Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.
Een echte live-band, het Oldenzaalse Zaand, Zeep & Zoda. Opgericht in 1986 en nog af en toe optredend. Zelf noemen ze hun muziek wel pretfolk. Ideaal om te vertolken in café’s, zoals dat ook in Ierland gebeurt. De Ierse folk is hun voedingsbodem en hun teksten zingen ze in de Twentse taal. Bekende nummers zijn Sjikker Frits, Plodd’n Bennat, Pannekookplas en Vot oet Olnzel.
(regionale) geschiedenis - politiek - geografie - muziek - boeken - websites - statistiek
vrijdag 27 maart 2009
donderdag 26 maart 2009
Digital Day in bibliotheek Hengelo
Vanmorgen ontving ik een bericht over een mooi initiatief van de bibliotheek Hengelo. Ik plaats hier het hele bericht – ik hoef er niets aan toe te voegen. Behalve natuurlijk de oproep om er naartoe te gaan als je in Hengelo en omgeving woont. Een prachtige kans om kennis te nemen van de nieuwste digitale ontwikkelingen.
Zaterdag 4 april staat Bibliotheek Hengelo Beursplein van 11.00 uur tot 15.00 uur in het teken van onze nieuwste digitale ontwikkelingen. Om aan iedereen te laten zien wat we allemaal in huis hebben. Wat valt er allemaal te beleven?
• Frank Janssen van de weblog Frankwatching.com geeft om 13.00 uur een lezing over het geheim van een succesvolle blog en nieuwe digitale ontwikkelingen.
• “King of Poken” Jilles Groenendijk geeft enthousiaste demonstraties en zorgt ervoor dat Hengelo straks massaal aan het Poken is.
• We houden Google Battles, waar natuurlijk Pokens te winnen zijn voor de snelste informatiezoekers.
• En verder zijn er demonstraties Hoe maak ik een weblog?, Chatten met Al@din en maak je kennis met onze digitale workshops zoals RSS feeds, Haal meer uit Google en Weblog maken.
En natuurlijk presenteren we ook ons Bieblog, onze toolbar en alle digitale diensten die via onze website en catalogus nu al voor iedereen toegankelijk zijn. Dus zorg dat je erbij bent. Toegang is gratis!
Tot zover het bericht van bibliotheek Hengelo.
woensdag 25 maart 2009
Nieuwe Stedelijk Museum Kampen geopend
Het oude museum was gevestigd in het Gothische Huis aan de Oudestraat, een schilderachtig maar krakkemikkig pand en veel te klein. In het Oude Raadhuis, het nieuwe onderkomen van het Stedelijk Museum, vond op 20 maart de heropening plaats.
In het museum komt de Kamper geschiedenis aan bod, verdeeld in vier hoofdonderwerpen: rechtspraak, geloof, de Hanze-periode die direct verbonden is met de ligging van Kampen als havenstad aan de IJssel en de relatie die Kampen eeuwenlang met het Huis van Oranje heeft onderhouden.
Op de begane grond is een ruimte voor wisselexposities. Als openingstentoonstelling hangt de benedenzaal vol met portretten van bekende Kampenaren of mensen die ooit wat met de IJsselstad te maken hebben gehad. Enkele namen: de schilder Jan Voerman, organist Willem Hendrik Zwart, voetballer Jaap Stam, actrice Johanna ter Steege, oud-minister president Colijn, zeezeiler Henk de Velde en generaal Van Heutsz.
Onder het motto ’de stad in het museum, het museum in de stad’ is een multimediatoer uitgezet die de bezoeker via een handcomputer en koptelefoon in staat stelt om ook de stad te verkennen.
Schilderij: Gezicht op het oude stadhuis van Kampen (1861) door Cornelis Springer, te zien in het Stedelijk Museum
maandag 23 maart 2009
WO2.online: portal voor websites over de Tweede Wereldoorlog
Vorige week is de website wo2online.nl gelanceerd. Deze nieuwe site ontsluit betrouwbare informatie over de Tweede Wereldoorlog. De website is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het kader van het beleidsprogramma Erfgoed van de Oorlog. De website moet uitgroeien tot 'dé portal over de oorlog'.
De site is tot stand gekomen uit een samenwerking van musea en instellingen in Nederland waaronder het Nationaal Archief, Beeld en Geluid, de Anne Frank Stichting, het Veteraneninstituut, het Joods Historisch Museum, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Op de wo2online.nl is een wisselende online tentoonstelling te zien. De eerste expositie gaat over de eerste vijf dagen van de oorlog en de volgende zal de vijf laatste dagen van de oorlog belichten.
Zie voor meer informatie ook de website van Nationaal Comité 4 en 5 mei
De website uitproberend, raakte ik op een gegeven moment verdwaald. Dat kwam omdat ik me op een doorgelinkte website bevond. Wanneer je eenmaal in de gaten hebt hoe het zit werkt het wel. De website is eigenlijk ook letterlijk een portal, een soort startpagina over WOII die verwijst naar websites die gescreend zijn op betrouwbare informatie.
Overigens de juichtonen die vaak weerklinken bij de lancering van nieuwe websites worden dit keer vergezeld van kritische kanttekeningen.
zondag 22 maart 2009
Literatuurplein vernieuwd
Literatuurplein: naar eigen inzicht in te delen
Voor de liefhebbers van fictie, literaire fictie dan, is er interessant nieuws. Literatuurplein, een initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), is geheel vernieuwd. Ik lees zelf (vrijwel) geen fictie – ik heb genoeg aan de onderwerpen uit de ondertitel van dit weblog en aan boeken over muziek, wielrennen en reisverslagen (liefst over reizen per fiets). Ook bij deze onderwerpen vind je sterke staaltjes schrijfkunst, maar deze worden zelden tot de literatuur gerekend. De vraag is al zo vaak gesteld: wat is literatuur? Zo stelde bijvoorbeeld Gerrit Komrij op zijn eigen wijze de huidige Nederlandse literatuur aan de kaak bij Pauw & Witteman.
Maar, zoals ik zei, voor de liefhebber is er genoeg te halen op Literatuurplein.
Om te beginnen kun je de site inrichten naar eigen voorkeur. Zelfs de kleur kun je bepalen. Aanmelden via log-in en je krijgt dan de mogelijkheid rubrieken weg te laten of toe te voegen. Door op de titels van de rubrieken te klikken kun je ze in een andere volgorde schuiven.
Wat zit er verder allemaal op Literatuurplein:
- bibliothecarissen kunnen leestips en recensies toevoegen
- iedereen kan op alle berichten reageren
- er is een Marktplein voor uitgevers, aspirant-schrijvers en de instellingen die hen service bieden, zoals tekstbureaus, aanbieders van schrijfcursussen en -opleidingen en POD-drukkers en -uitgevers. Zij kunnen gratis een ‘kraam’ aanvragen om hun activiteiten te promoten.
Aanrader: klik op ‘Meer Literatuurplein’ en kijk eens wat daar allemaal te vinden is. Natuurlijk zijn sommige nieuwe rubrieken nog niet erg gevuld. Wat al een sterk punt was in de vorige versie van de website is de uitgebreide informatie over schrijvers. Zoek maar eens op een willekeurige auteur.
Bij Belcampo wordt je zelfs verwezen naar de VVV Rijssen voor een literaire wandeling.
Wel de kanttekening dat over oudere auteurs (voor de Tweede Wereldoorlog en ouder) weinig informatie te vinden is. Maar daar zijn weer andere websites voor, zoals de Bibliotheek voor de Nederlandse letteren.
donderdag 19 maart 2009
Winnaar van Beste boek van Overijssel 2008 bekend
Wim H. Nijhof heeft vandaag met zijn boek ‘Kunst, katoen en kastelen : J.H. van Heek, 1873-1957’ de prijs van het beste boek van Overijssel 2008 in de wacht gesleept. De verkiezing vond plaats bij boekhandel Waanders in Zwolle.
De jury, bestaande uit de historici Lamberthe de Jong en Jan ten Hove en de journalisten Michael Amsman, Gerard Vaanholt en Ben Siemerink, noemde het boek een belangrijke bijdrage aan de Overijsselse en zelfs de landelijke geschiedschrijving. De vertelling over Jan Herman en de familie Van Heek biedt tegelijkertijd een inkijkje in de Twentse textielindustrie, in de wereld van de kunstverzamelaars en de bewoners van kastelen. Het boek bevat onbekende feiten uit bronnen die nog niet eerder zijn gebruikt.
De jury kende nog een prijs toe: een originaliteitsprijs voor Herman Kampman, voor zijn boek Bijnamen in de gemeente Hellendoorn. Ook over het werk van Kampman en zijn kompaan Gerrit Hendriks was de jury lovend, ondanks het lokale karakter van het onderwerp. Het boek is uiterst leesbaar, ook voor wie niet in de gemeente Hellendoorn woont of woonde. Het geeft een beeld van een vervlogen tijd waarin iedereen elkaar kende, en bevat een veelheid aan anekdotes. Bijzonder is bovendien dat de bevolking van de gemeente Hellendoorn intensief aan de totstandkoming heeft meegewerkt.
Foto: Wim Nijhof (rechts) ontvangt de prijs uit handen van Bert de Vries (directeur HCO). Zie ook foto hieronder.
De verkiezing van Het Beste boek van Overijssel werd georganiseerd door Stadsarchief en Atheneumbibliotheek (SAB), het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD). De prijs zal in het vervolg jaarlijks worden uitgereikt. Naast een juryprijs komt er in de toekomst ook een publieksprijs.
Zie ook de berichtgeving (radio, filmpje) bij RTVOost.
Hieronder de overige genomineerden met daarbij citaten uit het juryrapport:
Deventer maakt reclame / René Berends. - Deventer : Thieme, 2008. - 155 p : ill. –
ISBN 9789080893290 € 27,50
Meer informatie
Uit het juryrapport: Een heerlijk stukje nostalgia. Door de prachtige illustraties is het ook voor niet-Deventenaren interessant. Het geeft tegelijk een beeld van de bloei van het Deventer bedrijfsleven en de ontwikkeling van het reclamewezen. Een ode aan de tijd dat reclame nog geen last was, zo zou je het kunnen noemen.
Enschede, de mensen, de stad / samenstelling: Willy Berends; fotografie: Stefan Schippers. – Enschede : Wegener, 2008. – 320 p. € 44,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: Door de persoonlijk verhalen van levende Enschedeërs is een humaine geschiedenis ontstaan. De fotografie is sterk. Met de keuze van het ‘doorgeven van de pen’ komen mensen aan bod die op het eerste gezicht niet voor de hand liggen. Het format kan overal uitgerold worden; door te registreren hoe de burger tegen zijn stad aankijkt, ontstaat een beeld van die stad.
Overijsselse streekdrachten : weerspiegeling van voorbije mode / Wielent Harms ; met foto's van Gerry Kleerebezem-Tuender en anderen ; red. Truus Braaksma. - Kampen : IJsselacademie, 2008. - 343 p : ill. – ISBN 9789066971912. – (Publicaties van de IJsselacademie ; nr. 204). – Uitg. i.s.m. Twentse Welle € 42,50
Meer informatie
Uit het juryrapport: Nooit eerder zijn de streekdrachten van Overijssel zo gedetailleerd vastgelegd. Dit standaardwerk maakt alle volgende boeken over de provinciale klederdrachten overbodig. Duidelijk wordt dat het zogenaamde monoculturele Nederland van voor de immigratiegolven toch heel divers was. Het boek is slechts geschikt voor een beperkt publiek, want klederdracht is in Overijssel nagenoeg uit het dagelijks leven verdwenen. Dat kleine publiek heeft hiermee evenwel een studie in handen die van een zeldzame grondigheid is.
Wat (nog) niet in Dijkhuis staat 2 / A.L. Hottenhuis ; met tek. van Wilma van der Veen. -[Sl] : TwentseWelle, 2008. - 440 p : ill. – ISBN € 24,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: Weinig streektalen zijn zo intensief gedocumenteerd als het Twents, dankzij de verzameldrift van A.L. Hottenhuis. Dit boek – met een cryptische titel voor wie Dijkhuis niet kent – biedt behalve een opsomming van dialectwoorden ook een kijkje in het Twentse leven van alledag. Voor mensen die Twents spreken of in dat dialect zijn geïnteresseerd is het niettemin een must.
Monumenten in de gemeente Hardenberg / Arnoud Pullen en Erwin Wolbink. – Hardenberg, Stichting Historische Projecten, 2008. – 512 p. € 25,-
Meer informatie
Uit het juryrapport: Elke gemeente zou over zo’n boek willen beschikken, maar helaas heeft niet elke gemeente zulke onvermoeibare schrijvers. Het is indrukwekkend hoeveel beide schrijvers over elk monument in de uitgestrekte gemeente weten te melden. Dat architectuurhistorie populair is blijkt wel uit het succes van het monumentale boek; de (grote) eerste oplage is uitverkocht.
Kweekster van verstand en hart : boekcultuur en leescultuur in Overijssel tussen 1650 en 1850 / J.C. Streng. - Epe : STRENG, 2008. - 187 p : ill. (Intellectueel Overijssel ; 2) € 19,95
Uit het juryrapport: Dit boekje over de historie van boeken, lezers en bibliotheken vormt een nuttige bijdrage aan de Overijsselse geschiedschrijving. Hoewel zijn schrijfstijl niet overal even toegankelijk is, verdient de gedrevenheid van de auteur respect; het boek is het derde deel in een serie van vier en de auteur is zelf de uitgever. Als naslagwerk is dit boek ideaal, maar het is wel een staaltje historie voor historici.
Teun : het lange leven van een Zwolse vakman in de kunst / verteld door zijn zoon Willem van der Veen. - Zwolle : Waanders, cop. 2008. - 120 p : ill. – ISBN 9789040084768 € 19,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: Een sympathieke biografie van een vader door zijn zoon. Heel bijzonder dat er zoveel werkstukken van deze Zwolse schilder/tekenaar zijn verzameld. De persoonlijke betrokkenheid geeft het een extra dimensie. Mooi uitgegeven, maar het onderwerp is te klein voor een wezenlijke bijdrage aan de geschiedschrijving van Overijssel. Wel voegt het boek veel toe aan de stadsgeschiedenis van Zwolle in de twintigste eeuw.
Stad in de steigers : stadsvernieuwing in Kampen : vanaf de jaren zeventig van de 20ste eeuw. - Kampen : IJsselacademie, 2008. - 224 p. – ISBN 9789066971967 € 24,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: De auteur heeft uit een enorme hoeveelheid bronnen over de stadsvernieuwing van Kampen een uitgebalanceerde keus gemaakt. Door de degelijke en uitvoerige stijl bereikt het boek een beperkte lezerskring, terwijl het onderwerp – behoud van de oude leefomgeving – toch veel mensen interesseert. Het boek is in zijn soort exemplarisch, want veel steden hebben in de jaren zeventig met stadsvernieuwing te maken gehad.
dinsdag 17 maart 2009
Innovatieprijs van Vereniging voor Geschiedenis en Informatica (VGI) uitgereikt aan De Brandgrens
De Innovatieprijs, in het leven geroepen door de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica, is deze week in de wacht gesleept door de makers van de website De Brandgrens.
De twee andere genomineerden waren Watwaswaar en de Vlaamse website Expo ’58: back to the future.
Motivatie van de keuze voor De Brandgrens: ‘De site diept op voorbeeldige wijze een historische gebeurtenis met grote impact uit.' Met de zogeheten ‘brandgrens navigator’ kunt u een virtuele tocht langs de brandgrens van de bombardementen in mei 1940 op Rotterdam maken. De website bevat ’bronnen’ (archiefstukken, afbeeldingen, film- en geluidmateriaal) uit het Gemeentearchief Rotterdam.
Over Watwaswaar schreef ik al eerder. De genomineerde website ‘Expo ’58: back to the future’ bevat veel foto- en filmmateriaal over de Wereldtententoonstelling van dat jaar in Brussel en, wat de website bijzonder maakt, veel interviews met toenmalige bezoekers aan de tentoonstelling.
Zie hier het uitgebreide juryrapport.
maandag 16 maart 2009
Historische tijdschriften Overijssel
De OBD is geabonneerd op zo’n veertig tijdschriften van historische verenigingen in Overijssel. De inhoud en vormgeving van deze tijdschriften loopt onderling nogal uiteen. Sommige zijn veredelde mededelingenblaadjes, andere hebben de omvang van een klein boek.
Met name voor de tijdschriften waarin veel aandacht aan de inhoud van de artikelen wordt geschonken geldt dat het een kleine moeite zou zijn de artikelen fulltext op de website te publiceren. In enkele gevallen gebeurt dit (gedeeltelijk) al. Hier de voorbeelden die ik heb kunnen vinden:
Tijdschrift Historische Vereniging Avereest (kijk bij Publicaties/Oude jaargangen)
Stichting Historische Kring Losser (Kijk bij: Oet dorp en marke Losser)
Om te achterhalen welke tijdschriften er allemaal beschikbaar zijn, kies voor de volgende zoekweg:
- ga naar de Overijsselcatalogus (zie ook sidebar)
- ga naar ‘uitgebreid’
- vul in bij onderwerp: plaatsnaam geschiedenis
- kies voor tijdschrift (bij Bibliotheekmateriaal)
- klik een bepaalde jaargang aan
- om te reserveren, klik op Zoek&Boek
De OBD is met ingang van 1 januari een weblog gestart waarop de inhoud van de recent verschenen tijdschriften vermeld wordt. Zie weblog Tijdschriften Historische Verenigingen Overijssel
zaterdag 14 maart 2009
Fietsen en wandelen langs industrieel erfgoed in Twente
Het heeft lang geduurd maar eindelijk zijn er weer dagen dat je met plezier de mountainbike kunt pakken en aan het voorjaar kunt ruiken. Ik rij graag op de bonnefooi mijn rondjes door Twente, eerst tegen de wind in en dan met de wind in de rug weer naar huis.
Soms heb je zin vooraf eens een route te bedenken. Het fietsroutenetwerk, dat zich als een olievlek over Nederland uitspreidt, is sinds een paar jaar een handig hulpmiddel. Je schrijft de nummers van de knooppunten op een stukje papier en fietsen maar.
Wie het sportieve met het leerzame wil combineren kan Fietsen en Wandelen langs industrieel erfgoed in Twente. Eén van de routes, de Spanjaardroute, voert door mijn woonplaats Borne. Hier zijn net als in Hengelo en vooral Enschede veel fabrieksgebouwen verdwenen. Toch is er nog voldoende over om langs te fietsen. Bovendien zijn de voormalige fabrikantenvilla’s en de tuindorpen, die honderd jaar geleden werden gebouwd, de moeite waard om te bekijken.
Nog niet zo veel zin de fiets weer uit de schuur te halen? Luister en kijk dan naar Skik en misschien begint het dan weer te kriebelen.
donderdag 12 maart 2009
Steeds meer rechtenvrije foto’s beschikbaar
Meer dan 2600 foto’s van hoge kwaliteit zijn voor persoonlijk gebruik beschikbaar op de website Free Large Photos. Het gaat om de bekende toeristische plekken op aarde, de Nederlandse foto’s hebben grotendeels als onderwerp Madurodam en molens.
Op de bijzonder handige website Pepermunt.net worden een groot aantal fotowebsites beschreven, waar (grotendeels) rechtenvrije foto’s op staan. Voor de liefhebber van mooie foto’s een aanrader om eens te bekijken.
dinsdag 10 maart 2009
Digitale Bibliotheek voor Nederlandse Letteren: teksten, biografieën, portretten etc. online
De website DBNL is opgezet om teksten etc. op het gebied van taal en literatuur online te plaatsen. Inmiddels is het terrein verbreed. Zo werd eind vorig jaar het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek online gezet.
Sinds kort is het standaardwerk van H.W. Lintsen 'Geschiedenis van de techniek in Nederland, de wording van een moderne samenleving 1800-1890’ online beschikbaar gesteld.
Geen van beide zijn het werken op gebied van taal en literatuur. Met dit soort uitbreidingen wordt de website DBNL steeds belangrijker als informatiebron voor de geschiedenis van Nederland, met het zwaartepunt op de geschiedenis tot pakweg 1900.
Het zoeken op deze website gaat niet al te gemakkelijk, je moet het een en ander uitproberen voordat duidelijk is hoe het werkt. Uiteindelijk blijkt er toch verrassend veel te vinden te zijn.
Zoekmogelijkheden o.a.:
- bij zoeken kiezen voor ‘doorzoek de gehele website’: zoek b.v. op plaats, woord, onderwerp etc.
- zoeken op auteurs
Ik heb bij auteurs gezocht op de in Zwolle geboren staatsman Thorbecke. Wat je dan vindt is indrukwekkend: diverse biografieën, een door Thorbecke geschreven historisch werk, diverse artikelen van zijn hand en publicaties over hem.
DBNL is een mooie bron om gericht naar informatie te zoeken of om zo maar eens in te grasduinen.
Bij Jan Terlouw - secundaire literatuur, kwam ik deze foto van Den Uyl tegen.
Sinds kort is het standaardwerk van H.W. Lintsen 'Geschiedenis van de techniek in Nederland, de wording van een moderne samenleving 1800-1890’ online beschikbaar gesteld.
Geen van beide zijn het werken op gebied van taal en literatuur. Met dit soort uitbreidingen wordt de website DBNL steeds belangrijker als informatiebron voor de geschiedenis van Nederland, met het zwaartepunt op de geschiedenis tot pakweg 1900.
Het zoeken op deze website gaat niet al te gemakkelijk, je moet het een en ander uitproberen voordat duidelijk is hoe het werkt. Uiteindelijk blijkt er toch verrassend veel te vinden te zijn.
Zoekmogelijkheden o.a.:
- bij zoeken kiezen voor ‘doorzoek de gehele website’: zoek b.v. op plaats, woord, onderwerp etc.
- zoeken op auteurs
Ik heb bij auteurs gezocht op de in Zwolle geboren staatsman Thorbecke. Wat je dan vindt is indrukwekkend: diverse biografieën, een door Thorbecke geschreven historisch werk, diverse artikelen van zijn hand en publicaties over hem.
DBNL is een mooie bron om gericht naar informatie te zoeken of om zo maar eens in te grasduinen.
Bij Jan Terlouw - secundaire literatuur, kwam ik deze foto van Den Uyl tegen.
zondag 8 maart 2009
Overijsselaars op reis (5): Gerard Monnink: Met fiets en tent naar de Oriënt
Foto: Gerard Monnink (links) en Toon Damhuis vlak voor hun vertrek naar de Oriënt (1936).
In de jaren 30 fietste Oldenzaler Gerard Monnink samen met Toon Damhuis uit Denekamp naar Palestina en Egypte. Monnink schreef over deze tocht, die veel aandacht trok in de regionale pers, het boek Met fiets en tent naar de Oriënt. Later schreef hij nog enkele boeken. Na de Tweede Wereldoorlog wist hij onder meer in zijn bestaan te voorzien door vele honderden ‘one man shows’ en lezingen te houden over zijn fietsavonturen. Hij heeft dit tot op hoge leeftijd volgehouden en menigeen (ikzelf ook) heeft een door hem gesigneerd exemplaar van Met fiets en tent naar Oriënt, dat je na afloop van zo’n lezing kon kopen, in de boekenkast staan.
Hij trad op in programma’s als Showroom en bij Jack Spijkerman. Hij overleed in 2001.
Foto: precies 50 jaar later (1986) bij hun 'monument' onder aan de Bult bij Oldenzaal aan de Denekamperstraat.
Foto: Ontmoeting met Frank van Rijn, een andere bekende wereldfietser. Lees hier over die ontmoeting.
In 2000 op 93-jarige leeftijd bij Kopspijkers.
zaterdag 7 maart 2009
Muziek uit het oosten (11): Gerard Rutger Buisman - Freekie
Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.
Deze ‘Troubadour van Steenwiekerlaand’ mag niet ontbreken in deze rubriek. De muziek van Gerard Rutger Buisman wordt vaak ingedeeld bij de country-folk, maar is zo veelzijdig dat het eigenlijk niet in een hokje past. Veel van zijn repertoire bevat teksten in dialect.
Deze ‘Troubadour van Steenwiekerlaand’ mag niet ontbreken in deze rubriek. De muziek van Gerard Rutger Buisman wordt vaak ingedeeld bij de country-folk, maar is zo veelzijdig dat het eigenlijk niet in een hokje past. Veel van zijn repertoire bevat teksten in dialect.
donderdag 5 maart 2009
De Doorbraak in Twente: Nieuwe natuur
De Doorbraak bij Ypelo. Foto uit: Canon van het Nederlandse landschap.
De Doorbraak bij Ypelo op Google Earth. Klik op de afbeelding voor vergroting.
Fietsend door het Twentse landschap kom je steeds vaker op overwachte plekken 'nieuwe' natuur tegen. Waterpartijen, maar niet strak aangelegd, drassig gebied, glooiende zandvlakten. Je kunt zien dat men druk met de shovel in de weer is geweest. Soms is er op het zand alweer plantengroei te ontwaren.
Op deze plekken worden gedeelten van De Doorbraak aangelegd in Twente, een nieuwe beek van 13 kilometer lang, die meandert in een gemiddeld 75 meter brede bedding (soms veel breder), die straks een weelderige flora en fauna zal kennen. Deze corridor in het landschap dient dan tevens als overstromingsgebied bij wateroverlast en als ecologische verbindingszone tussen de natuurgebieden van Noordoost-Twente en de Sallandse Heuvelrug. De Doorbraak loopt van Tusveld onder de A35 door (waar een ecopassage is aangelegd), tussen Almelo, Bornerbroek en Enter door naar Ypelo, waar de verbinding met de Regge al is gerealiseerd. Het traject van de ‘beek’ wordt in gedeelten aangelegd, in 2014 moet het klaar zijn, maar misschien gebeurt dat al eerder.
Ik heb eens uitgezocht wat er op internet te vinden is over De Doorbraak:
- de website van waterschap Regge & Dinkel, uitvoerders van het project.
- de website van de gemeente Wierden
- het plan van de Provincie Overijssel
- het artikel over De Doorbraak op Wikipedia
- en tot slot een hele fraaie website met de naam Nieuwe Natuur de Doorbraak. Met enig doorklikken zijn hier veel foto's, kaarten, beschrijvingen te vinden en ook actueel nieuws.
De Doorbraak wordt ongetwijfeld een nieuwe attractie voor fietsers en wandelaars in de ‘Tuin van Nederland’.
woensdag 4 maart 2009
'Ik, Jan Cremer' verscheen 45 jaar geleden
Precies 45 jaar geleden verscheen Ik, Jan Cremer, met op de omslag van de eerste druk al met grote letters BESTSELLER. Typisch Jan Cremer, die wist hoe hij in de publiciteit kon komen.
Zijn woordgebruik, het voor die tijd zeer openlijk schrijven over seks, maar ook zijn optreden in de media, maakte dat hij snel beroemd werd, hetgeen ook zijn bedoeling was.
In Oorlog op Pathmos schreef Jan Cremer: ‘Na mijn definitieve vertrek uit Enschede - de dag na mijn zestiende verjaardag - begon voor mij het Grote Avontuur, de Verovering van de Wereld. In Enschede werd je geboren om te vertrekken. Gulzig was ik, hongerig en dorstig naar kleur. Was het Leven immers geen grote kleurplaat vol zwarte lijnen die je zelf met kleur in mocht, in moet vullen?’
Op de website van Geschiedenis VPRO wordt ter gelegenheid van 45 jaar ‘Ik, Jan Cremer’ heel veel aandacht besteed aan Jan Cremer en zijn eerste boek: interviews, recensies, oude en recente tv-opnamen.
Op Wie is wie in Overijssel staat een biografie van Jan Cremer, waarin vooral zijn relatie met Enschede aan bod komt.
Een indrukwekkend Comité van Aanbeveling doet verwoede pogingen om in Enschede een Jan Cremer Museum te stichten. Zie ook de website van Jan Cremer.
Het museum zal volgens plan begin volgend jaar geopend worden. Eén ding ontbreekt nog: geld. Kijk hier voor het laatste nieuws over het museum.
dinsdag 3 maart 2009
Photochrom – fotochroom: foto’s 1890-1900 op Flickr the Commons
Afbeelding: Fotochroomafdruk van Velperplein te Arnhem - klik op afbeelding voor vergroting.
In het laatste decennium van de 19e eeuw, toen de kleurenfotografie al wel bestond maar heel erg duur was, ontstond de photochromie techniek als een goedkoper alternatief. Met behulp van deze techniek kon men een kleurenafdruk maken van een zwart-wit fotonegatief. Hoe dat in zijn werk ging is op Wikipedia na te lezen.
Het waren met name foto’s van steden en landschappen die met deze techniek werden bewerkt en als briefkaart verstuurd konden worden.
Ik schreef al eerder over Flickr the Commons. The Library of Congress bezit zo’n 6500 photochroms en heeft een deel ervan onder de naam Travel Views op Flickr the Commons gezet. Het gaat om 169 foto’s uit de periode 1890-1900 met als onderwerpen Skandinavië en het Midden Oosten.
Al eerder werden al meer dan 1000 photochrom pictures op Wikimedia Commons geplaatst.
Kijk ook hier.
Alle 6.500 photochrom pictures zijn te bekijken op de website van de Library of Congres.
Klik op ‘Search this collection’.
De Centrale Bibliotheek van Zürich bezit ook een grote collectie photochrom pictures. Helaas zijn hier alleen de thumbnails te bekijken. Voor een groter formaat moet je geregistreerd zijn, en om je te registreren moet je een Stammbibliothek invullen en daar zitten geen Nederlandse bibliotheken bij. Een deel van deze collectie (o.a. Istrië, Dalmatië,Venetië) is via een omweg wel in te zien.
maandag 2 maart 2009
Website Oud-Ommen: interactief en actueel
Tjeerd de Leeuw, de drijvende kracht achter de website Oud-Ommen, besteedt er enkele uren per dag aan, maar dan heb je ook wat. Het typische van de website is, dat het een particulier initiatief is, gesteund door sponsors, en niet de website van een historische vereniging, hoewel er wel wordt samengewerkt met b.v. de Historische Kring Ommen. Ook zijn er nauwe banden met de gemeente Ommen, die haar fotoarchief beschikbaar heeft gesteld aan Oud-Ommen. Iedereen die zich registreert (minpuntje) kan vervolgens de foto’s in hoge resolutie bekijken en zelfs downloaden.
Het als website ogende Oud-Ommen is eigenlijk een weblog, gemaakt met behulp van Wordpress. De gekozen vorm van een weblog biedt als groot voordeel de mogelijkheid tot interactiviteit. Naast andere voordelen is ook het snel kunnen plaatsen van actuele berichten een voordeel van een weblog. Van beide mogelijkheden wordt gebruik gemaakt. Regelmatig worden nieuwe bijdragen toegevoegd, wat het bezoek stimuleert, gezien de bij de artikelen getoonde bezoekersaantallen.
Ook worden er voortdurend artikelen toegevoegd over gebeurtenissen e.d. uit vroegere jaren.
Door een abonnement te nemen op de nieuwsbrief ontvang je automatisch een wachtwoord voor het fotoarchief.
Een agenda met activiteiten, evenementen, tentoonstellingen etc. in de wijde omgeving van Ommen staat op de site.
De website is transparant, er is een duidelijke uitleg over de site en bij ‘laatste wijzigingen’ kun je precies zien wat er recentelijk is toegevoegd.
Kortom: Oud-Ommen is een voorbeeld voor samenstellers van websites van historische verenigingen, vooral wat betreft interactiviteit en actualiteit en zou niet misstaan bij een verkiezing van de historische website van het jaar, categorie historische verenigingen.