vrijdag 1 april 2016

Kadastrale kaarten 1811-1832 nu in Beeldbank RCE


De kadastrale kaarten van 1811-1832 hebben na het beëindigen van WatWasWaar.nl een nieuwe plek gekregen. Ze zijn nu te bekijken in de beeldbank van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).
In een uitgebreide handleiding wordt de weg gewezen naar de plek in de beeldbank waar deze kaarten te vinden zijn, maar hier is de rechtstreekse link.
Ook de verschillende zoekmogelijkheden worden in de handleiding aangegeven. Ik heb een en ander uitgeprobeerd en heb een voorkeur voor deze volgorde: zoek via het uitrolmenu eerst de provincie en vervolgens de gemeentenaam. Let op, het gaat om de gemeenten uit die tijd, dus je moet b.v. kiezen voor Hardenberg of Ambt-Hardenberg. Hetzelfde geldt voor Almelo, Ommen, Delden en Vollenhove. Je kunt natuurlijk ook via het zoekveld zoeken, maar dan vind je Zwollerkerspel niet als je dat toevallig zoekt wegens een typefout in het trefwoord (Zwollekerspel zonder R). Dit terzijde. Bij collecties kun je dan weer kiezen tussen Minuutplans, OAT's etc.

Wil je de kadastrale kaarten van een bepaalde gemeente bekijken klik op het linker pictogram (omgekeerde druppel) boven de resultatenlijst. Er verschijnt dan een hedendaagse kaart. Door voldoende in te zoomen verschijnen er blauwe pictogrammen die ongeveer de plek van de kadastrale kaarten aanwijzen.

Geen opmerkingen: