zondag 25 september 2022

Het houdt niet op: Borne was al het leukste dorp van Overijssel, en is nu ook de beste gemeente, de beste woonplek en de inwoners hebben gemiddeld het hoogste inkomen

(foto: Wikimedia Commons)

Bornezen moeten zich paradijsvogels voelen. In 2011 kreeg het Melbuulndorp al het predicaat leukste dorp van Overijssel. In 2019 bleek Borne, na lange tijd in de top 3 te hebben vertoefd, de kop te hebben genomen in het rijtje van de rijkste gemeente van Overijssel (qua gemiddeld bruto jaarinkomen per inwoner).
Nu is Borne volgens een jaarlijks buurtonderzoek van burennetwerk Nextdoor in samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam de beste gemeente van onze regio en samen met Zwolle de beste gemeente van Overijssel. Zie de Tubantia. Vorige maand meldde het weekblad Elsevier ook al dat Borne de beste plek in Twente was om te wonen.

Verklaringen? Het gratis parkeren in het centrum zal het toch niet zijn? Weinig gaten in het winkelbestand? De mooie wijken? Al plaats ik hier de kanttekening dat in de Bornsche Maten wel heel veel in het dure segment wordt gebouwd, hetgeen dan weer verklaart waarom Borne de rijkste gemeente van Overijssel is.
De goede (culturele) voorzieningen? Dat heeft Borne mede te danken aan het op fietsafstand gelegen Hengelo. Voor wat er in Borne niet is kun je terecht in Hengelo. Een groene omgeving? Ja dankzij het in de Hof van Tente gelegen Twickel. Het komt in ieder geval niet door het aantal bomen in Borne. Qua aantal bomen per inwoner sluit Borne samen met Zwartewaterland de rij in Overijssel met 1,6 bomen per inwoner
.

Nog meer statistiek: onlangs ontdekte ik dat van alle Overijsselse gemeenten en uitgaande van de inwoners die rond 1900 leefden Borne de meeste import heeft. Van slechts 3,4 % van de huidige inwoners leefde rond 1900 een voorouder in Borne. Zou hier (een deel van) de verklaring liggen? Ik zie niet hoe, maar het feit is wel opmerkelijk.

Geen opmerkingen: