dinsdag 12 april 2016

Canon van Nederland vanaf zomer 2017 in Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is samen met het Rijksmuseum bezig de permanente tentoonstelling Canon van Nederland in te richten. Het duurt nog even voor alles klaar is. Zomer 2017 moet het zover zijn.

Wat zal er zoal te zien zijn?
Via een ondergrondse tunnel belandt men in de prehistorie. Vervolgens kom je bij de tien tijdvakken van de Nederlandse geschiedenis, die eruit zien als filmsets. Een woordvoerster van het Rijksmuseum: 'Je bevindt je ineens in een huis, een dorpje, aan een oever of kade of in een landschap. Op zo’n filmset proberen we een samenhangend verhaal te laten zien. Bij Ontdekkers en Hervormers, de periode van 1450 tot 1600, laten we bijvoorbeeld zien hoe de Tachtigjarige Oorlog met Spanje zich ontwikkelde. Daar tonen we dan het schilderij De uitdeling van haring en wittebrood na de opheffing van het beleg van Leiden van Otto van Veen en een lakzegel van de Spaanse koning Filips II'. Zo worden er in elk tijdvak mini-exposities getoond met veel aandacht voor het dagelijks leven. Het publiek kan ook interactief aan de slag. Ook hoort bij elk tijdvak een dier dat in die betreffende periode in Nederland werd geïntroduceerd.
Daarnaast worden animaties vertoond van de veranderingen in het Nederlandse landschap en de landsgrenzen. Tenslotte worden alle vijftig canonvensters op een interactief scherm van 18 meter getoond.
Ook op dit moment worden al canonvensters die gereed zijn getoond verspreid over de gebouwen op het terrein van het Openluchtmuseum.


Foto: De Canon van Nederland expositiewand

Geen opmerkingen: