dinsdag 23 september 2014

Deventer Stuk van het Jaar

Wie op de titel klikt in de verwachting enkele mooie Deventer dames te kunnen aanschouwen moet ik teleurstellen. Het gaat hier om een Deventer archiefstuk dat in het bezit is van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek.
In het kader van de landelijke Stuk van het Jaar verkiezing, met dit jaar als thema Vriend en vijand heeft ook SAB een stuk uit haar collectie voorgedragen. En helemaal passend bij SAB gaat het om een manuscript.


Toelichting: De Deventenaar A.J. Duymaer van Twist (1809-1887) had een bijzondere politieke carrière. In 1850 werd hij voorzitter van de Tweede Kamer. Een jaar later ruilde hij die prestigieuze functie al weer in voor die van gouverneur-generaal van Nederlands Oost-Indië, wat hem tot een van de machtigste mannen van het koninkrijk maakte. Hij werd onsterfelijk gemaakt door Multatuli die hem een dubieuze rol toebedeeld in de Max Havelaar.
Een gouverneur-generaal wordt overladen met geschenken. Zo kreeg Duymaer van Twist een prachtige handgeschreven kroniek over de Java-oorlog. In 1825 raakte Nederland verwikkeld in deze binnenlandse strijd. Prins Diponegoro, een ware Messias-figuur met een conservatief, islamitisch programma (toen ook al!), ontketende een opstand tegen het Nederlandse gezag. De geschiedenis van deze bloedige strijd is vastgelegd in een handschrift dat nu deel uitmaakt van de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB).

Geen opmerkingen: