zondag 31 december 2023

A History of Pop(ular) Music (186): Zager & Evans - In the Year 2525 (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Iets toepasselijks voor de laatste dag van het jaar, een vooruitblik naar de toekomst. Denny Zager & Rick Evans hadden met In the Year 2525 maar één hit, maar dat was wel een wereldwijde nr. 1 hit.
Sommige songs herinner je je als verbonden met een bepaalde situatie. In 1969 toerden wij als 16- en 17-jarigen op onze brommers drie weken door de Ardennen. Geheel op de bonnefooi met slechts een tent en wat kleren als bagage. Een kaart hadden we niet, geen verzekering, reservering, niets. Dan kon toen nog. We hadden uiteraard wel een transisterradio bij ons, waaruit dé zomerhit van 1969 veelvuldig klonk.

zaterdag 30 december 2023

Meer weten over de IJssel? Kijk op Rivierverhalen.nl

De IJssel is nogal in beeld geweest de afgelopen week. IJsselkenner bij uitstek Wim Eikelboom heeft een paar jaar geleden de website Rivierverhalen opgezet met verhalen over de IJssel en podcasts over de IJssel en (Overijsselse) Vecht. Hierop ook een recent verhaal getiteld: Wat kerst-hoogwater 2023 in de IJssel ons leert.

Hij bracht dit jaar ook een prachtig boek uit: Geen dag zonder de IJssel. Uitgeverij WBOOKS, Zwolle. 376 pagina's. € 29,95

vrijdag 29 december 2023

A History of Pop(ular) Music (185): Nick Drake - Day is Done (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Nick Drake (1948-1974) was een begenadigd gitarist en songwriter. Hij maakte in zijn korte leven drie elpees. De toon van zijn nummers was vaak melancholisch. Spijt, verlies, teleurstelling waren steeds terugkerende thema’s. Nick Drake leed aan depressies. Een overdosis antidepressiva maakte in 1974 een einde aan zijn leven. Hij werd 26 jaar.
Om het geheel nog droeviger te maken: tijdens zijn leven kreeg hij weinig erkenning. Zijn platen verkochten slecht. Des te groter werd de aandacht voor hem na zijn dood. Voor telkens nieuwe generaties vormde zijn werk een inspiratiebron.
Naast River Man behoort Day is Done tot zijn bekendste nummers.

donderdag 28 december 2023

De Overijsselse plaatsen van A tot Z. Historische kaarten, geschiedenis, foto's etc. 1. Aadorp

Aadorp
Verwijzingen naar bronnen op internet naar Aadorp.

Historische kaarten
De kaarten van 1900, 1950 en 2000 zijn te vinden in de Erfgoedatlas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De kaart van 1850 betreft de Topografische kaart van Overijssel, uitgegeven in opdracht van de Provincie Overijssel.

Aadorp in 1850

Aadorp in 1900

Aadorp in 1950

Aadorp in 2000


Plaatsengids bevat heel veel informatie over Aadorp.

Kijk op de website MijnStadMijnDorp voor foto's etc. van Aadorp.

Kijk in Delpher voor kranten- en tijdschriftartikelen over Aadorp.

Kijk ook bij Historie Aadorp en Vereniging Oud Vriezenveen.

Literatuur: Hans Flietstra. Mijn dorp aan de Aa. 2008. 332 pag.

woensdag 27 december 2023

A History of Pop(ular) Music (184): Sandy Denny & Fairport Convention - Who Knows Where the Time Goes (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Alweer bijna een jaar voorbij. Hoe ouder je wordt hoe sneller de jaren elkaar op lijken te volgen. Hierbij iets toepasselijks.
Sandy Denny (1947-1978) was nog jong toen ze in 1966 Who knows where the time goes schreef. Een lied over afscheid – de vogels verlaten tegen de winter de kust. Maar de tekst is zodanig dat iedereen zijn/haar eigen gedachten erbij kan hebben. Een van de mooiste folksongs ooit gemaakt en ontelbare keren gecoverd.
Er zijn meerdere opnames van deze song met Sandy Denny, die al op 31-jarige leeftijd overleed door een val van de trap. Dit is misschien wel de bekendste opname uit 1969 met de folkband Fairport Convention.

maandag 25 december 2023

Kerstklassiekers: Kroamschudd'n in Mariaparochie, Dinner for one en The fox has left his lair.

Voor nostalgisch aangelegde personen valt er op televisie genoeg te beleven rond de Kerst. De bekende kerstfilms komen weer voorbij. Zo zijn er ook de humoristische kerstklassiekers, al worden die niet meer op tv uitgezonden. Behalve dan natuurlijk Kroamschudd’n in Mariaparochie dat RTVOost elk jaar weer terecht op het programma zet.
The fox has left his lair met Denny Willis is al meer dan 50 jaar oud. Dinner for one werd een eeuw geleden geschreven. Kroamschudd’n in Mariaparochie viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum. Lees er hier en hier over.

zondag 24 december 2023

A History of Pop(ular) Music (183): Creedence Clearwater Revival - Bad Moon Rising (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In een tijd waarin diverse stromingen in de popmuziek zoals symfonische rock, bluesrock, folk, underground en andere experimentele stromingen hoogtij vierden keerde Creeedence Clearwater Revival onder leiding van John Fogerty terug naar de roots, waar het allemaal begonnen was: de rock ‘n’roll, althans een variant daarop.
CCR heeft in korte tijd tussen 1968 en 1972 wereldwijd een groot aantal hits gehad. Ze breken door met covers als I Put a Spell on You en Suzie Q. Maar met hun eigen werk hebben ze daarna net zoveel succes. Het is John Fogerty die de nummers schrijft. Daar ligt ook de bron van de breuk in 1972. Nadat zijn broer Tom al voor zichzelf begonnen was, ontstaat er frictie tussen John en bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford, omdat Fogerty teveel een stempel drukte op de band.
John Fogerty schreef Bad Moon Rising na het zien van de film The Devil and Daniel Webster uit 1941. Dat bracht hem op de idee van een naderende apocalyps. Later valt hem pas de tegenstelling op tussen de dreigende tekst en het vrolijke wijsje. Maar ‘it didn’t bother me’ zei hij hierover.

vrijdag 22 december 2023

Activiteiten voor kinderen in de Kerstvakantie 2023-2024 in musea etc. in Overijssel


Hierbij een overzicht van wat er in de kerstvakantie te doen is voor kinderen in de Overijsselse musea e.d.

Denekamp Natura Docet Wonderryck Twente Boordevol activiteitenprogramma tijdens de kerstvakantie bij Natura Docet

Deventer Speelgoedmuseum Diverse activiteiten

Enschede De Museumfabriek Kerstvakantie Festival

Hengelo Oyfo Techniekmuseum Vier je vakantie bij Oyfo

Holten Natuurmuseum Holterberg Activiteiten Kerstvakantie

Kampen Speelgoedkabinet

Lattrop Cosmos Sterrenwacht
Kom in de kerstvakantie naar Cosmos

Ommen Nationaal Tinnen Figuren Museum
Diverse collecties en exposities

Zwolle - IJsbeelden Festival Mythen en legenden

Voor alle overige activiteiten, festivals en evenementen rond Kerst en Oud en Nieuw zie:
Dagje Weg – Kerstvakantie Overijssel
Actief in Overijssel

woensdag 20 december 2023

A History of Pop(ular) Music (182): The Beatles - Here comes the sun (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Een toepasselijk nummer in deze donkere dagen voor Kerstmis, waarbij het ook nog eens bestendig regent. George Harrison (1943-2001) schreef Here comes the Sun. Het kwam terecht op het Beatles-album Abbey Road. De song werd nooit op single uitgebracht. Toch staat het op no. 91 in de Top 2000 van 2023.
Lees hier onder welke omstandigheden George Harrison Here comes the Sun schreef.

dinsdag 19 december 2023

Top 2000: de nummers 1 per gemeente. Queen dringt Danny Vera weer verder zijn hok (Zeeland) in. Dialect populair in Limburg en Groningen.

Alles met een korrel zout nemen. Dat staat voorop. Maar als je dan toch een 'analyse' wilt loslaten op de verschuivingen in de statistiek van de meest gestemde nummers per gemeente voor de Top 2000 zie je het volgende. Als je het vergelijkt met 2021 en 2022 heeft Queen Danny Vera nog verder teruggedrongen richting de Zuid-Westhoek van Nederland. Ook de gemeente Coevorden laat Danny nog niet los.
Vooral Limburg en Groningen houden het dialect in ere. In Noord-Limburg staan Neet oet Lottum, Rowwen Heze en Lex Uiting op 1 en in Noord-Groningen houdt men Ede Staal in ere. In Noord-Holland scoort Oos Joos vooral goed in West-Friesland.
In Hilversum en omgeving en op Urk is gestemd op Conan Grey met het nummer Astronomy. Opvallend dat hier voornamelijk vrouwen op gestemd hebben.
In Aalten en Tubbergen wonen de meer gevoeliger types: zij stemden op Fix you van Coldplay. Lea van The Cats blijkt in Volendam nog steeds heel populair.

Verschillen tussen vrouwen en mannen:
Mannen stemmen veel meer dan vrouwen. Dat is ook te merken aan de lijst. Op Pink Floyd, The Eagles, Guns 'n Roses, Pearl Jam, Dire Straits, Led Zeppelin en vooral veel gitaargroepen stemmen mannen massaal. Deze staan ook hoog in de lijst. Vrouwen kiezen voor Danny Vera (Roller Coaster), Queen (Love of my life), Coldplay (Fix you), Boudewijn de Groot (Avond), Billy Joel (Piano man), Di-Rect (Soldier on) of Racoon (Oceaan).

woensdag 13 december 2023

A History of Pop(ular) Music (181): Joni Mitchell - Woodstock (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Joni Mitchell werd in 1943 geboren als Roberta Joan Anderson in Canada. Haar achternaam dankte ze aan een kort huwelijk met folkzanger Chuck Mitchell. Ze behoorde met Joan Baez tot de belangrijkste vrouwelijke singer-songwriters uit de jaren 60 en 70. Haar teksten waren vaak maatschappijkritisch maar gingen ook over emotionele ervaringen. Ze schreef een groot oeuvre aan songs bij elkaar. Bekende songs zijn Big Yellow Taxi en Both Sides Now, veel gecoverd door andere artiesten. Door verplichtingen was ze niet op Woodstock, waarvoor ze wel was uitgenodigd. Ze volgde het festival op televisie en schreef er het nummer Woodstock over.

donderdag 7 december 2023

Aardkundig waardevolle gebieden in Nederland op de kaart gezet

Wageningen Environmental Research, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Geologische Dienst Nederland vinden het belangrijk dat er meer aandacht is voor aardkundig waardevolle gebieden in Nederland. Vanuit die visie werken ze aan het delen van kennis en informatie over aardkundig waardevolle gebieden in Nederland met landeigenaren en beleidsmakers. Het karteren van de gebieden is daarvan een belangrijk onderdeel.
Lees hier verder.

Bekijk hier de kaart.

zaterdag 25 november 2023

A History of Pop(ular) Music (180): Neil Diamond - Sweet Caroline (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Neil Diamond (1941) is een Amerikaanse singer-songwriter die zijn grootste successen qua hits behaalde tussen 1969 en 1976. In de decennia daarna bleven zijn optredens veel publiek trekken. Hij schreef ook songs voor andere artiesten (o.a. The Monkees, Barbra Streisand). Ook zijn veel nummers van hem later door anderen gecoverd.
Neil Diamond schreef Sweet Caroline in 1969 in een uur tijd. Het was een ode aan zijn toenmalige vrouw Marcia. De naam paste echter niet in de song. Hij had een naam nodig met drie lettergrepen. Een foto van de toen pas 12-jarige Caroline Kennedy, de dochter van de president, bracht hem de geschikte naam. Het nummer was enorm populair in de VS en werd het lijflied van de supporters van de honkbalploeg Boston Red Sox. In deze eeuw werd het een echt voetbalstadionlied voor enkele ploegen uit de Engelse Premier League, maar ook voor FC Twente.

vrijdag 24 november 2023

Nieuw nummer verschenen van gratis online Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) geeft vier maal per jaar een tijdschrift uit dat gratis te downloaden is. Het gaat over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed.

Download hier het nieuwe nummer.

donderdag 23 november 2023

A History of Pop(ular) Music (179): Janis Joplin - Summertime (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Janis Joplin (1943-1970) werd bekend als zangeres van Big Brother and the Holding Company, een band uit San Francisco die doorbrak op het Montery Pop Festival in 1967. Eind 1968 had Janis Joplin zich door Albert Grossman, onder meer manager van Bob Dylan, laten overhalen een solo-carrière te beginnen. Ze bracht de elpee Pearl uit, waarop nummers als Cry baby, Me and Bobby McGee en Mercedes Benz stonden, waarmee ze veel succes had bij haar optredens. In 1969 trad ze op bij het Woodstock festival. Dit optreden werd niet onverdeeld gunstig gerecenseerd. De druk werd groter en ze blaakte van nature al niet van zelfvertrouwen. Ze viel weer terug in de oude verslavingen drank en drugs. In oktober 1970 bezweek ze aan een overdosis heroïne.
In korte tijd was ze een legende geworden. Het kon haar niet schelen hoe ze overkwam. Bij een song over pijn en eenzaamheid schreeuwde ze het uit. Als je luistert naar haar vertolking van Summertime hoor je dat ze ook uitstekend kon zingen.

woensdag 22 november 2023

Welke politieke partijen waren de afgelopen maanden het best vertegenwoordigd in talkshows en actualiteitenprogramma's

Welke politieke partijen waren het best vertegenwoordigd in talkshows en actualiteitenprogramma's sinds de val van het kabinet Rutte IV op 7 juli? Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van het Twitteraccount Diversiteitswatch, aangevuld met eigen onderzoek, waarbij ik vast wel eens iemand gemist heb.

In de eerste kolom de lijstrekkers. In de tweede kolom vertegenwoordigers van partijen in talkshows etc. die veelal vanwege een bepaald onderwerp werden uitgenodigd. Trek uw eigen conclusies!
Klik op de tabel voor vergroting.

vrijdag 17 november 2023

A History of Pop(ular) Music (178): David Bowie - Space Oddity (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. David Jones (1947-2016), artiestennaam David Bowie begon zijn muzikale carrière moeizaam. Zijn eerste elpee (1967) verkocht nauwelijks. Hij was midden 1969 zo arm als een kerkrat. Wel viel hij toen al op door telkens nieuwe trends te zetten zowel muzikaal als qua imago.
Stanley Kubrick’s film 2001. A Space Odyssey inspireerde hem tot het schrijven van Space Oddity. Dat de song werd uitgebracht ten tijde van de eerste maanlanding hielp bij het verkrijgen van aandacht. Door dit nummer werd Bowie’s naam voorgoed gevestigd. In 1975 werd Space Oddity nogmaals uitgebracht, met als gevolg een nr. 1 positie wereldwijd op hitlijsten.

donderdag 16 november 2023

Foto- en filmcollectie van Alex Roosdorp (1897-1965) nu online bij Collectie Overijssel

Onlangs zijn de rechten van de collectie Roosdorp officieel overgedragen aan Collectie Overijssel. Hiermee wordt het archief met beeldmateriaal van fotograaf en cineast Alex Henri Anton Roosdorp eindelijk beschikbaar voor het grote publiek. Zowel het rijke fotoarchief als een deel van zijn films, geproduceerd onder de naam Marofilm, zijn online via de website te bewonderen.
Lees hier verder.

Ga hier naar het filmarchief.
Ga hier naar het fotoarchief.

dinsdag 14 november 2023

A History of Pop(ular) Music (177): B.B. King - The Thrill is Gone (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. B.B. King (1925-2015) was al een bekend bluesartiest, toen hij in 1969 The Thrill is Gone, een bluesnummer uit 1950, coverde in een geheel eigen uitvoering. Met dit nummer trad hij buiten de blueswereld en drong hij door in b.v. de US Billboard. Het was het begin van een bestendig succes in de daaropvolgende decennia.
B.B. King was aanvankelijk een vertolker van de urban-blues, een wat meer gepolijste vorm van blues. Hij trad op met jazzmuzikanten. Aan zijn versie van The Thrill is Gone werden zelfs strijkers toegevoegd. Zo creëerde hij een eigen geluid, dat veel bewondering afdwong. Mede door zijn vele optredens (zo’n 300 per jaar) tijdens een lange loopbaan – hij trad op zijn 89ste nog op – werd hij een icoon in de blues- en jazzwereld.

zaterdag 11 november 2023

Interessant artikel op Historiek.net: Een kleine zwerftocht door de geschiedenis van de stedenbouw

Het online geschiedenismagazine Historiek is mijn favoriete website op het gebied van geschiedenis. Elke week verschijnt er een nieuwsbrief. Op Historiek.net vind je duizenden encyclopedische artikelen, achtergrondverhalen met een historische link en boekbesprekingen.
In plaats van een boek te lezen, waar vaak de tijd voor ontbreekt, lees je op Historiek.net behapbare verhalen, geschreven door specialisten, die in kort bestek veel informatie geven over een onderwerp.
Zo kwam ik deze week een artikel tegen van Willem Peeters, getiteld 'Een kleine zwerftocht door de geschiedenis van de stedenbouw', waarbij de auteur niet alleen Nederlandse steden behandelt, maar ook bijvoorbeeld Parijs en Barcelona.

woensdag 8 november 2023

A History of Pop(ular) Music (176): Barry Ryan - Eloise (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Britse zanger Barry Ryan (1948-2021) en zijn tweelingbroer Paul (1948-1992) werden geboren in Leeds. Hun moeder Marion Ryan was een bekende zangeres. De broers traden vanaf hun vijftiende op als de Ryan Twins. Ze krijgen een platencontract en hebben redelijk succes. In 1968 raakt Paul overspannen, hij kan het artiestenleven niet meer aan en gaat zich toeleggen op het schrijven van songs. De eerstvolgende song Eloise is meteen raak. Barry Ryan scoort er wereldwijd een nummer 1 hit mee.
Barry Ryan scoort nog wat kleinere hits en blijft nog jaren toeren. Vooral in Duitsland was hij populair. Later legt hij zich toe op de (mode)fotografie en weet ook daar de top te bereiken.
Het opvallende aan Eloise is het inschakelen van een orkest en ook de lengte van het nummer (5,5 minuut). Freddy Mercury zou later beweren zeer gecharmeerd te zijn van het nummer en er door beïnvloed te zijn.

dinsdag 7 november 2023

De Overijsselse Boekenplank (32), recent (en iets minder recent) verschenen boeken

Hieronder de oogst aan boeken over Overijsselse onderwerpen van de afgelopen maanden. Sommige zijn al iets langer geleden verschenen.

Geschiedenis van Twente (1528-1870): van oorlogsgebied tot industrieel centrum/ Cor Trompetter. Uitgeverij Noordboek, 2023. 608 pag. ISBN 9789464710083 € 39,90
Meer info


Historische Atlas van Zwolle. Ster in de IJssel-Vechtdelta/ Frank Inklaar, Henry Kranenborg, Herman Reezigt. Bussum: Uitgeverij Thoth, 2023. 80 pag. ISBN 9789068688566 € 26,96
Meer info.


Het stond in de krant: Twente door de lens van de persfotograaf/ Marco Krijnen en Jan Haverkate. Zwolle: WBOOKS, 2023. 144 pag. ISBN 9789462585898 € 24,95
Meer info


Het Vrouenhuis van Aleida Greve. Hofje vol historie/ Jan ten Hove en Saskia Zwiers. Zwolle: WBOOKS, 2023. 208 pag. ISBN 9789462585874 € 29,95
Meer info


Atlas van negen Hanzesteden/ Ewout van der Horst, Frank Inklaar, Harry Stalknecht, Michel Groothedde, Paul Brood. Zwolle: WBOOKS, 2023. 144 pag. ISBN 97 89 46258 4082 € 24,95
Meer info


Et Heanige Preenske/ Oawerzet in et Tweants duur Herman Finkers. Alfabet Uitgevers, 2023. 128 pag. ISBN 9789021342405 € 19,99
Meer info


100 jaar Carmel/ Alphons Weierink. Heinink Media, 2023. 264 pag. ISBN 9789491640353 € 19,95
Meer info


Tukkerspotten/ Martin ter Denge. Enschede: Afdh uitgevers, 2023. Vernieuwde, derde editie met nieuwe verhalen. 224 pag. ISBN 978 94 93183 10 0 € 19,50
Meer info Verschijnt op 11 november.


Becoming ENorm 35 jaar geschoedenis van de Twentse rockband/ Bart-Jan Keizer. 2023. € 25,-
Meer info


150 jaar meteoriet Diepenveen: 1873-2023/ Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving, 2023. € 12,50, buiten Diepenveen € 17,50
Meer info


Weerribben-Wieden: natuurgids/ Dirk Hilbers en Albert Corporaal. 2023. 312 pag. ISBN 978-94-91648-25-0 (Crossbill Guides) € 27,95
Meer info


De laatste eer Een geschiedenis over zes generaties doodgravers en twee 160 jaar oude beuken/ Herman Slurink. Historische Vereniging Zwartsluis, 2023. 115 pag. € 15,-
Meer info


Fotoalbum Nijverdal. 1945-1995/ Frits Korver. Uutgeverije 'n Boaken, 2023. 240 pag. ISBN 978-90-76272-47-4 € 24,50
Meer info


Ik proate Hooltns, ie ok?/ Gerda, Henny, Ingrid en Gerrianne Wibbelink. Holten, 2023. 30 verhalen en liedjes. € 20,-
Meer info


Binnenkort verschijnt:: Boerderijen in Enschede. Deel 4 De erven in Boekelo. Meer info.

vrijdag 3 november 2023

A History of Pop(ular) Music (175): The Beatles - Hey Jude (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Ze zijn plotseling weer in het nieuws, The Beatles, met hun ‘laatste nummer ooit’- althans daar mag je vanuit gaan. In 1968 brachten ze hun grootste hit ooit op single uit. Dat hadden ze zelf niet aan zien komen. Hey Jude zou als b-kant van Revolution verschijnen, zoals John Lennon wilde, maar de overige drie waren het daar niet mee eens.
Het nummer was geschreven door Paul McCartney voor John Lennon’s zoon Julian. De jongen (toen 5) had het moeilijk op het moment dat zijn vader en moeder Cynthia gingen scheiden. Julian trok veel op met Paul McCartney, meer dan met zijn vader. McCartney vreesde dat Lennon het niet met de tekst eens zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. Oorspronkelijk zou het nummer de titel Hey Julian krijgen, maar om het niet te persoonlijk te maken werd het uiteindelijk Hey Jude naar een figuur uit de musical Oklahoma.

zaterdag 28 oktober 2023

De grote winnaars van de verkiezingen vanaf 2000: “For the loser now, will be later to win”.

Velen van boven een bepaalde leeftijd zullen deze regels herkennen. Ze zijn afkomstig uit The times they are a’changin’ van Bob Dylan. In Nederland kennen we: ‘In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Of: wie bij de ene verkiezing nog op de tafel danst is bij een volgende verkiezing al weer uit beeld.

Ik heb op een rijtje gezet welke partijen bij Tweede Kamerverkiezingen en Provinciale Statenverkiezingen vanaf 2000 in de media tot grote winnaar werden uitgeroepen. Het hoeft niet persé om de grootste partij te gaan, maar wel om de partij die in percentage het meest is vooruitgegaan. Je ziet bij de meeste partijen grote hoogten en diepe dalen.

Hieronder een overzicht. TK= Tweede Kamer, PS= Provinciale Staten. Bij gemeenteraadsverkiezingen spelen lokale partijen en te grote rol om deze verkiezingen ook mee te nemen in dit overzicht.

De grootste winnaars van de verkiezingen vanaf 2000 met tussen haken de grootste verliezers:
2002 TK – LPF (PvdA)
2003 PS – PvdA (VVD)
2003 TK – PvdA (LPF)
2006 TK – SP (PvdA)
2007 PS – SP (PvdA)
2010 TK – PVV (CDA)
2011 PS – PVV (CDA)
2012 TK – VVD (PVV)
2015 PS – D66 (PvdA)
2017 TK – GroenLinks (PvdA)
2019 PS – FvD (D66)
2021 TK – FvD (GroenLinks)
2023 PS – BBB (FvD)

maandag 23 oktober 2023

A History of Pop(ular) Music (174): Canned Heat - On the Road Again (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Canned Heat was een Amerikaanse band die zijn bekendheid voornamelijk dankte aan optredens op Woodstock (en aan de gelijknamige film) en eerder op Monterey. De bekendste leden waren Bob ‘The Bear’ Hite en Alan ‘Blind Owl’ Wilson. Naast Going up the Country brachten ze in 1968 On the road again uit, echt een nummer uit de tijd waarin hippies al liftend of in busjes ‘on the road’ gingen.
Wilson sterft al in 1970 aan een overdosis en in 1981 Hite aan hetzelfde.

vrijdag 20 oktober 2023

Jaarboek Twente 2024 met thema 'Stad en land - het gezicht van Twente' gepresenteerd.

Vanmiddag werd in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe het Jaarboek Twente 2024 gepresenteerd. Het jaarboek werd aangeboden aan stedenbouwkundige en architect Pi de Bruijn die in het jaarboek wordt geinterviewd over de vernieuwingsgolf in de grote Twentse steden.
Dit interview past goed bij het thema 'Stad en land - het gezicht van Twente'. Er staan meer artikelen in het jaarboek die een relatie hebben met dit thema, maar zoals gebruikelijk zijn er ook artikelen geplaatst over andere onderwerpen.
Zie ook hieronder (klik op de afbeelding).
Het Jaarboek Twente is vanaf nu te koop in de Twentse boekhandels of via de website van Uitgeverij Twentse Media.

A History of Pop(ular) Music (173): Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In de jaren voor en na 1970 zat ik in de platenzaak altijd te snuffelen in de rubriek ‘underground’. Voor mij was In-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly in 1968 het summum van underground. In hedendaagse overzichten wordt het ook wel psychedelische muziek genoemd. Het sloot naadloos aan bij de hippiecultuur en de ‘Summer of love’ in dat jaar. De tekst stelde niet veel voor (‘Ga met me mee naar het paradijs’- al dan niet onder invloed van verdovende middelen) maar uniek was het feit dat het titelnummer 17 minuten duurde en een hele elpee-kant in beslag nam. Later zouden we dat ook zien bij onder meer Pink Floyd, Soft Machine etc.
Opmerkelijk is dat de opname van In-A-Gadda-Da-Vida, zoals deze op de plaat terechtkwam, eigenlijk een soundcheck betrof, waarbij enkele leden en vooral zanger Doug Ingle nogal onder invloed verkeerden.
De groep is daarna meer de richting van de hardrock opgegaan. Maar In-A-Gadda-Da-Vida zou voor altijd een iconisch nummer uit een iconisch jaar blijven.

donderdag 19 oktober 2023

Online gebiedsbiografie Regio Zwolle interessant voor liefhebbers van geschiedenis

Je verwacht het niet van een in opdracht van een overheidsinstelling uitgebrachte 'gebiedsbiografie'. Niet een term die je veel tegenkomt. Het is geen droge kost, staat niet bol van de ambtelijke taal, maar is juist toegankelijk geschreven. Van een groot gebied rond Zwolle, verspreid over 4 provincies wordt de geologie, de ontwikkeling van het landschap door de eeuwen heen, de ontwikkeling van de steden en dorpen, de vorming van landgoederen, landbouw, natuurbescherming, toerisme etc beschreven. Er zijn veel interessante kaarten en afbeeldingen toegevoegd.
Kijk hier voor meer informatie en lees hier de gebiedsbiografie.

Afbeelding: Kaart van landgoederen en buitenplaatsen

maandag 16 oktober 2023

A History of Pop(ular) Music (172): Jacques Dutroncs - Il est 5 heures, Paris s'éveille (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Om elf uur ’s avonds ontstond het idee een lied te schrijven over Parijs in de vroege morgen. Na een nacht schrijven hadden Jacques Dutronc en een andere componist/tekstschrijver het lied klaar. Beiden hadden wel een voorbeeld in gedachten, n.l. een oud liedje uit het begin van de 19de eeuw, waarvan ze de tekst over bakkers en straatvegers aanpasten aan de toenmalige tijd.
Het lied werd meteen een grote hit en was met een iets aangepaste tekst zeer populair tijdens de studentenrevoltes in Parijs een paar maanden later.
In 1991 werd Il est cinq heures, Paris s’éveille door Franse muziekcritici gekozen tot het beste Franstalige nummer ooit.

Rob de Nijs zong een Nederlandse versie op een tekst van Jan Rot.

zondag 15 oktober 2023

Nieuw nummer verschenen van online historisch tijdschrift 'Overijssel toen en nu'

In dit nummer de volgende artikelen:
- De busramp tussen Heini en Raalte in 1924.
- Hanze Art: oude boeken en nieuwe kunst in het Hanzejaar 2023.
- Missie tentoonstellingen in Overijssel.
- De vele levens van de Oostendorper watermolen.
- Twee tweehonderd jaar oude woorden uit het westen van Overijssel.
- Een klok voor 'Meneer Coen'.
- Overijssel in boeken en podcasts.

Lees het tijdschrift hier.

zaterdag 14 oktober 2023

A History of Pop(ular) Music (171): Small Faces - Lazy Sunday (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Britse rockgroep Small Faces, met zanger-gitarist Steve Marriott (1947-1991), gitarist Ronnie Lane (1946-1997) en drummer Kenney Jones (1948), had hits met onder meer All or Nothing, het psychedelische Itchycoo Park (meeliftend op de flower power beweging), Tin Soldier en Lazy Sunday.
Small Faces was net als The Who en The Kinks een modband. Mods waren de tegenhangers van de ruigere rockers. Mods waren modebewust en reden op scooters. Ze hadden ook een wat andere muziekvoorkeur. De Rolling Stones klinken duidelijk anders dan de Kinks of de Small Faces.
In 1969 richtte Steve Marriott samen met Peter Frampton de groep Humble Pie op. Rod Stewart en Ron Wood traden toe, waarbij de naam van de band veranderde in The Faces. Rod Stewart zou een steeds belangrijker plek gaan innemen.
Steve Marriott kwam om het leven bij een brand, Ronnie Lane overleed aan multiple sclerose, Kenney Jones speelde nog bij diverse bands, o.a. bij The Who.

vrijdag 13 oktober 2023

Vijfde poëziefestival Gelselaar op zaterdag 14 oktober 2023

[Persbericht]
De ontknoping en prijsuitreiking van de populaire poëziewedstrijden (Nederlands en Nedersaksisch) in Gelselaar vinden zaterdagavond a.s. plaats tijdens het vrij toegankelijke poëziefestival, dat wordt gehouden in de dorpskerk. Aanvang half acht.

Genomineerden dragen zo mogelijk zelf hun gedicht voor. Beide winnaars ontvangen een penning, die is vervaardigd door beeldhouwer Anton ter Braak. Het Enschedese muziekensemble Arcoflute, dat bestaat uit Rina Hilbrands op fluit, Loes Stolker op viool en Miriam Kroeze op cello, verleent medewerking aan deze avond. Het repertoire van dit sinds 2020 bestaande gezelschap varieert van klassieke muziek tot volksmuziek en lichte muziek en/of popmuziek. Dichter Sander Grootendorst en Twents platschriever Gerrit Klaassen houden tijdens dit poëziefeest een inleiding over het sonnet.

A History of Pop(ular) Music (170): Steppenwolf - Born to be Wild (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De band Steppenwolf heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de cultfilm Easy Rider. Het was de eerste film over hippies op zoek naar ultieme vrijheid. Op het moment dat Born to be Wild van Steppenwolf in de film ten gehore wordt gebracht, rijden de hippies Dennis Hopper en Peter Fonda op hun chopper-motorfietsen door prachtige Amerikaanse landschappen.
De ster van Steppenwolf rees eind jaren zestig snel, mede door hun actuele teksten. In tegenstelling tot vele anderen moesten ze niets hebben van harddrugs, zoals blijkt uit het nummer The Pusher. Zij speelden stevige blues-rock en waren voorlopers van de latere hardrock bands. Belangrijkste muzikant was de Duits-Canadese John Kay, die pas na 51 jaar in 2018 het laatste concert gaf met Steppenwolf.

donderdag 12 oktober 2023

Duizenden oude tijdschriften gedigitaliseerd, o.a. Vrij Nederland, De Groene, Margriet en Libelle

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft 113.000 afleveringen van 343 tijdschrifttitels gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via de online toepassing Delpher. Onder de nieuw gedigitaliseerde titels bevinden zich een kleine 2800 afleveringen van Vrij Nederland, ruim 1600 afleveringen van De Groene Amsterdammer en vroege edities van Libelle en Margriet.

Van Vrij Nederland zijn nu de edities die zijn verschenen van 1946 tot en met 1994 op Delpher beschikbaar gemaakt. Delpher had eerder al de Vrij Nederland-edities die verschenen tussen augustus 1940 en 1946 gedigitaliseerd. Van De Groene Amsterdammer zijn alle 1614 afleveringen uit de periode 1925-1960 online beschikbaar gesteld.
Ook van twee damesbladen zijn nu flink meer afleveringen beschikbaar op Delpher.nl. Van Margriet zijn de edities die verschenen tussen 1951 en 1969 toegevoegd. De jaargangen 1970 tot en met 1974 zijn te raadplegen in de bibliotheek. Eveneens nieuw zijn de afleveringen van Libelle die tussen 1936 en 1960 uitkwamen.

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag 10 oktober 2023

A History of Pop(ular) Music (169): Fleetwood Mac - Need Your Love So Bad (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Naast de underground, soul en symfonische rock, was in 1968 nog steeds de blues(rock) populair. Gitaristen als Eric Clapton, Jimmy Page, Jeff Beck hadden allemaal gespeeld in de bluesband van John Mayall. Zo ook Peter Green, die samen met drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie Fleetwood Mac oprichtte. Ze schreven nummers als Albatross, Oh Well, Black Magic Woman, The green Manalishi, die later ook door anderen gecovered zouden worden. Een ander bekend nummer was Need Your Love So Bad.
Zoals bekend zou Fleetwood Mac nog een tweede bloeiperiode meemaken maar wel met (deels) andere artiesten en een ander geluid.

zaterdag 7 oktober 2023

‘Kueklkoare’ (soort camper uit 1955) van excentrieke Rijssenaar Karel Schönfeld Wichers behouden

In de Tubantia stond onlangs een artikel over de Kueklkoare. De excentieke Karel Schönfeld Wichers had deze voorloper van de camper gebouwd in 1955 en reisde er mee door Europa. Soms alleen, vaak nam hij gasten mee. Zoals buurvrouw Mia Nijland en haar gezin. Zij was aanwezig bij de onthulling van de gerestaureerde Kueklloare, evenals Jaap Schönfeld Wichers, de zoon van de schrijver Belcampo en neef van Karel.

De Kueklkoare voor het Rijssens Museum (foto: Bert Kamp Reggestreekfotografie)

Lees hier het artikel in de Tubantia (hopelijk werkt de link).

Zelf schreef ik al eens in 2009 op dit blog over Karel Schönfeld Wichers en in 2017 schreef ik een artikel over 'meneer Karel', zoals hij genoemd werd en zijn Kueklkoare in de Tubantia in de helaas verdwenen rubriek 'Stad en Land'.

vrijdag 6 oktober 2023

A History of Pop(ular) Music (168): Otis Redding - (Sittin' on) The Dock of the Bay (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Otis Redding (1941-1967) schreef een wereldhit zonder dat hij ooit kennis zou nemen van dat feit. Twee dagen na de opnamen van (Sittin’ on) The Dock of the Bay kwam hij om bij een vliegtuigongeluk.
Tijdens zijn korte leven verwierf hij de titel King of Soul. Behalve een populair soulzanger was hij ook een begenadigd tekstschrijver. Hij was verbonden aan het soul label Stax, waar beroeps-schrijvers en – componisten liedjes aan de lopende band schreven voor de artiesten. Otis Redding schreef zijn nummers zelf. Naast Sittin’ on the Dock of the Bay en vele andere nummers schreef hij Respect, dat een grote hit zou worden voor Aretha Franklin.

donderdag 5 oktober 2023

Historische reisdocumentaire-serie Van Kampen naar Moskou op YouTube

De historische reisdocumentaire-serie Van Kampen naar Moskou is in 2020 begonnen met een korte impressie van de stad Kampen en haar geschiedenis als voormalige handelsstad. Daarna vervolgden de makers Heleen Westerman en Milton Kam hun langzame reis via oude handelswegen richting het oosten. In 2022 bereikten zij Ommen.
Dit jaar reizen zij in 3 afleveringen van Ommen naar Hardenberg. In elke aflevering worden bewoners geïnterviewd die een link hebben met de lokale geschiedenis en daar vol enthousiasme over vertellen. De makers willen laten zien dat elk gebied zo haar eigen verhaal heeft ten aanzien van handel, ondernemerschap en internationale connecties. Bekijk de afleveringen op YouTube.

dinsdag 3 oktober 2023

A History of Pop(ular) Music (167): Van Morrison - Astral Weeks (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Het gaat eigenlijk om het hele album, niet alleen het titelnummer. Ik ontdekte deze concept-elpee pas in 1978 toen ik avond aan avond in een nog leeg huis aan het klussen was. Ik draaide het bandje wel drie keer op een avond achter elkaar.
Met Astral Weeks sloeg Van Morrison een nieuwe weg in, waarbij hij experimenteerde met een mix van folk, blues en jazz. Het album werd in 2 dagen in New York opgenomen. Diverse gerenommeerde jazzmusici werkten er aan mee. De teksten worden omschreven als poëtisch, zelfs als impressionistisch. Met behulp van de techniek van de stream of consciousness worden emoties en beelden opgeroepen. Het is moeilijk te omschrijven. Je moet het album gewoon beluisteren.

zondag 1 oktober 2023

A History of Pop(ular) Music (166): Cuby & the Blizzards - Window of my Eyes (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Voor mij was 1968 een muzikaal top jaar. Meerdere nummers die dat jaar werden uitgebracht beluister ik tot op heden nog vaak. Eén daarvan is Window of my Eyes van Cuby & the Blizzards, in mijn ogen behorend tot de grootste klassiekers van Nederlandse bodem. Het nummer werd geschreven door drie iconen uit de vaderlandse pophistorie. De droevige tekst, na een verloren liefde, van zanger Harry ‘Cuby’ Muskee, de gitaarsolo van Eelco Gelling en het pianospel van Herman Brood.
Hoewel Window of my Eyes in 1968 niet hoger kwam dan een 10de plaats, vertoeft het in de jaarlijkse Top 2000 steevast in de bovenste regionen. Een echte evergreen dus.

zaterdag 30 september 2023

Nieuwe website voor Overijssel Academie met regionale geschiedenis en Nedersaksische taal en cultuur



Voor wie niet dicht bij het vuur zat, zoals ik, heeft het af en toe geduizeld. Opeens was er een Collectie Overijssel en toen was er plotseling een Overijssel Academie. En dan is er ook nog Mijn Stad Mijn Dorp, een cultuurhistorisch platform van en voor Overijssel. Enigszins verwarrend was het allemaal wel.

Waarom het Historisch Centrum Overijssel nu Collectie Overijssel heet staat hier beschreven. De benaming Overijssel Academie is een vervanging van wat voorheen IJsselacademie werd genoemd, logisch als je bedenkt dat dit kenniscentrum zich met regionale geschiedenis, Nedersaksische taal en cultuur in de gehele provincie bezighoudt.

De Overijssel Academie heeft, sinds het begin van deze maand, de beschikking over een nieuwe website. Op de website een overzicht van de projecten die zijn of worden uitgevoerd, naast nieuwsberichten en een agenda. Kijk hier wat er zoal te vinden is.

vrijdag 29 september 2023

A History of Pop(ular) Music (165): Marvin Gaye - I Heard It Through the Grapevine (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. I Heard It Through the Grapevine was al eerder door diverse Motown artiesten uitgebracht, toen Marvin Gaye (1939-1984) zijn langzamere versie ten gehore bracht, die in de VS 7 weken op 1 zou staan. Marvin Gaye zou na zijn Motown periode zijn eigen werk zelf gaan produceren met bijzondere opnametechnieken. I Heard It Through the Grapevine zou nog vaak gecoverd worden. De bekendste is de 11 minuten lange versie van Creedence Clearwater Revival.

woensdag 27 september 2023

Activiteiten in Overijssel tijdens Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Kijk hier wat er in Overijssel te doen is.

Thema: Eureka!
Deze keer wordt er een ode gebracht aan de wetenschappers van vroeger en nu. De mannen en vrouwen die buiten de lijntjes kleurden, die out-of-the-box dachten en vraagtekens zetten bij conventionele ideeën. Sommige wetenschappers werden groot, maar anderen zijn altijd onderbelicht gebleven. Tijdens de Maand van de Geschiedenis krijgen al deze wetenschappers een plek in de spotlight.

zaterdag 23 september 2023

A History of Pop(ular) Music (164): Mary Hopkin - Those Were the Days (1968)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Laat ik het jaar 1968 beginnen met een ‘guilty pleasure’. Eigenlijk een onzin-woord. Als tiener vond ik het gewoon een pleasure om haar op tv te zien optreden, niet in het laatst vanwege haar knappe verschijning.
Mary Hopkin (1950), van Welshe afkomst, was een van de eersten die werd gecontracteerd voor het Apple label van The Beatles. Niet vreemd dus dat Those Were the Days werd geproduceerd door Paul McCartney, die ook voor haar het nummer Goodbye schreef. Those Were the Days was gebaseerd op een oud Russisch volksliedje en bereikte in een groot aantal landen de eerste plaats in de hitparade.

vrijdag 22 september 2023

Interessant blog over middeleeuwse handschriften van Deventer kopiisten

Conservator Suzan Folkerts doet de komende maanden onderzoek naar de middeleeuwse handschriftenproductie in Deventer. Van 1 september tot 1 december 2023 onderzoekt zij als fellow van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Bibliographical Society of America de middeleeuwse handschriftenproductie in Deventer. Hierover brengt zij verslag uit in een serie blogs. In deze eerste blog bericht zij over haar speurtocht in bibliotheekcollecties in Utrecht en Brussel.

zondag 10 september 2023

A History of Pop(ular) Music (163): The Rolling Stones - She's a Rainbow (1967)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Ook de Rolling Stones raakten kortstondig in de ban van underground, flowerpower en psychedelische muziek. Als gevolg daarvan verscheen hun album Their Satanic Majesties Request, door kenners wel als hun slechtste album beoordeeld. Desondanks leverden hun muzikale experimenten wel enkele fraaie nummers op als We Love You (niet op het album), 2000 Light Years from Home en She’s a Rainbow.

Zie ook onderstaande video, die gaat over de tijd waarin She's a Rainbow werd geschreven.

zaterdag 9 september 2023

Website Archeologie op de Kaart vernieuwd

De website Archeologie op de Kaart is uitgebreid. Nieuw is een laag met 100 geselecteerde topvondsten van Nederlandse bodem, gedaan in de eenentwintigste eeuw. Ook treffen bezoekers er vanaf nu een actualiteitenpagina aan, met de laatste nieuwsberichten over archeologie. De interactieve website is geschikt voor jong en oud en voor gebruik in het onderwijs. Archeologie op de Kaart is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Lees de rest van het artikel hier.

Bekijk de kaart hier.

maandag 28 augustus 2023

A History of Pop(ular) Music (162): Leonard Cohen - So Long, Marianne (1967)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Leonard Cohen (1934-2016) had nauwelijks echte hits, maar wordt toch tot de grootste singer-songwriters beschouwd. In 1970 brak hij door met zijn album Songs of love and hate. Daarvoor had hij al Songs from a room en in 1967 Songs of Leonard Cohen uitgebracht. Hij was een dichter die zijn poëzie op muziek zette. Hij had – met onderbrekingen – een lange carrière, bracht zo’n 25 albums uit en gaf met een steeds dieper klinkende stem tot op hoge leeftijd zeer goed bezochte concerten.
Van zijn eerste album uit 1967, waar ook Suzanne op stond, is So Long, Marianne afkomstig dat een ode is aan zijn toenmalige vriendin Marianne Ihlen.

zaterdag 26 augustus 2023

Hattinga’s atlas gedigitaliseerd door Collectie Overijssel

Collectie Overijssel beschikt over een fraaie serie geografische kaarten uit de achttiende eeuw. Deze kaarten zijn samengebracht in het tweede deel van de Atlas der Frontieren van Gelderland, Overijssel en Groningen, die inmiddels geheel gedigitaliseerd is en online kan worden ingezien op haar website.

De makers van de atlas waren drie Hattinga’s: vader Willem Tiberius en zijn zoons David Willem Coutry en Anthony. De Hattinga’s hebben zo’n 1.000 bekende kaarten vervaardigd, verspreid over meerdere atlassen. De Atlas der Frontieren van Gelderland, Overijssel en Groningen is in de periode 1740-1750 samengesteld, met zowel bestaande als speciaal vervaardigde kaarten die soms uit meerdere bladen bestonden. Het is een relatief kleine atlas van nog geen 50 bladzijden, maar van grote (historische) waarde.

Lees hier verder.

Bekijk hier de atlas.

donderdag 24 augustus 2023

A History of Pop(ular) Music (161): Jimi Hendrix - Purple Haze (1967)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Jimi Hendrix (1942-1970) was een Amerikaans gitarist die in 1967 in Engeland (en later in de rest van de wereld) doorbrak met zijn Jimi Hendrix Experience, met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell.
Hans van Westen schrijft in zijn ‘Beknopte geschiedenis van de populaire muziek’: ‘Met Hendrix (en tegelijkertijd The Cream) nam de heavy rock of hard rock een aanvang. De gitaarstijl van Jimi Hendrix lag in het verlengde van de lijn B.B. King en Eric Clapton. De persoonlijke stijl van Jimi Hendrix werd maatstaf voor alle heavy-rock gitaristen na hem. De heavy rock viel op door het grote geluidsvolume, de bluesy gitaarsolo’s en het langzame tempo, waardoor de drummer de gelegenheid kreeg de accenten in zijn drumspel op te vullen met versieringen. De functie van bas en drums ontsteeg die van begeleidingselement. Improvisatie ging nu voor het eerst in de popmuziek een rol spelen. Op twee manieren werd het gitaargeluid nog verder uitgebreid: door een vervormingspedaal en door overversterking (fuz).’
Jimi Hendrix wordt tot de meest virtuoze gitaristen aller tijden gerekend. Hij oefende dan ook dagelijks minstens 8 uur. Jimi Hendrix behoort tot de Club van 27, popmusici die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Over de precieze oorzaak van zijn dood wordt nog steeds gespeculeerd. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het innemen van slaappillen en drank hem fataal zijn geworden.

woensdag 23 augustus 2023

Interessant Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gratis te downloaden

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) geeft vier maal per jaar een tijdschrift uit dat gratis te downloaden is. Het gaat over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed.

Download hier het nieuwe nummer.

zaterdag 12 augustus 2023

A History of Pop(ular) Music (160): The Doors - Light My Fire (1967)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De band The Doors behoorde tot de belangrijkste underground-groepen. De band werd gevormd door zanger Jim Morrison (1943-1971), drummer John Densmore (1944), toetsenist Ray Manzarek (1939-2013) en gitarist Robby Krieger (1946). Hun muziek wordt vaak psychedelisch genoemd. Tijdens optredens werden lange solo’s ten gehore gebracht en werd ook vaak geïmproviseerd. Het orgeltje van Ray Manzarek was kenmerkend. Robby Krieger was een veelzijdige en experimenterende gitarist die bijvoorbeeld ook graag bluesachtige nummers speelde. De grootste aantrekkingskracht op (een deel van) de jeugd had zanger/dichter Jim Morrison, die op het podium graag provoceerde. Zijn teksten waren vaak donker en beklemmend. Hun bekendste nummer Light My Fire werd echter niet door hem maar door Robby Krieger geschreven.

woensdag 9 augustus 2023

Open dag IJssellinie bij Olst op zaterdag 12 augustus

De IJssellinie houdt aanstaande zaterdag 12 augustus een open dag met rondleidingen waarbij de Commandobunker, de Hospitaalbunker en het Inlaatwerk bij Olst worden bekeken.

De gidsen zullen vertellen over de bijzondere geschiedenis van deze waterlinie uit de Koude Oorlog, die tussen 1951 en 1964 in werking was.
De bedoeling was om in geval van oorlog een brede strook land onder water te zetten om het Russische leger tegen te houden. De open dag kan zonder afspraak worden bezocht. Een rondleiding duurt ruim een uur. Bezoekers zijn vanaf 12 uur welkom, de laatste rondleiding begint om 15.30 uur. De entree bedraagt voor volwassenen 7 euro per persoon en voor kinderen in de basisschoolleeftijd 3,50 euro. Thee, koffie en limonade zijn gratis. Pinnen is mogelijk. De rondleidingen starten bij de Hospitaalbunker, Haereweg 4b, 8121 PJ Olst. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van De Haere.
Zie voor meer informatie ijssellinie.nl

[Bron en foto: Salland1]

zaterdag 5 augustus 2023

A History of Pop(ular) Music (159): The Beatles - A Day in the Life (1967)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.
Onder de ‘underground’, een omschrijving voor een bepaalde soort muziek die vanaf 1967 gebruikt werd, viel veel: psychedelische muziek (Jefferson Airplane), een bepaalde vorm van hardrock (Jimi Hendrix), elektronische muziek (Pink Floyd), progressieve rock (Soft Machine) en allerlei kruisingen van deze muziekuitingen. Er was nog een andere trend: de LP werd populair. Tot dan kocht je vooral singles van nummers die in de hitparade stonden. De LP was niet altijd meer een verzameling nummers maar werd als een geheel opgevat. Zo ontstond ook de concept-LP. Een heel bekend voorbeeld was Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band van de Beatles. De LP was een kunstwerk op zich met invloeden uit de flower power, psychedelische muziek maar ook rock’n roll. Ook het gebruik van b.v. Indiase muziekinstrumenten viel op.
Een van de nummers op Sergeant Pepper’s is A Day in the Life.

donderdag 3 augustus 2023

Borne na leukste en rijkste gemeente nu opnieuw bestempeld als 'Beste gemeente van Overijssel"

In 2011 werd mijn woonplaats Borne uitgeroepen tot het leukste dorp van Overijssel. In 2022 was volgens het CBS Borne de rijkste gemeente van Overijssel wat betreft het gemiddeld bruto jaarinkomen per inwoner en vorige week publiceerde Elsevier een overzicht waaruit blijkt dat Borne de 'Beste gemeente van Overijssel' om te wonen is.

Borne werd al eerder als beste gemeente en beste woonplek aangemerkt. Ik heb hier al eens een verklaring voor proberen te geven.

De cijfers volgens Elsevier
De cijfers moeten een beeld geven over het wonen in een bepaalde gemeente. Preciezer gezegd: de kwaliteit van de woonomgeving. Factoren die meetellen zijn: sociale cohesie, onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsactiviteiten, gebouwde en natuurlijke omgeving, overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid.
Hieronder de lijst van Overijssel in volgorde van beste gemeente met tussen haken de plek op de landelijke lijst.
1. (28) Borne
2. (47) Dinkelland
3. (51) Staphost
4. (55) Wierden
5. (57) Ommen
6. (72) Zwolle
7. (73) Zwartewaterland
8. (96) Oldenzaal
9. (98) Tubbergen
10. (104) Dalfsen
11. (108) Raalte
12. (122) Rijssen-Holten
13. (126) Hof van Twente
14. (131) Hardenberg
15. (146) Haaksbergen
16. (147) Kampen
17. (154) Hellendoorn
18. (163) Losser
19. (168) Steenwijkerland
20. (181) Olst/Wijhe
21. (210) Hengelo
22. (278) Twenterand
23. (287) Enschede
24. (314) Deventer
25. (327) Almelo

Opvallend is dat de 5 grootste Overijsselse steden alle in de staart van de lijst zijn te vinden, op Zwolle na dat 6e staat. Zwolle staat zelfs 2e op de lijst van 25 grootste steden achter Haarlem maar voor Alkmaar, Groningen en Apeldoorn.
De top van de lijst is enigszins voorspelbaar. Bovenaan staat het villadorp Rozendaal, daarachter gemeenten met veel villa's en twee Waddeneilanden: Bloemendaal, Laren, Heemstede, Ameland, Gooise Meren, Wijdemeren, Vlieland en Blaricum
Borne heeft de hoge positie te danken aan de factoren onderwijs (met dank aan Hengelo), veiligheid, gebouwde omgeving en bereikbaarheid. Gelegen aan een knooppunt van snelwegen is de bereikbaarheid inderdaad uitstekend, maar voor de bewoners van de naastgelegen wijken zijn de lawaaioverlast en de fijnstof toch mindere punten.

zondag 30 juli 2023

A History of Pop(ular) Music (158): Procol Harum - A Whiter Shade of Pale (1967)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Zomer 1967. Als tiener bracht ik een hele zomervakantie door op de ligweide van het zwembad. Het waren de hoogtijdagen van de (kleine) transistor radio’s. Uit deze radio’s schalden met regelmaat 2 nummers, een nummer van de Heikrekels en (en daar werd ik blijer van) A whiter shade of pale.
Procol Harum, met als belangrijkste bandleden Gary Brooker en Keith Reid wordt gerekend tot de brede stroming van de symfonische rock. De groep werkte af en toe ook samen met een symfonie orkest. Hun eerste in 1967 uitgebrachte nummer A Whiter Shade of Pale werd een popklassieker. Het Hammond orgel, de fragmenten uit het werk van Bach en de mysterieuze tekst maakten het tot een heel bijzonder nummer, dat bij velen nog steeds populair is.

donderdag 27 juli 2023

Nieuw nummer verschenen van online historisch tijdschrift 'Overijssel toen en nu'

In dit nummer weer een aantal interessante atikelen:
- La Fleur van de Caap: Een in slavernij geboren lijfknecht in Windesheim.
- Hanzejaar in Deventer. Tentoonstellingen, een podwalk en een 'experience'.
- 'Conditie moeten ze hebben!'. De dramatisch verlopen trainersloopbaan van Abe Lenstra in Overijssel.
- Het Ek-tijdperk in Genemuiden (ek=ik).
- 'De over IJselsche tocht'. Dagboek van de hongertocht.

Lees het tijdschrift hier.