was ook het laatste jaar waarin ze optraden in hun oorspronkelijke bezetting met Jon Lord (toetsen), Ritchie Blackmore (gitaar), Roger Glover (bas), Ian Gillan (zang) en Ian Paice (drums). Roger Glover en Ian Gillan verlieten datzelfde jaar nog de band. Maar niet nadat het album Machine Head was opgenomen. Aan het opnemen van dat album zit een heel verhaal vast, waarin de Rolling Stones ook nog een rol spelen.
Smoke on the Water is gebaseerd op een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden. De band was getuige van het afbranden van het casino van Montreux terwijl ze naar een optreden van Frank Zappa zaten te kijken.

Historicus Wim Coster in podcastserie De Nedersaksen in gesprek met Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds

Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds dompelen je onder in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Gesprekken met diverse ‘cultuurdragers’ uit de Nedersaksische regio en regelmatig livemuziek in een van de Nedersaksische streektalen.
In de meest recente aflevering, de 37e van de serie, gaan ze in gesprek met historicus en schrijver Wim Coster. De bijzondere combinatie van Coster’s historische werk en zijn liefde voor de Russische taal en cultuur staat in deze aflevering centraal. Kijk ook hier voor meer informatie.

Alle 37 afleveringen zijn hier te beluisteren.

zaterdag 26 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (250): Billy Joel - Piano Man (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Billy Joel (1949) kwam uit een kleurrijke familie. Zijn grootvader was een naar Amerika gevluchte joods Duitse vrijdenker en radicaal. Zijn grootvader van moeders kant vocht zelfs in de Spaanse Burgeroorlog tegen de fascisten van Franco, heel bijzonder voor een Amerikaan. Zijn vader was concertpianist en Billy kreeg al vanaf zijn vierde jaar pianolessen. Hij had niet veel op met oefenen op allerlei pianostukken van klassieke componisten, des te meer met het zelf proberen stukjes te componeren, waarbij hij werd aangemoedigd door zijn moeder.
Hij raakte in vervoering van The Beatles, vooral van John Lennon (‘These Beatles were working class guys’) en ging op zijn veertiende zelf in een bandje spelen. Daarnaast werd hij al snel een (onbetaalde) sessie-muzikant. Hij speelde zelfs op In-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly. Rond 1970 had zijn vriendin het uitgemaakt, had hij geen onderdak meer en deed hij twee suicide-pogingen. Hij kreeg werk als bar-pianist en leerde serveerster Elisabeth Weber Small kennen met wie hij trouwde. Zijn ervaringen als bar-pianist verwerkte hij in de song Piano Man, zijn eerste grote succes, wat ook gold voor zijn gelijknamige album dat kort daarop verscheen.

vrijdag 25 oktober 2024

Nieuw nummer verschenen van online historisch tijdschrift 'Overijssel toen en nu'

In dit nummer de volgende artikelen:
Albert W. Egger, eerste hopman van de H.J.B. Boemerang Scouts in Almelo/ door Karel Essink.
Wederwaardigheden rond de Kroezeboom/ door Marcel Mentink.
Geschiedenis van de taal in Overijssel: Hoe de brouw-r verdween uit Hasselt/ door Harrie Scholtmeijer.
Het naoorlogse kunstklimaat in Deventer/ door Anne van Geuns.
Het gedachtengoed van Geert Groote/ door Dinand Webbink.
Overijssel in boeken/ door Marcel Mentink.

Lees het tijdschrift hier.

woensdag 23 oktober 2024

Verborgen parel: website Papiergeschiedenis Twente

Recent stond in de Tubantia een artikel over het verborgen museum De Akker van Willie Bosch in Hengelo. De grafisch ontwerper heeft met het verzamelen van alles wat met de geschiedenis van papier te maken heeft zijn hobby gemaakt. Helaas is zijn veel te krappe museum alleen voor liefhebbers op afspraak te bezichtigen. Maar hij heeft veel interessante informatie op een website geplaatst. Het blijkt dat er in Twente diverse papiermolens in de vorm van watermolens hebben gestaan. Naast informatie over de papiermolens is er ook van alles te vinden over papierfabricage, papiersoorten, sierpapier, boekdrukkunst, boekbanden, typografie, Ex Libris, watermerken, grafische techniek, prenten, perkament etc.

woensdag 16 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (249): Bob Marley & the Wailers - Get Up, Stand Up (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Reggae ontstond als mix van de Amerikaanse rhythm & blues en Jamaicaanse muziekvormen, waarbij als belangrijk kenmerk door de bassisten en drummers het accent wordt gelegd op de tweede en vierde tel in plaats van op de eerste en derde.
Bob Marley & the Wailers hadden het geluk in contact te komen met de rijke op Jamaica wonende Brit Chris Blackwell. Hij had net het platenlabel Island Records opgericht en bood de groep een contract aan met een mooi opnamebudget. In 1973 brachten ze het album Burnin’ uit met daarop het strijdbare Get Up, Stand Up. De tekst spreekt voor zichzelf.

dinsdag 15 oktober 2024

'Bewaarn, begriepn en vedan goan': Hoe gaat Twente met zijn verleden om? is het thema van het binnenkort te verschijnen Jaarboek Twente 2025

'Bewaarn, begriepn en vedan goan' is de titel van een artikel dat Anne van de Meiden enkele decennia geleden voor Jaarboek Twente schreef. Deze woorden beschrijven precies waar het bij het thema 'Hoe gaat Twente met zijn verleden om' om draait. Maar zoals altijd heeft de redactie niet alleen gekozen voor artikelen die bij het thema passen.
Een kleine greep uit de inhoud van dit jaarboek: Johanna ter Steege wil mensen met elkaar verbinden door het vertellen van verhalen door middel van theater, film en documentaires. Het archeologisch verleden van Twente komt aan bod, evenals het Rijssens Museum, marken en markeboeken, een bijzondere historische kaart, de Nederlandse invloed op de textielindustrie in Nordhorn, de natuur- en cultuurhistorie van Twente, en het leven op Kasteel Weldam, beschreven door de eigenaren zelf. En nog veel meer.

Het Jaarboek Twente is vanaf 25 oktober te koop in de boekhandels in Twente, maar ook alvast te bestellen bij de Nedersaksische Uitgeverij.

maandag 14 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (248): Bryan Ferry - A Hard Rain's A-Gonna Fall (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Bob Dylan schreef de song in 1962. Met een van de meest apocalyptische teksten ooit geschreven. Als literair voorbeeld gezongen door Patti Smith tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur. A Hard Rain’s A-Gonna Fall is door meerdere artiesten gecoverd. De gestileerde versie van Bryan Ferry lijkt het minst op het rauwe origineel, zoals de meeste andere covers wel doen, maar wordt juist daarom gezien als de meest geslaagde.

zaterdag 12 oktober 2024

Nieuwe interactieve vensterplaten over de Prehistorie

Onlangs werden vier nieuwe vensterplaten over de prehistorie gepresenteerd. Deze interactieve platen, een eigentijdse opvolger van de klassieke schoolplaten, weerspiegelen recente wetenschappelijke inzichten, zoals de resultaten van nieuw DNA-onderzoek.

De vensterplaten zijn ontwikkeld in samenwerking met het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) en tonen hoe ons beeld van de prehistorie in de afgelopen 50 jaar is veranderd. Er is door een team van meer dan tien mensen, drie jaar gewerkt aan de nieuwe vensterplaten.

Door op een bepaalde plek te klikken op de platen kun je zien hoe mensen er vroeger uitzagen, hoe ze woonden, werkten en leefden.

Kijk hier voor meer informatie. Klik hier voor de website.

maandag 7 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (247): Bob Dylan - Knockin' on Heaven's Door (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Van alle singer-songwriters mag Bob Dylan gerust de belangrijkste genoemd worden. Niet alleen vanwege zijn omvangrijke oeuvre en zijn teksten waarvoor hij in 2016 als enige muzikant ooit de Nobelprijs voor Literatuur ontving, maar ook vanwege de invloed die hij op zijn generatie en latere generaties had.
Veel grote hits had hij niet, maar dat zegt weinig over de kwaliteit van zijn werk. Een van zijn hits was Knockin’ on Heaven’s Door uit 1973. Hij schreef de song voor de film Pat Garrett and Billy the Kid. De song heeft geen diepere betekenis en is toegespitst op een hoofdpersonage uit de film. Toch is Knockin’ on Heaven’s Door vaak gecoverd. De bekendste covers zijn van Eric Clapton en Guns N’ Roses.

vrijdag 4 oktober 2024

Podcast van het Meertens Instituut: 'Waar komen complotverhalen vandaan?'.

Volksverhalenexpert Theo Meder, senior onderzoeker bij het Meertens Instituut, legt uit hoe complotten en volksverhalen met elkaar verbonden zijn. Waarom zijn complotverhalen zo hardnekkig en waarom blijven ze mensen boeien, van middeleeuwse heksenverhalen tot moderne theorieën over vaccins en elites?

De podcast vormt de tweede aflevring van de serie 'Dat smaakt naar Meertens', gepresenteerd door Michiel van de Weerthof en Lot Broos in opdracht van het Meertens Instituut. Kijk hier voor meer informatie.

donderdag 3 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (246): Golden Earring - Radar Love (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Zestig jaar heeft de Golden Earring bestaan, van 1961 tot 2021, toen de band noodgedwongen door de ziekte van George Kooymans moest stoppen. Ze behoorden tot de langst bestaande bands ter wereld en hadden internationaal succes met nummers als Twilight Zone, When the Lady Smiles en vooral Radar Love.
Het tijdloze Radar Love is door velen als de ultieme car-song bestempeld. Anno 2024 bestaan er meer dan 800 cover-versies van. Over Radar Love is in 2023 zelfs een 248 pagina’s dik een boek verschenen: 'Radar Love 50 jaar (1973-2023), biografie van de ultimate drivin’ song'. Er bestaat ook een speciale website over de song.

woensdag 2 oktober 2024

Werk van Eibergse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) weer verder ontsloten

De Eibergse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) hief in zijn gedichten een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. In zijn werk klinkt de geest van de Moderne Devotie door. Zijn werk was zo populair in heel Nederland, dat het vele malen is herdrukt.

Er is opnieuw grote belangstelling ontstaan voor Willem Sluiter en zijn werk. Dit heeft geleid tot de website willemsluiter.nl. Hier zijn inmiddels een paar honderd artikelen gebundeld, een rijke verzameling over inhoud en receptie van Sluiters werk, vroeger en nu.
Om al deze informatie toegankelijker te maken is er nu een systematische inhoudsopgave toegevoegd. Zie de website.

dinsdag 1 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (245): Mike Oldfield - Tubular Bells (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Mike Oldfield (1953) is een veelzijdig muzikant, die in 1973 doorbrak met een zeer opmerkelijk album. Op Tubular Bells bespeelt hij vrijwel alle instrumenten zelf: piano, bas- en elektrische gitaar, klassieke gitaar, mandoline, banjo, spinet, percussie en klokkenspel. De LP bevat alleen het titelnummer en is geheel instrumentaal, zoals ook het meeste van zijn latere werk.
Omdat Richard Branson, in wiens studio Tubular Bells werd opgenomen, geen platenmaatschappij kon vinden die het album wilde uitbrengen, richtte hij Virgin Records op. Tubular Bells was het eerste album dat op dit (later beroemde) label werd uitgebracht.
Mike Oldfield had nog enkele hits met zijn zus Sally en met Maggie Reilly.
Tubular Bells was in grote haast opgenomen en er mankeerde volgens de maker nog wel iets aan. Volgens zijn contract mocht hij echter 25 jaar lang geen nieuwe versie uitbrengen. Pas in 2003 verscheen Tubular Bells 2003, dit keer geheel naar tevredenheid van Oldfield.

maandag 30 september 2024

Lijst met links naar geschiedenispodcasts

Vrijwel wekelijks worden er nieuwe podcast-series gelanceerd. Ook voor geschiedenisliefhebbers zitten daar geregeld pareltjes tussen. Van lange podcasts waarin een specifiek onderwerp helemaal wordt uitgediept tot lichtvoetige programma’s waarin allerlei kleinere geschiedenissen de revue passeren. Hier een overzicht van ruim vijftig geschiedenispodcasts te vinden in het online geschiedenismagazine Historiek.

woensdag 18 september 2024

A History of Pop(ular) Music (244): Gladys Knight and the Pips - Midnight Train to Georgia (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Gladys Knight (1948) zong als zoveel soul- en rhythm-and-blues zangers en zangeressen al op heel jonge leeftijd in een kerk- of gospelkoor. Ze was nog maar 11 jaar toen de groep Gladys Knight and the Pips ontstond. De Pips waren mannelijke familieleden van haar.
Na een periode bij Motown, waar ze volgens eigen zeggen achtergesteld werden bij andere groepen als The Supremes en de Temptations, tekende de groep bij Buddah Records. Daar startte hun succesvolle carrière met het nummer Midnight Train to Georgia, dat in de VS in de US Billboard op nummer 1 kwam te staan.

dinsdag 17 september 2024

Twee boeken over de Twentse wielercoryfeeën Herman Snoeijink en Jos Lammertink

Heel bijzonder dat bijna tegelijkertijd twee boeken verschijnen over twee Twentse wielrenners die indruk gemaakt hebben. Herman Snoeijink schreef in corona-tijd zijn memoires onder de titel Heilig vuur en Gijs Eijsink schreef De reus van Wierden over Jos Lammertink.
Herman Snoeijink - Heilig vuur
Herman Snoeijink was jarenlang Nederlands beste amateur-wielrenner. Hij boekte maar liefst 365 overwinningen. Een profcontract heeft hij altijd afgeslagen. Hij hechtte teveel aan zijn beroep (docent in het basisonderwijs en later VMBO) om dat eraan te geven. Zo bleef hij het voor de klas staan combineren met het wielrennen. Later was hij ook nog bondscoach en ploegleider, maar hij deed het er altijd bij.
Ik heb het boek nog niet gelezen maar ga het als wielerliefhebber wel kopen. Nog even kijken hoe ik eraan kan komen.
Gijs Eijsink maakte een biografische schets van Herman Snoeijink op Wie Is Wie in Overijssel.
Kijk voor nieuws over het boek van Herman Snoeijink hier en hier.
Gijs Eijsink - De reus van Wierden. Het hartverscheurende (wieler)leven van Jos Lammertink
Jos Lammertink won in zijn jeugd alles wat er maar te winnen was. In 1980 werd hij prof en fietste onder meer enkele jaren bij de Panasonic ploeg van Peter Post. Als prof boekte hij 38 overwinningen, waaronder twee etappes in de Vuelta, etappes in diverse andere meerdaagse wedstrijden, Kuurne-Brussel-Kuurne en het NK in 1986. Een zware val in de Tour de France van datzelfde jaar is hij niet echt meer te boven gekomen. Lammertink had een nog veel grotere palmares kunnen hebben als hij al in 1981 niet getroffen was door de Ziekte van Pfeiffer. Door toen niet voldoende rust te nemen, bleef hij in latere jaren last houden van de naweeën van deze ziekte. Ook na zijn wielercarrière bleef pech hem achtervolgen. Hij werd getroffen door de spierziekte IBM.
Zie ook het verhaal van Gijs Eijsink op Wie is Wie in Overijssel.
Het boek is nog niet verschenen. Dat gebeurt op 29 oktober.
Zie ook de website van Gijs Eijsink. Op deze website staan nog veel meer wielerverhalen en bijdragen over andere sporters.

donderdag 12 september 2024

A History of Pop(ular) Music (243): Dr. John the Night Tripper - Such a Night (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Malcolm John (Mac) Rebennack Jr. (1941-1919) had al in verschillende bands gespeeld, toen hij eind jaren zestig voor zichzelf begon onder de naam Dr. John the Night Tripper. De naam had hij ontleend aan een legendarische voodoo-dokter. Uitgedost in extravagante kostuums speelde hij op piano een mix van blues, boogiewoogie en rock-‘n-roll, onderbroken door voodoo-ritmes en bezwerende gezangen. In 1973 bracht hij het album In the Right Place uit, waarop Right Place Wrong Time en Such a Night stonden.
In Nederland werd Dr. John bekend door zijn optreden op Piknik, door Jan Donkers ‘Klein Woodstock’ genoemd, een festival-achtig muziekprogramma dat door de VPRO live werd uitgezonden.

woensdag 11 september 2024

Erfgoedstem Special: bekijk alle te bezoeken monumenten en activiteiten op 14 en 15 september

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentendag, het grootste culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend gratis hun deuren voor publiek. Zo kun je ongestoord binnenkijken op plekken waar je anders nooit zou komen.

Dit jaar krijgt het erfgoed van Routes, netwerken en verbindingen extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten. Er worden in Nederland ca. 6.000 monumenten opengesteld. Ook worden er veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen.
Kijk hier voor alle open monumenten en activiteiten in Nederland en kijk hier voor de aanraders.
Kik ook op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

dinsdag 10 september 2024

A History of Pop(ular) Music (242): Allman Brothers Band - Ramblin' Man (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Allman Brothers Band bracht voornamelijk bluesrock, die vanwege de herkomst van de groep in de platenbakken gerangschikt werd onder de ‘southern rock’. De kern van de groep werd gevormd door de broers Duane en Gregg Allman en Dicky Betts. De Allman Brothers Band werd een cultgroep met een vaste schare trouwe aanhangers. De band schuwde het experiment niet en hield tijdens optredens vaak lange jamsessies waarbij ook uitstapjes naar de jazz werden gemaakt.
De bezetting wisselde in de loop van de jaren mede door twee fataal afgelopen motorongelukken van Duane Allman en bassist Berry Oakley.
Hun bekendste LP werd Brothers and Sisters, waarop twee klassiekers staan: het instrumentale nummer Jessica en het door Dicky Betts geschreven Ramblin’ Man. Betts zong dit nummer in countryrock style en speelde ook lead-gitaar.

vrijdag 6 september 2024

Open dagen IJssellinie (Olst) op 7 en 21 september

De IJssellinie houdt weer open dagen. Op 7 en 21 september worden de geheimen van de IJssel weer ontrafeld. De IJssellinie moesten tussen 1951 en 1964 het achterland van de IJssel veilig houden. Lees hier verder.

Kijk ook op de website van de IJssellinie over tijd en plaats van de rondleidingen op 7 en 21 september.

zaterdag 31 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (241): Aerosmith - Dream on (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Het debuutalbum van de Amerikaanse hardrockband Aerosmith, met als bekendste leden Steven Tyler en Joe Perry, deed in 1973 vrijwel niets. Wel werd het nummer Dream On een kleine hit in de VS. Hardrock is een verzamelnaam. In Oor’s Popencyclopedie wordt het geluid van Aerosmith iets specifieker aangeduid: een nogal volumineus soort energy-rock. De groep moest het vooral hebben van spectaculaire live-optredens.
De klassieker Dream On werd meerdere keren uitgebracht. Pas in 1994 verscheen het nummer in de Nederlandse hitlijsten.

vrijdag 30 augustus 2024

De Overijsselse plaatsen van A tot Z. Historische kaarten, geschiedenis, foto's etc. 13. Buurse

Buurse Verwijzingen naar bronnen op internet naar Buurse.

Historische kaarten
De kaarten van 1900, 1950 en 2000 zijn te vinden in de Erfgoedatlas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De kaart van 1850 betreft de Topografische kaart van Overijssel, uitgegeven in opdracht van de Provincie Overijssel. Op de achtereenvolgende kaarten zijn goed de ontginningen van de woeste gronden (heide,veld) te zien.

Buurse in 1850
Buurse in 1900
Buurse in 1950
Buurse in 2000

Kijk op de website MijnStadMijnDorp voor afbeeldingen, publicaties, verhalen en documenten van/over Buurse.

Kijk in Delpher voor kranten- en tijdschriftartikelen over Buurse.

Zie ook: Heemkundegroep Arfgood Buurse, Buurse.nl, Facebookpagina Buurse, Beeldbank RCE.

Plaatsbeschrijvingen
Gids voor Twenthe (1917)
Wij trekken door Twente en Salland (1935): Langs de Buurserbeek

Literatuur
J.W.M. Gigengack. Kroniek van dorp en stad. Buurse (1). In: Twentse Post februari 1968.
J.W.M. Gigengack. Kroniek van dorp en stad. Buurse (2). In: Twentse Post maart 1968.
Johan E. ten Broeke. Bij het kantelen der eeuwen. Buurse, Haaksbergen, St. Isidorushoeve. 5 delen. 1997-2006.

maandag 26 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (240): Procol Harum - Grand Hotel (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Procol Harum, de band van Gary Brooker en Keith Reid, kwam met A Whiter Shade of Pale al eerder in deze lijst voor. Qua stroming wordt Procol Harum dan weer ingedeeld bij de ‘progressive rock’, dan weer bij de symphonische rock. Het album Grand Hotel hoort duidelijk bij de laatste. Bijzonder is dat het titelnummer alleen in Nederland een bescheiden hit werd, verder deed het nergens iets. De song is een geslaagde poging om de sfeer te beschrijven in de talloze hotels waarin de bandleden verbleven. Kijk hier voor een verhaal over de totstandkoming van het nummer.

vrijdag 23 augustus 2024

Mag een man zonder shirt in een park lopen? Goeie Vraag geeft het antwoord op vele vragen.

Als bibliothecaris was ik ooit lid van het Aladdin-team, een vraag- en antwoorddienst van de openbare bibliotheken in Nederland. Toen dat ten einde liep (wanneer precies weet ik niet meer - zo rond 2012?) - hebben we nog een tijdje meegewerkt aan het net opgestarte Goeie Vraag. Goeie Vraag bestaat nog steeds en is een onderdeel van Startpagina. Inmiddels zijn circa 450.000 vragen gesteld en meer dan 1,3 miljoen antwoorden gegeven.
Je kunt gratis lid worden van Goeie Vraag. Als je ingelogd bent kun je vragen stellen én antwoorden geven. Achter de schermen wordt redactie gevoerd en gekeken of er geen onzin-antwoorden gegeven worden. Bij meerdere antwoorden wordt aangegeven welk antwoord het meest voldoet aan de vraag.
Je hoeft geen lid te zijn om te zoeken in het bestand van vragen en antwoorden. Neem eens een kijkje. Je zult versteld staan over wat je er allemaal kunt vinden.

Om een antwoord te geven op de vraag of je met ontbloot bovenlijf in een park of op straat mag lopen. Kijk hier.

dinsdag 20 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (239): Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Steve Harley (1951-2024) had al verschillende baantjes gehad toen hij besloot muzikant te worden. Hij richtte de band Cockney Rebel op, een glamrock band in de stijl van David Bowie en Roxy Music. Samenwerken paste niet bij zijn karakter. Vandaar dat Cockney Rebel nog geen drie jaar bestaan heeft. In die paar jaar had de band wel drie grote hits, waarvan Make Me Smile de grootste was.
In 1973 werd Sebastian op single uitgebracht. De plaat deed niets in Engeland maar des te meer op het Europese vasteland. Het is een bombastisch nummer met een tekst die tot op heden nog niemand heeft kunnen doorgronden. Er wordt wel gezegd dat Steve Harley, die van grootheidswaanzin beticht werd, met Sebastian (betekenis: de Aanbedene) zichzelf voor ogen had.

vrijdag 16 augustus 2024

Stem vanaf 11 september op de Noordmolen Twickel voor de Molenprijs 2024. Elke stem is 1 euro waard. Hard nodig voor de restauratie.

(Foto: Wikimedia Commons)

Bijna dagelijks maak ik een fietstocht in de omgeving. Vaak kom ik langs de fraaie meer dan 650 jaar oude Noordmolen van Twickel. Deze moet nodig gerestaureerd worden, wat naar schatting € 137.500 gaat kosten.
De Noordmolen doet mee voor de Molenprijs 2024. Voor iedere stem ontvangt de Stichting Beheer Noordmolen Twickel 1 euro. Het is een prachtige watermolen, dus een stem is terecht. Je kunt pas stemmen vanaf 11 september, dus onthoud die datum.
Kijk hier verder.

woensdag 7 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (238): Thin Lizzy - Whiskey in the Jar (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.
Thin Lizzy was niet zomaar een Ierse hardrockband. Tal van bekende namen zijn ooit verbonden geweest aan deze band: Gary Moore, Midge Ure, Snowy White, John Sykes en Phil Lynott. De laatste was zeer populair in Ierland, maar was een zware gebruiker. Dit leidde tot zijn vroege dood in 1986 (36 jaar oud). In 2005 werd in Dublin een levensgroot standbeeld van hem onthuld.
Hun eerste hit was Whiskey in the Jar, een traditional waarschijnlijk stammend uit de 17e eeuw, waarvan een groot aantal versies bestaat. Het lied werd eerst bekend door The Dubliners. De hardrockversie van Thin Lizzy werd later nog gecoverd door Metallica.

zondag 4 augustus 2024

Nieuw nummer verschenen van gratis online Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het augustus-nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is verschenen en is gratis te downloaden. Het bevat weer interessante artikelen over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed.

Download hier het nummer.

woensdag 31 juli 2024

A History of Pop(ular) Music (237): Rolling Stones - Angie (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Het waren turbulente tijden voor de Rolling Stones in 1973. Ze moesten hun stek (en studio) in Nice verlaten, nadat Keith Richards was aangeklaagd voor heroïnegebruik. Ze verhuisden naar Kingston (Jamaica) om het album Goats Head Soup op te nemen. Een aardbeving in Nicaragua, het land van Bianca Jagger-Perez, deed Mick Jagger besluiten de opnames te onderbreken. Uiteindelijk werd het album opgenomen in Londen.
Het nummer Angie, een a-typisch Stones nummer, werd dé wereldwijde no. 1 hit van 1973. Het lied over het universele thema van een beëindigde relatie sloeg enorm aan. Het werd ook een favoriet nummer voor de Stones zelf, want ze speelden het nadien op vrijwel elk concert.

dinsdag 30 juli 2024

Almelose tennis-ster Kea Bouman staat na 100 jaar weer in de belangstelling tijdens Olympische Spelen

In 1924 won de Almelose Kea Bouman in Parijs met Henk Timmer de bronzen medaille in het gemengd dubbelspel tijdens de Olympische Spelen. Daarmee was ze de eerste Nederlandse vrouwelijke sporter die een medaille behaalde op de Olympische Spelen. Ze staat momenteel weer in de belangstelling. In de kranten en op televisie wordt aandacht aan haar besteed.
Tien jaar geleden maakte ik een biografische schets van haar. Naast een imposante tenniscarrière was ze ook nog hockey-international en Nederlands kampioen golf. Lees het hier.

zondag 28 juli 2024

De Overijsselse Boekenplank (34), recent (en iets minder recent) verschenen boeken

Landadel in Overijssel. Bewoners en de verduurzaming van hun landgoed/ Rien de Vries. Zwolle: WBOOKS, 2024. 160 pag. ISBN 9789462586253 € 29,95
Meer informatie
Fietsen in Twente/ Truus Wijnen. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, 2024. 128 pag. ISBN 9789076092287 € 17,95
Meer informatie
Het eiland van Anna. Schokland en de geschiedenis van een thuis/ Eva Vriend. Uitgeverij Atlas Contact, 2024. 272 pag. ISBN 9789045045856 € 24,99
Meer informatie
Het befaamde Staphorster boertje. Over kwakzalvers, kooplieden en kruidendokters/ Wim Coster. Zwolle: WBOOK, 2024. 144 pag. ISBN 9789462585850 € 24,95
Meer informatie
Het Volkspark. Biografie van het eerste volkspark van Nederland: Enschede/ Gerrit van Oosterom. Zwolle: Waanders, 2024. 232 pag. ISBN 9789462625617 € 34,50
Meer informatie
Overijsselse Historische Bijdragen 2024/ Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis 139e stuk. Uitgeverij Verloren, 2024. 160 pag. ISBN 9789464551099 € 29,50
Meer informatie
De Collectie. De monumenten van NV Bergkwartier te Deventer/ Barend Jan Schrieken, Sabine Dellink, Henk J. van Baalen en Bart Ros. Deventer: NV Bergkwartier, 2024. 472 pag. ISBN 9789090386843 € 29,50
Meer informatie
Het moerasvolk: het dagelijks leven in Wieden, Weerribben en de Friese Laagveenmoerassen (1700-heden)/ Jan Oord. Harderwijk: Uitgeverij Gopher, 2023. 317 pag. ISBN 9789083310756 € 23,75
Sporen van Joods leven : ontrechting en rechtsherstel in Kampen en IJsselmuiden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog/ M.G.J. Duijvendak. Zwolle: WBOOKS, 2024. 192 pag. ISBN 9789462586307 € 19,95
Meer infomatie
Mooie verhalen in de Twentse Sproak/ Jan Swennenhuis. De Lutte: Historische Vereniging De Dree Marken, 2024. € 16,- Kijk ook hier.
Meer informatie
Deventer Jaarboek 2024/ Historische Vereniging Deventer, 2024. Meer informatie. Zie ook: Register 1987-2024
De laatste kamers van de Bazel/ Leon Brokers. Architectura & Natura, 2024. ISBN 9789090370958 € 20,-
Meer informatie
Zwollenarren op hun best: Carnaval in Zwolle/ Wim Klein Heerenbrink; met medew. van Jaap Hagedoorn. Zwolle: Waanders Uitgevers, 2024. 96 pag. ISBN 9789462625150 € 23,95
Twickel Kookt. Zes eeuwen eetcultuur van landgoed & kasteel/ Manon Henzen. Delden: Kasteel Twickel, 2023. 128 pag. € 19,90
Meer informatie
Het Zoargzakboek: eerste hulp bi-j plat proatn/ Zwolle: Overijssel Academie, 2024. Meer informatie.

Het boek Puur boeren. Hart en ziel op het Sallandse platteland verschijnt in september maar is nu al te bestellen. Meer informatie.

Verder nog verschenen:
- 100 jaar voetbalclub Achilles (Enschede)
- Zichtbaar verleden over 10 jaar Waterschap Vechtstromen

donderdag 25 juli 2024

A History of Pop(ular) Music (236): Michel Fugain & Le Big Bazar - Une Belle Histoire (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Michel Fugain (1942) schreef nummers voor andere artiesten (o.a. Dalida) voor hij zelf platen uitbracht. In 1972 richtte hij Le Big Bazar op, een groot gezelschap met muzikanten, zangers en dansers. Hun eerste en meteen grootste hit was Une belle histoire.
Pierre Delanoë en Michel Fugain, de makers van de song over een kortstondige liefde die plaatsvond in een korenveld langs de Autoroute du Soleil, werden geïnspireerd door de ‘hippiefilm’ Easy Rider.
Het nummer werd in diverse talen vertaald en door artiesten uit die landen op de plaat gezet.

woensdag 24 juli 2024

Hoe doe je in Delpher onderzoek naar lokale geschiedenis en je familiegeschiedenis

Hoe zag je woonplaats vroeger er uit of wil je meer weten over de streek waar je voorouders vandaan komen? In Delpher kun je niet alleen veel vinden over je familiegeschiedenis, maar ook over het verleden van je leefomgeving. Komen je voorouders uit een van de voormalige Nederlandse koloniën, zoals Suriname of Indonesië? In Delpher vind je ook bronnen uit gebieden die vroeger tot Nederland gerekend werden. Op een nieuwe themapagina ontdek je hoe je heemkundig onderzoek kunt doen binnen de uitgebreide collectie van Delpher. Lees hier verder.

dinsdag 23 juli 2024

A History of Pop(ular) Music (235): Lynsey de Paul - Sugar Me (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Er ligt persoonlijke voorkeur ten grondslag aan het opnemen van dit nummer in de lijst. Toch is de zangeres die één grote hit scoorde belangrijker geweest dan algemeen bekend is.
Lyndsey Monckton Rubin (1948-2014), artiestennaam Lynsey de Paul was zeer veelzijdig.
Haar naam, die een Joodse achtergrond vermoedde, werd in 1972 (aanslagen Munchen) veranderd in de Paul, waarbij de toevoeging ‘de’ ontleend was aan de naam van haar Nederlandse moeder Meta de Groot.
Ze had al nummers geschreven voor anderen, o.a. voor de Fortunes, toen ze in 1972 zelf Sugar Me uitbracht. Deze song met een multi-interpretabele tekst werd een grote hit in heel Europa en vooral in Nederland, waar het 5 weken de hitlijsten aanvoerde. Ze bleef tot 1977 nummers uitbrengen, die meestal goed scoorden. In 1977 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival – ze werd 2e. Daarna was ze producer, (musical)actrice en TV-presentatrice. Ook bleef ze songs schrijven voor anderen. Lynsey de Paul overleed in 2014 op 66-jarige leeftijd geheel onverwacht aan een hersenbloeding.

maandag 22 juli 2024

De Overijsselse plaatsen van A tot Z. Historische kaarten, geschiedenis, foto's etc. 12. Borne

Borne Verwijzingen naar bronnen op internet naar Borne.

Historische kaarten
De kaarten van 1850, 1900, 1950 en 2000 zijn te vinden in de Erfgoedatlas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Borne in 1850
Borne in 1900
Borne in 1950
Borne in 2000

Plaatsengids bevat veel informatie over Borne.

Kijk op de website MijnStadMijnDorp voor afbeeldingen, publicaties, verhalen en documenten van/over Borne.

Kijk in Delpher voor kranten- en tijdschriftartikelen over Borne.

Zie ook: Heemkunde Borne, Canon van Borne, historisch tijdschrift Boorn en Boerschop, Nostalgie Borne, Beeldbank RCE, Robs Archief (films), Geheugen van Borne, Museum Bussemakerhuis, Visit Borne, Borne Boeit, RTV Borne.

Plaatsbeschrijvingen
In en om Hengeloo, Borne en Delden: Borne (1897)
Gids voor Twente: Borne (1917)
Mooi Twenthe: Borne (1925)
Wandelingen door Nederland - Overijssel: Oldenzaal - Borne - Delden (1928)
Wij trekken door Twente en Salland (1935)

Literatuur
Martin Thiehatten. Van Borghende tot Borne: een overzicht van de Bornse geschiedenis. 2009. 120 pag.
Henk Woolderink. De Hof te Borne: 800 jaar geschiedenis van de Hof, de Kerk en het dorp Borne, 1206-2006. 136 pag,
Jaap Grootenboer. Van Nazareth tot Nazareth: religieus erfgoed in Borne. 2009. 128 pag.

zaterdag 20 juli 2024

A History of Pop(ular) Music (234): Jethro Tull - Thick as a Brick (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Jethro Tull is een buitenbeentje in de popmuziek. Frontman Ian Anderson introduceerde de dwarsfluit als rockinstrument en Rick Wakeman speelde klassieke stukken op orgel.
Toen Anderson ontdekte dat een bekende muziekrecensent het album Aqualung in zijn ogen ten onrechte had beschouwd als een concept-album, maakte hij met Thick as a Brick een parodie op het concept-album. De hoes zag eruit als een krant en het album bevat alleen het nummer Thick as a Brick, op voorkant Part 1 en op de achterkant Part 2. De teksten bevatten wel veel maatschappijkritiek, waarbij de hippiecultuur maar ook het zakenleven op de korrel worden genomen.

dinsdag 16 juli 2024

Tour de France: Nederland heeft geen ronderenners meer

Foto: Thymen Arensman

Als het verenigingsleven in de jaren 70 en 80 in de zomer stil kwam te liggen, wensten de wielrenliefhebbers elkaar behalve een mooie zomer ook een mooie Tour met Joop. Nederlandse wielrenners speelden nog een belangrijke rol met Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Johan van der Velde, Peter Winnen, Gert-Jan Theunisse en anderen. Ze eindigden vaak hoog in het klassement.
Nu is Wilco Kelderman de beste Nederlander op plek 23.
Ronderenners als Kelderman, Kruijswijk en iets langer geleden Gesink staan/stonden bekend als brekebenen. Heel wat seizoenen van deze renners zijn verpest door een zware val.

De resultaten van de Nederlanders in de drie grote ronden. Vermeld zijn de best geplaatsten.

Tour de France
2023 18e Wilco Kelderman
2022 25e Bauke Mollema
2021 5e Wilco Kelderman
2020 7e Tom Dumoulin
2019 3e Steven Kruijswijk
2018 2e Tom Dumoulin
2017 17e Bauke Mollema
2016 11e Bauke Mollema
2015 6e Robert Gesink
2014 9e Laurens ten Dam
2013 6e Bauke Mollem
2012 28e Laurens ten Dam
2011 21e Rob Ruijgh
2010 6e Robert Gesink

Giro d'Italia
2024 6e Thymen Arensman
2023 6e Thymen Arensman
2022 17e Wilco Kelderman
2021 12e Koen Bouwman
2020 3e Wilco Kelderman
2019 5e Bauke Mollema
2018 2e Tom Dumoulin
2017 1e Tom Dumoulin
2016 4e Steven Kruijswijk
2015 7e Steven Kruijswijk
2014 7e Wilco Kelderman
2013 17e Wilco Kelderman
2012 30e Tom-Jelte Slagter
2011 8e Steven Kruijswijk
2010 12e Bauke Mollema

Vuelta
2023 15e Wout Poels
2022 6e Thymen Arensman
2021 12e Steven Kruijswijk
2020 6e Wout Poels
2019 7e Wilco Kelderman
2018 4e Steven Kruijswijk
2017 4e Wilco Kelderman
2016 34e Robert Gesink
2015 6e Tom Dumoulin
2014 14e Wilco Kelderman
2013 52e Bauke Mollema
2012 6e Robert Gesink
2011 3e Bauke Mollema
2010 93e Niki Terpstra

Kelderman en Kruijswijk zijn aan het eind van hun carrière beland en rijden bovendien in dienst van. Thymen Arensman lijkt de meest beloftevolle ronderenner te zijn momenteel, maar dan wel als subtopper. In tegenstelling tot de Belgen, waar naast Evenepoel ook Ilan van Wilder, Lennert van Eetvelt, Cian Uijtdebroeks en William Junior Lecerf beloften voor de toekomst zijn, dienen zich in Nederland geen nieuwe ronderenners aan. Wij moeten het doen met de sprinters en met Mathieu uiteraard.