dinsdag 2 februari 2010

Overijsselse plaatsbeschrijvingen op internetEnkele maanden geleden is de OBD begonnen met het scannen en op internet zetten van geïllustreerde gidsen van Overijsselse plaatsen en regio’s en tijdschriftartikelen met plaatsbeschrijvingen uit de periode 1880-1930. Dit gebeurt door middel van het weblog Overijssel – Plaatsbeschrijvingen 1880-1930.

Waarom wordt dit gedaan? Het digitaliseren van en het plaatsen op internet van ‘erfgoedmateriaal’ wordt terecht gezien als een mogelijkheid gebruik te maken van de voordelen die internet biedt. Niet alleen archieven en musea houden zich hiermee bezig, ook bibliotheken en andere instellingen. In de Overijssel Collectie van de OBD bevindt zich materiaal dat zeldzaam is en niet meer kan worden uitgeleend. De geïllustreerde gidsen zijn daar een voorbeeld van. Dat deze regionale uitgaven binnenkort gescand zullen worden in het kader van één van de grote digitaliseringsprojecten (Gutenberg, DBNL, Internet Classics Archive, Europeana etc.) valt niet te verwachten. Vandaar dat de keus is gevallen op dit soort uitgaven.

De bezoekersaantallen van het weblog lopen snel op. Van zo’n tien bezoekers per dag drie maanden geleden tot boven dertig de afgelopen maand. Opvallend is het aantal zoekacties, dat drie tot vier keer zo veel bedraagt als het aantal bezoekers. Normaal is er op een weblog een verhouding van circa 1 op 2. Ook komt het regelmatig voor dat bezoekers 1 tot 2 uur op het weblog verblijven.

Tien uitgaven staan nu op internet: Geïllustreerde gidsen van Hengelo (1897), Denekamp (1910), Enschede (1889), Deventer (1890), Zwolle (1895), Dalfsen (1903) en tijdschriftartikelen over Twente (1910), Tubbergen (1900), Nijverdal (1902) en Giethoorn (1900).

Geen opmerkingen: