zaterdag 8 november 2008

Nieuwe website: Historiekaart.nl


Watwaswaar is een groot project waar veel instellingen bij betrokken zijn en waarover wat de toekomst betreft nog nagedacht wordt. Sommigen zijn over de huidige website wel, anderen minder enthousiast. De Kadastrale Atlas 1832 vormt een belangrijk onderdeel van deze website.
Onlangs werd door het Kadaster Historiekaart op Internet gezet. De website staat in de top van de Internet Top 100, hetgeen nog niets zegt over de kwaliteit maar wel iets over de populariteit.
Het is nog maar een proefversie en de website bevat slechts kaarten. Er is minder informatie te vinden dan op watwaswaar.nl, maar toch is historiekaart.nl zeer de moeite waard. Wanneer je klikt op de knop ‘Kadaster’ kun je zoeken naar de z.g. Bonnebladen, die de periode ca. 1880 tot ca. 1940 bestrijken. Wil je precies weten welke Bonnebladen van de eigen woonplaats beschikbaar zijn klik dan op ‘Bonnecatalogus’ (rechtermenu).
Ik heb mijn eigen woonplaats Borne gecheckt en er blijken kaarten getoond te kunnen worden uit 1891, 1898, 1912, 1925 en 1935. Door deze jaartallen op te vragen zie je als het ware op de verschillende kaarten de Spanjaard-textielfabrieken in deze periode groeien. Handig is dat wanneer je met de vergrotingsbalk (links) het gebied bepaald hebt, bij de andere opgevraagde kaarten precies hetzelfde gebied weergegeven wordt.

Geen opmerkingen: