donderdag 27 mei 2010

KB lanceert site met miljoen pagina's historische kranten (1618-1995)

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft vandaag een website gelanceerd waarop miljoenen in Nederland verschenen krantenpagina's zijn in te zien en te doorzoeken. De site, kranten.kb.nl, is van start gegaan met één miljoen gedigitaliseerde pagina's, een aantal dat de komende achttien maanden wordt uitgebreid tot acht miljoen uit de periode 1618-1995; zo'n 10 procent van al het ooit in Nederland verschenen krantenmateriaal. Daarmee wordt de site, voorlopig althans, het grootste gratis toegankelijke krantenarchief ter wereld.

De KB verwacht dat wetenschappers de website veelvuldig zullen raadplegen. 'Bij een historisch onderzoek kan het eigenlijk niet anders dat je er altijd wel een keer terechtkomt. Het is informatie uit de eerste hand, er staat concreet wat er is gebeurd. Taalkundigen kunnen bijvoorbeeld opzoeken wanneer een woord voor het eerst in een krant werd gebruikt. Sociologen kunnen uit de overlijdensadvertenties veel te weten komen of hoe de omgang met leven en dood is veranderd in de loop van de tijd.'

Maar ook voor stamboomonderzoekers is het project een goudmijn. Bezoekers kunnen, net als bij een gewone zoekmachine, op woorden in de tekst in zoeken. Bij de geavanceerde zoekopties kan ook worden aangegeven in welk verspreidingsgebied, welke krant, of in welk gedeelte van de kranten (advertenties, familieberichten,etc.) moet worden gezocht.Tot zover De Volkskrant. Kijk hier voor het volledige artikel.

Kijk ook bij Boekendingen.
Zie ook de reactie hieronder van Hendrika over De Krant van Toen, het krantenarchief van het noorden.

Nog even gezocht op nieuwsberichten over de Brand van Enschede in 1862. Alleen het jaar 1862 levert al 529 krantenartikelen op.
Nu al de website van het jaar?

3 opmerkingen:

Hendrika zei

Aanvulling: ook vandaag online: http://www.dekrantvantoen.nl/. De site is - overbelasting? - niet of slecht bereikbaar.

Transisalania zei

Dank Hendrika voor deze snelle aanvulling!

雁卉 zei

IS VERY GOOD..............................