2012 wordt in Nederland het jaar van de historische buitenplaats. Doel is om een breed publiek op een bijzondere wijze kennis te laten maken met dit Nederlands cultureel erfgoed en het behoud ervan breed onder de aandacht te brengen. Lees er alles over op de speciaal hiervoor ingerichte website.
Twickel bij Delden met grootste landgoed van Nederland (foto uit Beeldbank Nationaal Archief)
Ook Overijssel telt, en vooral telde, een groot aantal buitenplaatsen. Hieronder de oude havezaten uit de 15de en 16de eeuw, later soms omgebouwd tot patriciƫrshuis en na de Franse tijd in een groot aantal gevallen afgebroken omdat de eigenaren hun speciale rechten verloren, waaraan ze een deel van hun inkomen te danken hadden.
De 18de eeuw was de eeuw van z.g. landpaleizen. Bestaande buitenplaatsen werden omgetoverd tot luxe paleizen met prachtige interieurs en speciaal ontworpen tuinen. Voorbeelden zijn Rechteren, Twickel, Huis Almelo, Weldam.
Ook in de 18de eeuw bouwden de ‘aanzienlijke’ families uit Deventer en Zwolle zomerverblijven op het platteland in de omgeving, eerst vrij eenvoudige optrekjes, later verbouwd tot imposante villa’s.
Hetzelfde stramien gold wat later voor de Twentse fabrikantenhuizen, mooi gelegen op het Twentse platteland: eerst eenvoudige buitens die vanaf eind 19e eeuw werden vervangen door imposante villa’s. Maar er werden ook nieuwe buitenplaatsen gebouwd in een zeer opmerkelijke bouwstijl. Voorbeelden: Zonnebeek en De Sprengenberg.
RTV Oost had een aantal jaren geleden een serie over verschillende buitenplaatsen, met interviews met de huidige bewoners. Ik heb een aantal jaren een Diepenveen gewoond en daar had je ook van die mooie landgoederen.
BeantwoordenVerwijderenKlopt inderdaad, heb ik toen ook een aantal afl. van gezien. Tip voor RTV Oost: kunnen ze in 2012 herhalen.
BeantwoordenVerwijderen