dinsdag 18 augustus 2009

Na de pauze – Herman FinkersIk heb het boek gisteravond binnen drie uur uitgelezen, zo’n beetje in de tijd die een voorstelling van Herman Finkers duurt. Niet zo gek want het boek bestaat uit de tekst van zijn laatste voorstelling + een essay over Gerard Reve en nog enkele teksten die ook in het programmaboekje waren opgenomen. Het boek terzijde leggend, bleken op tv Knevel & Van de Brink voor het eerst na de vakantie weer present met als gast …. Herman Finkers (zie vanaf minuut 36), die naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek was uitgenodigd. Toeval? Ja, gewoon toeval, in de geest van Herman, die over moeilijke onderwerpen (de dood bijvoorbeeld) heel nuchter en relativerend spreekt en over alledaagse voorvallen kan doordraven.

‘Na de pauze’ gaat over wat hij heeft meegemaakt tijdens de pauze in zijn theateroptredens, die zeven jaar geduurd heeft en in eerste instantie het gevolg was van een gevoel van moeheid dat, naar even later bleek, te maken had met de ziekte ‘chronische lymfatische leukemie’, waaraan hij bleek te lijden. Dat lijden relativeert Herman Finkers meteen: ‘want uiteindelijk is het met zo’n ziekte zo: als je het hebt is het heel vervelend, maar als je het niet hebt is het mooi meegenomen. Dus eigenlijk zitten er twee kanten aan zo’n ziekte’. Finkers doet verslag van het slecht nieuws gesprek in het ziekenhuis (‘ik had wel eens gehoord dat een slecht-nieuws-gesprek het moeilijkste onderdeel is van het werk van een arts, dus ik stelde hem een beetje op zijn gemak….’), maar ook vertelt hij hoe hij met enige jaloezie op de gang van het ziekenhuis een stokoude man met een grote incontinentie-luier om zag en dacht ‘hé, bofkont!’

Tijdens de theatershow bleek dat het gedeelte over zijn ziekte er (onbedoeld) nogal in hakte bij zijn publiek en besloot hij dit gedeelte flink in te korten, want andere thema’s zoals liefde, vriendschap en dood werden overschaduwd, maar waren voor hemzelf zeker zo belangrijk.

Zijn theatertournee heeft hij dit jaar vier maanden moeten onderbreken vanwege een aantal infecties (‘en daar zat de gevreesde Mexicaanse griep niet bij’, vertrouwde hij de in het programma van Knevel & van de Brink onvermijdelijke prof. Coutinho toe). Op de vraag van Knevel of we in het najaar een nieuwe theatertoer kunnen verwachten was Herman duidelijk: ‘daar begin ik niet meer aan, aan die cyclus van een theaterprogramma en daarvan afgeleid een boek, dvd etc. Het kan zijn dat ik een boek ga schrijven, een cd ga maken, misschien ga ik nog wel eens het theater in’.
Intussen hebben we zijn dvd’s en boeken nog. Wie het theaterprogramma ‘Na de pauze’ niet gezien heeft móet gewoon dit boek lezen. Het doet je regelmatig hardop lachen of levert een grijns op je gezicht op, maar geeft ook veel stof tot nadenken.

1 opmerking:

essen2punt0 zei

dank je, wat een leuke recensie.
Ik heb het boek al klaar liggen om te lezen (en daarna naar Australië op te sturen)
We zullen er zeker plezier van hebben, zo te lezen.