zaterdag 1 november 2008

Flickr The Commons: verzamelsite voor rechtenvrije historische foto’s


Foto: Jutespinnerij firma ter Horst Rijssen 1919

Het zal velen bekend zijn dat Flickr een wereldwijde verzamelsite is voor foto’s, waarbij iedereen elkaars foto’s van trefwoorden (tags) en van commentaar kan voorzien.
Flickr The Commons is een initiatief van de fotosite Flickr en het Amerikaanse Library of Congress. In eerste instantie werden 3.000 rechtenvrije afbeeldingen uit de collectie van LOC onder The Commons beschikbaar gesteld met als doel publieke instituten een gezamenlijk platform te bieden waarop zij hun fotocollecties kunnen delen met een groot publiek om vervolgens met informatie van bezoekers de kennis van de fotocollecties uit te breiden. Ik heb hier al eerder over bericht.

Intussen hebben 13 archieven, bibliotheken en musea uit de USA, Australië, Engeland en Frankrijk zich bij het initiatief gevoegd. En onlangs is daar ons Nationaal Archief bijgekomen, dat in eerste instantie (in samenwerking met Spaarnestad Photo) zo'n vierhonderd foto's op Flickr the Commons gezet heeft, verdeeld over de thema's Arbeidsinspectie, Eerste en Tweede Wereldoorlog, Emigranten, Repatrianten, het KNIL en de Olympische Spelen van 1928.
Klik op de homepage van Flickr the Commons op de logo’s van de instellingen om de diverse collecties te bekijken.

Veel instellingen zijn nog niet zo ver om hun fotoverzamelingen ‘zomaar’ op Flickr te plaatsen. In Overijssel moeten we het doen met beeldbanken die overigens meestal ook zeer de moeite van het bekijken waard zijn. Kijk op de beeldbanken.startpagina.nl bij Overijssel.
Het zou niet verkeerd zijn om een selectie van de foto’s op Flickr te plaatsen en daarbij te verwijzen naar de beeldbank op de eigen website. Het kan alleen maar meer bezoekers opleveren.

Geen opmerkingen: