zaterdag 31 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (241): Aerosmith - Dream on (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Het debuutalbum van de Amerikaanse hardrockband Aerosmith, met als bekendste leden Steven Tyler en Joe Perry, deed in 1973 vrijwel niets. Wel werd het nummer Dream On een kleine hit in de VS. Hardrock is een verzamelnaam. In Oor’s Popencyclopedie wordt het geluid van Aerosmith iets specifieker aangeduid: een nogal volumineus soort energy-rock. De groep moest het vooral hebben van spectaculaire live-optredens.
De klassieker Dream On werd meerdere keren uitgebracht. Pas in 1994 verscheen het nummer in de Nederlandse hitlijsten.

vrijdag 30 augustus 2024

De Overijsselse plaatsen van A tot Z. Historische kaarten, geschiedenis, foto's etc. 13. Buurse

Buurse Verwijzingen naar bronnen op internet naar Buurse.

Historische kaarten
De kaarten van 1900, 1950 en 2000 zijn te vinden in de Erfgoedatlas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De kaart van 1850 betreft de Topografische kaart van Overijssel, uitgegeven in opdracht van de Provincie Overijssel. Op de achtereenvolgende kaarten zijn goed de ontginningen van de woeste gronden (heide,veld) te zien.

Buurse in 1850
Buurse in 1900
Buurse in 1950
Buurse in 2000

Kijk op de website MijnStadMijnDorp voor afbeeldingen, publicaties, verhalen en documenten van/over Buurse.

Kijk in Delpher voor kranten- en tijdschriftartikelen over Buurse.

Zie ook: Heemkundegroep Arfgood Buurse, Buurse.nl, Facebookpagina Buurse, Beeldbank RCE.

Plaatsbeschrijvingen
Gids voor Twenthe (1917)
Wij trekken door Twente en Salland (1935): Langs de Buurserbeek

Literatuur
J.W.M. Gigengack. Kroniek van dorp en stad. Buurse (1). In: Twentse Post februari 1968.
J.W.M. Gigengack. Kroniek van dorp en stad. Buurse (2). In: Twentse Post maart 1968.
Johan E. ten Broeke. Bij het kantelen der eeuwen. Buurse, Haaksbergen, St. Isidorushoeve. 5 delen. 1997-2006.

maandag 26 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (240): Procol Harum - Grand Hotel (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Procol Harum, de band van Gary Brooker en Keith Reid, kwam met A Whiter Shade of Pale al eerder in deze lijst voor. Qua stroming wordt Procol Harum dan weer ingedeeld bij de ‘progressive rock’, dan weer bij de symphonische rock. Het album Grand Hotel hoort duidelijk bij de laatste. Bijzonder is dat het titelnummer alleen in Nederland een bescheiden hit werd, verder deed het nergens iets. De song is een geslaagde poging om de sfeer te beschrijven in de talloze hotels waarin de bandleden verbleven. Kijk hier voor een verhaal over de totstandkoming van het nummer.

vrijdag 23 augustus 2024

Mag een man zonder shirt in een park lopen? Goeie Vraag geeft het antwoord op vele vragen.

Als bibliothecaris was ik ooit lid van het Aladdin-team, een vraag- en antwoorddienst van de openbare bibliotheken in Nederland. Toen dat ten einde liep (wanneer precies weet ik niet meer - zo rond 2012?) - hebben we nog een tijdje meegewerkt aan het net opgestarte Goeie Vraag. Goeie Vraag bestaat nog steeds en is een onderdeel van Startpagina. Inmiddels zijn circa 450.000 vragen gesteld en meer dan 1,3 miljoen antwoorden gegeven.
Je kunt gratis lid worden van Goeie Vraag. Als je ingelogd bent kun je vragen stellen én antwoorden geven. Achter de schermen wordt redactie gevoerd en gekeken of er geen onzin-antwoorden gegeven worden. Bij meerdere antwoorden wordt aangegeven welk antwoord het meest voldoet aan de vraag.
Je hoeft geen lid te zijn om te zoeken in het bestand van vragen en antwoorden. Neem eens een kijkje. Je zult versteld staan over wat je er allemaal kunt vinden.

Om een antwoord te geven op de vraag of je met ontbloot bovenlijf in een park of op straat mag lopen. Kijk hier.

dinsdag 20 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (239): Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Steve Harley (1951-2024) had al verschillende baantjes gehad toen hij besloot muzikant te worden. Hij richtte de band Cockney Rebel op, een glamrock band in de stijl van David Bowie en Roxy Music. Samenwerken paste niet bij zijn karakter. Vandaar dat Cockney Rebel nog geen drie jaar bestaan heeft. In die paar jaar had de band wel drie grote hits, waarvan Make Me Smile de grootste was.
In 1973 werd Sebastian op single uitgebracht. De plaat deed niets in Engeland maar des te meer op het Europese vasteland. Het is een bombastisch nummer met een tekst die tot op heden nog niemand heeft kunnen doorgronden. Er wordt wel gezegd dat Steve Harley, die van grootheidswaanzin beticht werd, met Sebastian (betekenis: de Aanbedene) zichzelf voor ogen had.

vrijdag 16 augustus 2024

Stem vanaf 11 september op de Noordmolen Twickel voor de Molenprijs 2024. Elke stem is 1 euro waard. Hard nodig voor de restauratie.

(Foto: Wikimedia Commons)

Bijna dagelijks maak ik een fietstocht in de omgeving. Vaak kom ik langs de fraaie meer dan 650 jaar oude Noordmolen van Twickel. Deze moet nodig gerestaureerd worden, wat naar schatting € 137.500 gaat kosten.
De Noordmolen doet mee voor de Molenprijs 2024. Voor iedere stem ontvangt de Stichting Beheer Noordmolen Twickel 1 euro. Het is een prachtige watermolen, dus een stem is terecht. Je kunt pas stemmen vanaf 11 september, dus onthoud die datum.
Kijk hier verder.

woensdag 7 augustus 2024

A History of Pop(ular) Music (238): Thin Lizzy - Whiskey in the Jar (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.
Thin Lizzy was niet zomaar een Ierse hardrockband. Tal van bekende namen zijn ooit verbonden geweest aan deze band: Gary Moore, Midge Ure, Snowy White, John Sykes en Phil Lynott. De laatste was zeer populair in Ierland, maar was een zware gebruiker. Dit leidde tot zijn vroege dood in 1986 (36 jaar oud). In 2005 werd in Dublin een levensgroot standbeeld van hem onthuld.
Hun eerste hit was Whiskey in the Jar, een traditional waarschijnlijk stammend uit de 17e eeuw, waarvan een groot aantal versies bestaat. Het lied werd eerst bekend door The Dubliners. De hardrockversie van Thin Lizzy werd later nog gecoverd door Metallica.

zondag 4 augustus 2024

Nieuw nummer verschenen van gratis online Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het augustus-nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is verschenen en is gratis te downloaden. Het bevat weer interessante artikelen over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed.

Download hier het nummer.