zondag 16 oktober 2011

Stichting Sallands Erfgoed trekt met Erfgoedshow door SallandDe De Stichting Sallands Erfgoed is nog niet zo lang geleden opgericht om het streekeigen landschap van Salland met zijn boerenerven te behouden en te stimuleren. De Stichting zoekt naar nieuwe mogelijkheden tot renovatie, herbouw dan wel hergebruik van gebouwen. De jonge stichting met een bestuur dat bestaat uit ‘jonge mensen met een hart voor Salland’ (website) en met een indrukwekkend Comité van Aanbeveling timmert stevig aan de weg. Op initiatief van de stichting trekt de komende tijd de Salland Erfgoed Show door de regio.Uit het persbericht:

Erfgoedshow trekt door de regio
Stichting Sallands Erfgoed organiseert een multimediaal avondprogramma over het Sallandse boerenlandschap en zijn streekeigen boerderijen. Het programma bevat o.a.:
- Historische en actuele sfeerbeelden van Salland op foto en film
- Een spoedcursus boerderijkunde
- Een optreden van sreektaalmuzikant Erwin Nyhoff
- De verkiezing van de mooiste Sallandse boerderij
De Sallands Erfgoed Show vormt een vermakelijk avondje uit met een serieuze ondertoon. Momenteel gaat er vrijwel maandelijks een historische boerderij in de regio verloren. Op deze manier verdwijnt de eigenheid van Salland in ras tempo. Dat kan anders. In het avondprogramma maken inwoners van Salland kennis met de opzienbarende resultaten van een meerjarig onderzoek naar historische boerderijen in de regio door dr. Everhard Jans.
Belangrijk onderdeel van het programma is de verkiezing van de mooiste boerderij van Salland. Tijdens de erfgoedshow kiezen aanwezigen uit de geselecteerde kandidaten de mooiste boerderij van hun dorp. Deze finalist dingt via een internetverkiezing mee naar de titel mooiste boerderij van Salland. De winnaar krijgt een uitgebreid bouwkundig en bouwhistorisch onderzoek cadeau.
De erfgoedshow doet vanaf dit najaar alle grotere plaatsen in de regio aan. Allereerst staan Heeten, Den Ham, Heino, Olst en Bathmen op het programma. Volgend jaar komen de andere plaatsen in Salland aan de beurt. De tournee is mogelijk gemaakt door subsidies van LEADER en de Rabobank. De entree en consumpties zijn gratis.

Data, tijden en locaties
21 oktober – Heeten – Bosgoed
25 oktober – Den Ham – Harwig
3 november – Heino – Parochiecentrum
11 november – Olst – Holstohus
23 november – Bathmen – Braakhekke
Zaal open: 19.30
Programma: 20.00-21.45Mooiste boerderij van Salland
Iedereen kan boerderijen nomineren voor de verkiezing van “de mooiste boerderij van Salland”. Voor elk dorp worden vijf kandidaten geselecteerd. Het publiek bepaalt tijdens de erfgoedtournee van Stichting Sallands Erfgoed welke boerderij tot mooiste van het dorp wordt uitgeroepen. De winnaars van de tien dorpen in Salland strijden via een internetverkiezing vervolgens om de titel “mooiste boerderij van Salland”. De eigenaar van dit pand wint naast eeuwige roem een gratis onderhoudsinspectiebeurt door Monumentenwacht en een deskundig historisch bouwonderzoek met artistieke impressie van dr. Everhard Jans. Boerderijen kunnen worden opgegeven via info@stichtingsallandserfgoed.nl onder vermelding van adres en eigenaren, met twee foto’s van voor- en achterzijde van het pand.

2 opmerkingen:

Hendrika zei

Deze prachtige boerderijen te behouden is een groot goed, alleen is er wel heeeeel veel geld voor nodig... , eeuwige roem zet niet zoveel zoden aan de dijk. Ze hebben mooie beelden op Flickr.

Transisalania zei

Ik heb de foto's bekeken. Je hebt gelijk. Ziet er fraai uit.