zondag 16 december 2012

Regionale en lokale (nieuws)websites

Uit een recent onderzoek blijkt dat er gemiddeld per gemeente een aanbod is van 29 nieuwsmedia. Hierbij wordt alles meegeteld, naast online nieuws ook dagbladen, weekbladen, huis-aan-huisbladen, radio en tv. Slechts tien van deze media brengen eigen nieuws, de rest lift mee op de andere, vooral op de websites van de dagbladen en de regionale omroep. De conclusie van het onderzoek is: ‘Meer berichten, minder nieuws’. Het aanbod verschilt sterk per regio. Gemeenten uit de provincies Friesland en Drenthe tellen twee keer zoveel media met eigen nieuws op internet (11) als gemeenten in Zeeland en Limburg (5). Overijssel zit er tussen in.

Lokaal nieuws: Gele Raaf (Almelo)

Hieronder een overzicht van regionale en lokale nieuwssites in Overijssel van groot (omroep, dagbladen) naar klein (lokale websites).

Websites van regionale dagbladen en de regionale omroep

RTV Oost, de onlangs vernieuwde sites van Tubantia (met 15 regio’s) en De Stentor (met 5 Overijsselse regio’s) brengen oorspronkelijk regionaal en lokaal nieuws. Dit geldt ook voor Boom Uitgevers met Hardenberg.nu, Dedemsvaartse Courant en Steenwijker Courant.

Websites verbonden aan media (weekkranten, en huis-aan-huis bladen, radio, tv)

Hier gaat het om websites die eigen nieuws brengen. De websites zijn een afgeleide van een week- of huis-aan-huiskrant of van een lokale radio- en tv-zender. Bij onderstaande ‘Centraal’ websites was de succesvolle nieuwssite er eerst en kwamen de weekkranten er uit voort.
Salland Centraal
Deventer Centraal
Vechtdal Centraal

De Weekkrant.nl is eigendom van Wegener huis-aan-huis media, de uitgever van (met bijbehorende nieuwssite) o.a. Deventer Post - Dinkelland - Oldenzaal – Haaksberger Koerier – Nieuws van de Week (Hof van Twente) – De Driehoek (Wierden, Rijssen) – De Koerier (Twenterand) – Ommer Nieuws – Oprechte Dalfser Courant.

Andere sites van weekbladen:

Rijssens Nieuwsblad
De Swollenaer
Brugnieuws (Kampen e.o.)

Lokaal nieuws: Weblog Zwolle

Sites van lokale en regionale radio/tv:

RTV Hellendoorn
Zwolse Omroep Organisatie
Twente FM
Delta FM

Websites met nieuws waarbij hulpdiensten betrokken zijn (brand, ongevallen, arrestaties etc.):
112 Twente
112 Enschede
112 Deventer
112 Kampen
112 Zwolle
112 Hardenberg
Regio Salland
Regio Steenwijkerland
Zie verder ook Drimble 112 nieuws

Opvallend is de opkomst van de aggregatie-sites, die geen eigen nieuws brengen, maar berichten plukken van andere nieuws-websites, zoals (betaalde) kranten, regionale omroep.
Voorbeelden: Nieuws.nl – Drimble.nl - DigiCity.nl - Nieuwsdorp.nl - ProNieuws.nl - Plaats.nl

Lokaal nieuws: Dalfsen Net

Lokale nieuwssites

Hieronder voorbeelden van lokale websites waar ‘authentiek’ nieuws te vinden is – soms aangevuld met ‘geleend’ nieuws of andersom: veel geleend nieuws met af en toe een eigen bericht. Soms zijn er veel advertenties, zodat redacteuren (deels) betaald hun werk kunnen doen, maar vaak ook drijven de websites op vrijwilligers.

Hieronder enkele (wat mij betreft) mooie voorbeelden:
Gele Raaf (Almelo)
Weblog Zwolle
Dalfsen Net
Zwartewaterkrant

Lokaal nieuws: Zwartewaterkrant

Overige lokale sites:
Twente Journaal
Almelo Aktueel
Blokzijl.nl
Nieuws uit Delden
Deventer Dagelijks
Deventer Televisie
IJsselnieuws
Diepenveen Dorp
Enschede aan Zee een al sinds 2003 bestaand stadsblog dat zich de laatste jaren vooral richt op kunst, cultuur en fotografie
Geesteren.eu
Genemuiden Aktueel
Goors Nieuws
Hardenbergs Nieuws
Nu Heino
Hart van Hellendoorn
Holtens Nieuws
Nijverdal Nu
Oldemarkt Info
Ommen Leeft
In en om Ootmarsum
Typisch Raalte
Rijssens Nieuws
Nieuwsnet Steenwijkerland
Vollenhove Nu
Vroomshoop Nu
Nieuws Zwolle

Geen opmerkingen: