woensdag 3 juni 2009

Boek verschenen over grens Twente/Achterhoek met Duitsland (Westfalen)

Hermann Terhalle, historicus en oud-rector uit Vreden, schreef met 'Zur Geschichte der westfälisch-niederländische Grenze' de meest uitgebreide studie over de grens tussen Twente/Achterhoek en Westfalen tot nu toe. Aan te raden voor de echte liefhebber, geen lichte kost. Er ligt jarenlang onderzoek aan ten grondslag en de tekst bevat veel noten en verwijzingen. Toch ook interessant om eens oppervlakkig door te bladeren, alleen al vanwege de vele oude kaarten die zijn opgenomen. Alle onderwerpen die met de grens te maken hebben worden op een overzichtelijke en ook wetenschappelijke wijze behandeld.
Aan bod komen: het ontstaan van de eerste grenzen, kerkelijke grenzen, grensstenen, grensverdragen, grenstwisten, smokkel, grensbewaking, handel, werkforenzen etc.


Kaart: De situatie rond 1500: Het gebied rond Uelsen en Neuenhaus behoorde tot het Bisdom Utrecht.

Ondanks de twisten die er rond de vaststelling van de grenzen geweest zijn noemt de auteur het Twents/Achterhoeks/Westfaalse grensgebied ‘één van de vreedzaamste oude grensgebieden in Europa'.
Of zoals journalist Gerard Lage Venterink schrijft in de Twentsche Courant Tubantia: ‘Eeuwenlang was de grens bijna net zoveel brug als barrière tussen de volken’. In de Eerste Wereldoorlog werd de grens gemarkeerd met prikkeldraad, maar meestal waren de contacten goed. Nederlandse katholieken konden terecht in kerken aan de andere kant van de grens en voor gereformeerden gold dit andersom. Bewoners van grensplaatsen staken dagelijks de grens over voor hun werk.


Foto’s: De grens zowel barrière als brug. Boven: Dinxperlo tijden de Eerste Wereldoorlog. Onder: Een loopbrug over de grens tussen twee wooncomplexen in Dinxperlo/Suderwick.Voor wie meer wil lezen over dit onderwerp, waarbij vooral het dagelijks leven aan de grens aan bod komt:
De verdwijnende grens
Bekijk het van beide kanten
Ach lieve tijd : duizend jaar Twente, de Twentenaren en de grens

1 opmerking:

Yvette Hoitink zei

Bedankt voor deze tip en de prachtige symbolische foto van de loopbrug over de grens!