zaterdag 21 februari 2015

Overijssel 1880-1940 (8): Giethoorn en de tocht erheen (1929)

Gedurende enkele decennia, grofweg tussen 1880 en 1940 waren geïllustreerde ‘VVV-gidsen’ populair. Ze verschenen tegelijk met het opkomend toerisme en bevatten – en dat maakt ze interessant – vaak uitgebreide plaatsbeschrijvingen. Ze werden uitgegeven door plaatselijke verenigingen voor vreemdelingenverkeer, door de ANWB of door uitgevers die zich speciaal toelegden op het uitgeven van deze gidsen. In de Overijssel Collectie van de Rijnbrink Groep bevinden zich tientallen van deze gidsen, waarvan er een aantal te zeldzaam en/of kwetsbaar zijn om uit te lenen.

We hebben ze gescand en op het weblog Overijssel – Plaatsbeschrijvingen 1880-1940 gezet. Onlangs is er weer een gids toegevoegd. Het gaat om:


Giethoorn en de tocht er heen van uit Zwolle met de salonschroefstoomboot Ora et Labora I uit 1929. Vanuit Zwolle bezochten toen in het seizoen zo'n 150 toeristen per dag het nog niet zo heel lang ontdekte Giethoorn. Op hoogtijdagen waren het er zo'n 450. De gids werd uitgegeven door de Stoombootdiensten J. Heukels en Zonen te Zwolle. Kijk hier voor de gids.

Geen opmerkingen: