vrijdag 14 oktober 2011

Zwolle in het licht van de Moderne Devotie‘De Moderne Devotie is een katholieke hervormingsbeweging, die lange tijd in de schaduw heeft gestaan van de latere reformatie onder aanvoering van Maarten Luther. Het oorspronkelijke, veel meer omvattende gedachtegoed van deze (semi-)lekendevotie is daardoor in de vergetelheid geraakt. Het vormt de grondslag van waarden zoals soberheid, zelfredzaamheid en individualisme, die nog steeds in hoog aanzien staan in de Nederlandse samenleving’, aldus Herman Pleij in de aanhef van zijn artikel, dat onlangs verscheen in het historisch tijdschrift voor Overijssel MijnStadMijnDorp.

De IJsselstreek met Deventer (de geboorteplaats van Geert Grote), Windesheim en Zwolle (waar Thomas a Kempis verbleef) was de bakermat van deze religieuze beweging. De Moderne Devotie is internationaal gezien het belangrijkste dat Overijssel voortbracht.

In Zwolle laten musea, het Historisch Centrum Overijssel en de VVV dit najaar de Moderne Devotie herleven middels activiteiten en tentoonstellingen.

Kijk hier voor het hele programma.

Op de websites van de musea en het HCO staat informatie over de diverse tentoonstellingen:
Historisch Centrum Overijssel
Museum de Fundatie – Paleis aan de Blijmarkt
Stedelijk Museum Zwolle

Over arrangementen en combiticket zie VVV.
Zie ook De Stentor
Zie ook Henk Heideveld over zijn expositie bij het HCO

Geen opmerkingen: