zondag 4 november 2012

Meest bekeken blogposts

Ik zag dat ik deze week de 750 blogposts had gepasseerd. Dit weblog bestaat vanaf april 2008 als probeersel en vanaf oktober 2008 als ‘serieus’ blog. Af en toe is het leuk om eens te kijken naar de bezoekersaantallen per blogpost. Soms ben je verrast door het hoge aantal bezoekers en soms valt het aantal tegen. Het is van te voren moeilijk in te schatten.

Hieronder de top 5 van meest bezochte blogposts. Het gaat hierbij om z.g. unieke bezoekers, niet om acties of pageviews. Ik heb berichten over activiteiten en evenementen zoals festivals, paasvuren en boekenmarkten buiten beschouwing gelaten omdat dat meer valt onder het doorgeven van informatie. Om een indicatie te geven, de meest bezochte blogpost is van juli 2010 en werd in de afgelopen maand 480 keer bezocht.

1. Vragen en antwoorden. Over verleden, heden en toekomst van ‘vragendiensten’ van de bibliotheek.


2. Uit de Overijssel-collectie van de OBD (6): Kaarten en atlassen. De titel dekt de lading. Gewoon een opsomming van wat in de Overijssel collectie te vinden is.


3. Oude telefoongidsen en adresboeken: wie zet ze op het web? Een inventarisatie van welke van deze naslagwerken inmiddels online zijn te vinden.


4. Flickr The Commons: Eerste Wereldoorlog in beeld. Een bericht uit 2008 dat nog dagelijks bezocht wordt.


5. Website met oude schoolplaten. Blogpost uit juli 2011 over een internationale website over historic wall charts.


Welke conclusies kun je trekken? Niet zoveel, maar hierbij een poging:

- Dat er veel gezocht wordt op de combinatie ‘vragen en antwoorden’ met ‘bibliotheek’. Mag ik zeggen dat hieruit een sluimerende behoefte onder de bevolking naar boven komt? Ja, dat mag ik.
- Dat de eerste wereldoorlog een populair onderwerp is – over 2 jaar zal er een hausse aan boeken, documentaires etc. verschijnen over de Grote Oorlog zoals onze WOI in de meeste landen genoemd wordt.
- Dat veel mensen op zoek zijn naar gedigitaliseerde oude adresboeken en telefoongidsen. Er is kennelijk veel belangstelling voor, maar ze verschijnen slechts mondjesmaat op internet, al gaat er volgend jaar iets gebeuren op dat terrein.
- Dat veel mensen geïnteresseerd zijn in historische kaarten en atlassen en uit nostalgische overwegingen ook in de schoolplaten die vroeger in de klas hingen.

2 opmerkingen:

Hendrika zei

Je weblog bevat met gemak veel interessante blogs.

(ps: onder de schoolplaten heb je een verkeerde link).

Transisalania zei

Dank!
Link is weer goed.