(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
donderdag 2 juli 2015
Prachtige bundel 'Oaver Stroatn en Weagn' van Gerrit Lansink
Ik heb geen verstand van poëzie. Ik ben wel geïnteresseerd in topografische kaarten, geografie en geschiedenis. Dus ben ik nieuwsgierig naar een bundel met de titel 'Oaver stroatn en weagn'. En al helemaal wanneer Gerard Lage Venterink zo'n lovende recensie schrijft in zijn rubriek Stad & Land in de Tubantia. Hij noemt de gedichten ook prozaïscher, verhalender dan de poëzie in de eerste bundel Pikstrik van de Boekelose dichter Gerrit Lansink.
Ik heb genoten van de tientallen gedichten over straten en wegen gelegen in de wijde omtrek van Boekelo (Enschede, Hengelo, Delden, Boekelo, Beckum en het platteland daartussen). Het gaat uiteraard niet alleen over die wegen. Om Gerard Lage Venterink te citeren: 'Zo zitten de wegen vol verhalen. Vol grote en kleine menselijke drama's, heugelijke of opvallende gebeurtenissen, kleine en soms grote geschiedenis. Althans voor wie dat wil zien'.
Gerrit Lansink maakt ook sprongen in de tijd, zoals in 'Beckumerstroat 26 (1961)' dat begint met:
De jukebox poompn
Woo-Hoo van de Rock-A-Teens
de snackbar oet
n nozem den A-17
har in-edrok, leup noar boetn
en zag geloatn
hoo verloatn
de stroat
Oaver Stroatn en Weagn is in eigen beheer (uitgeverij De Oalde Moatn) uitgebracht. Kopers van de bundel kunnen via het op de boekenlegger vermelde e-mailadres de gratis beschrijving van de bijbehorende fietsroute aanvragen, een rondje van zo’n 56 kilometer door Zuid-Twente. Ook de routekaartjes en een Nederlandse vertaling van de gedichten zijn voor hen gratis beschikbaar, dit alles in pdf-vorm.
Bij wijze van gimmick siert een echte bandenplakker de voorzijde van het omslag, gehecht op een gefotografeerde binnenband van een fiets. Hiermee krijgt het woord dichtbundel nog een extra dimensie.
Tot slot nog een gedicht uit deze prachtige (Gaat dat lezen!) bundel:
Bokelerstroat (1964)
t Peerd van melkboer Wennink
wus sekuur woar e
wa en nich mos anhooldn.
Toen der nen niejn klaantn
op nommer 407 biej kwam
is e weknlang
van verdreaidighead
iedern dag
op dezölfde stie
an t drietn goan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten