zondag 2 december 2012

Website Erfgoed Rijssen-Holten: veel informatie over personen en gebeurtenissen


Ruim twee jaar geleden werd begonnen de archieven van de oudheidkamers in Rijssen en Holten en van de gemeente Rijssen-Holten te digitaliseren. Dat wil zeggen: 15.000 foto’s, tientallen jaargangen kranten en de openbare akten van de burgerlijke stand en de gezinskaarten, waarvoor men nu niet meer naar het stadhuis hoeft.

Beeldbank
De beeldbank Rijssen-Holten bevat momenteel ruim 15.000 foto’s. Grote aantallen foto’s liggen nog klaar om gescand en beschreven te worden.
Over een aantal onderwerpen zijn foto’s verzameld en als themacollectie weergegeven.

Kranten
De complete uitgave van het Holtens Nieuwsblad (1949-2009) is gedigitaliseerd. Voor zover aanwezig is ook het Rijssens Weekblad op internet in te zien.

Genealogie
De openbare akten van de burgerlijke stand zijn direct in te zien en gratis te printen.

Kortom: op de website Erfgoed Rijssen-Holten staan toegangen tot een grote hoeveelheid lokale historische informatie. Met name gegevens over personen en gebeurtenissen uit het nabije verleden zijn ruim voorradig. Eén van mijn grootouders komt van boerderij Aalpol onder Holten. Alleen al in het Holtens Nieuwsblad levert zoeken op deze familienaam zo’n 400 treffers op. Het zou een halve dag kosten deze allemaal te bekijken.
Op andere websites van historische verenigingen vind je vaak informatie over gebouwen, over het ontstaan en de geschiedenis van de plaats etc. Hier is duidelijk gekozen voor het digitaliseren van bronnen. Eén tip: het digitaliseren van een oude adresgids of telefoonboek zou juist op deze website niet misstaan.

1 opmerking:

Hendrika zei

Het is een mooie site, werkt supersnel. Ik ben niet zo bekend in deze streek, maar ik vond toch een paar aardige krantenartikelen.