zaterdag 8 januari 2011

Leukste dorp van Overijssel!?

‘Leuk’, het meest gebezigde woord in gesprekken. Was het leuk? Leuk, hè? Leuk!
De schrijver Abdelkader Benali is niet dol op dit ‘typisch Nederlandse woord’. In het Taalboek van de Eeuw antwoordt hij op de vraag wat hij zou doen als hij de taal mocht veranderen: ‘Een paar woorden onder embargo plaatsen, te beginnen met leuk. Alles is veel te snel leuk. Met zulke woorden trek je de stop uit het denken, je stelt geen vragen meer. Maar af en toe word ik het slachtoffer van mijn eigen verzet, want sommige dingen zijn gewoon leuk.’
Toen ik las over de verkiezing van Het leukste dorp van Overijssel, dacht ik niet meteen ‘Hé, dat is leuk’. ‘Wie verzint zoiets!’, dacht ik. Worden er straks natuurlijk campagnes gevoerd om op je eigen dorp te gaan stemmen en het dorp met de meest fanatieke promotors en met veel inwoners gaat winnen.
Ik las ook over de verkiezing van Het leukste dorp van Limburg, die in 2010 had plaatsgevonden. Het dorp Well was uitgeroepen tot het leukste dorp. Het dorp, gelegen in de buurt van Venlo, telt slechts 2500 inwoners. Er zijn wel grotere dorpen in Limburg, dus het inwonertal heeft niet de doorslag gegeven.

In Overijssel mogen behalve dorpen, ook stadswijken meedoen aan de verkiezing. Overijssel wordt verdeeld in drie regio’s. In elke regio worden drie dorpen gekozen, die aan de finale mogen deelnemen. Aan de inwoners de taak hun dorp of stadswijk te promoten. De criteria, voorwaarden en de spelregels worden later dit voorjaar door de organisatoren, RTV Oost en de dagbladen De Stentor en Twentsche Courant Tubanria, bekendgemaakt.


Delden kandidaat? (Foto afkomstig van website Dutchtowns)

Ik maak me niet populair bij mijn plaatsgenoten, maar mijn woonplaats Borne zou ik niet het leukste dorp van Overijssel willen noemen. Te veel nieuwbouwwijken, waar veel forenzen wonen. Hoewel, Oud-Borne is de moeite waard en zou als buurt/wijk best kandidaat kunnen zijn. Dat geldt ook voor de stadswijk waar ik geboren ben: Tuindorp Het Lansink in Hengelo.
Volgens mij wordt de verkiezing pas interessant wanneer je niet op je eigen woonplaats mag stemmen. In dat geval zou ik stemmen op Delden. Delden is een stadje, niet te groot en niet te klein, waar het oude stratenpatroon nog intact is. De herbergen en pleisterplaatsen van weleer bestaan nog altijd. De rijke Deldenaar woont netjes gescheiden van de gewone Deldenaar in het Villapark. Vlak naast Delden ligt een kasteel (Twickel), waarvan de kasteelheer of –vrouwe altijd veel invloed in het stadje heeft gehad. Het bijbehorende bosrijke landgoed is het grootste van Nederland. De serie Swiebertje zou destijds best in Delden kunnen zijn opgenomen.

Al schrijvende is mijn scepsis toch wat verdwenen, misschien wordt het toch wel leuk.

2 opmerkingen:

Hendrika zei

Leuk ja ;~). 'Leuke' link naar het mooie tuindorp in Hengelo.

Frank van den Hoven zei

En raad eens wat het Allerallerleukste Dorp van Overijssel is geworden?: http://www.leukstedorpvanoverijssel.nl/ Gefeliciteerd Tonny! Is je eigen dorp toch leuker dan je dacht, hoewel wat je al stelt het wellicht beter voor Oud Borne had kunnen gelden.