zaterdag 24 januari 2009

Rijksmuseum van Oudheden wint prijs beste historische websiteHet Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is winnaar van de Archieven.nl Prijs 2008. De prijs, een initiatief van Historisch Nieuwsblad en De Ree archiefsystemen, werd op vrijdag 23 januari uitgereikt in het Utrechts Archief. Juryvoorzitter Amanda Kluveld roemde de site van het RMO om zijn aantrekkelijke vormgeving en heldere informatie. ‘Als deze site er in mijn kindertijd was geweest, dan was ik waarschijnlijk archeoloog geworden.’

Voor de Archieven.nl Prijs 2008 mochten lezers van Historisch Nieuwsblad zelf geschiedenissites aandragen. Uit de 133 inzendingen werden er 12 genomineerd, in vier categorieën. In elke categorie werd een winnaar aangewezen door de jury, die bestond uit universitair docent en columnist Amanda Kluveld, SP-Kamerlid en historicus Ronald van Raak en Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout.

In de categorie Archiefdiensten heeft Rijckheyt, Centrum voor regionale geschiedenis, in Heerlen gewonnen. De Vereniging Oud Hoorn is winnaar in de categorie Historische verenigingen. De website entoen.nl, waarop de historische Canon van Nederland is te raadplegen, is volgens de jury de beste Themawebsite.

In deze categorie sprak de jury bijzondere waardering uit voor de website www.hetkamperlijntje.nl. Hierop wordt met veel visueel spektakel de geschiedenis van de spoorlijn Kampen-Zwolle verteld. ‘De liefde en het enthousiasme die de makers van deze site in hun werk hebben gestopt is aanstekelijk’, aldus de jury. ‘Met name de prachtige vormgeving verdient navolging.’

In de categorie Musea ging de winst naar het Rijksmuseum van Oudheden, dat bovendien door de jury is aangewezen als overall winnaar van de Archieven.nl Prijs 2008. Kluveld noemde de RMO-site een terechte winnaar. ‘De vormgeving is overzichtelijk en stijlvol. De interactieve tijdbalk helpt de gebruiker het overzicht te behouden over de lange en ingewikkelde Oudheid. Ook is er een leuke kindersite, met online games. Deze site prikkelt de nieuwsgierigheid bij jong en oud.’ De Archieven.nl Prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro.

Bovenstaande tekst is afkomstig van de website van het Historisch Nieuwsblad.

Geen opmerkingen: