woensdag 9 september 2009

De ‘modernste bibliotheek van Nederland’ staat in Zwolle-Zuid


Foto: Harry ten Klooster

Er is geen commissie geweest die heeft bepaald dat Zwolle-Zuid op dit moment de ‘modernste bibliotheek’ van Nederland heeft. Er zijn de laatste jaren meer moderne en fraaie bibliotheken geopend, zoals in Delft en Amsterdam. In Overijssel werden al bibliotheken geopend die zijn ingericht volgens het winkelconcept en onder het motto ‘De klant is koningin’. Maar in Zwolle-Zuid staat nu toch eindelijk de Ideale Bibliotheek.

Hieronder meer informatie over deze Ideale Bibliotheek, geplukt van de website van Bibliotheek Zwolle.

Eerste Ideale Bibliotheek In Zwolle Zuid
In Zwolle Zuid keken de bibliotheekbezoekers na de vakantie hun ogen uit. De vertrouwde bibliotheek aan de van der Capellenstraat had een extreme make-over ondergaan. Terwijl iedereen van de zon genoot, is in Zuid met man en macht gewerkt om de eerste Ideale Bibliotheek van ons land te realiseren. Het resultaat is voor velen verbluffend. “Wat een mooie winkel” was de eerste reactie van veel bezoekers. Bibliotheek Zwolle en het netwerk van Overijsselse bibliotheken zijn trots op het resultaat. Het is de bedoeling dat veel bibliotheken in Overijssel zullen volgen.

Prettig winkelen
Bibliotheek Zwolle greep de renovatie van het winkelcentrum aan voor een drastische vernieuwing. Om tegemoet te komen aan de wensen van de klanten kreeg Zuid een aantrekkelijke winkel waar je verrast wordt en verleid om te lezen en te lenen. Meterslange rijen boekenruggen behoren tot het verleden. In de Ideale Bibliotheek zie je verdeeld over verschillende “werelden”vooral de aantrekkelijke voorkant van een boek of tijdschrift. Bibliotheekbezoek is voortaan prettig winkelen en dat was te merken na de heropening, de boeken en dvd’s vlogen de deur. Ondanks de vakantie stond de uitleenscore drie weken na de heropening op ruim 23.000 exemplaren.

Collectie gepimpt - alles blijft leverbaar
Om in de vraag naar populaire titels te voorzien koopt de bibliotheek voortaan scherper in. Er komen meer exemplaren van veelgevraagde titels en onderwerpen, zodat er geen nee verkocht hoeft te worden. Vrijwel alle andere titels kan men via de catalogus of website met één druk op de knop bestellen en laten bezorgen in Zwolle Zuid. Zo komt iedereen aan zijn trekken. Voor sommige klanten is de nieuwe winkel even wennen. Daarom staan de medewerkers klaar om voor de klant die boeken, dvd’s of informatie te vinden waar de belangstelling naar uit gaat.

Zwolle en Overijssel lopen voorop
De nieuwe winkelformule van de Ideale Bibliotheek is landelijk ontwikkeld. Het netwerk van Overijsselse bibliotheken heeft ingezet op een snelle introductie van de Ideale bibliotheek en Bibliotheek Zwolle was bereid om in Zuid als eerste het experiment aan te gaan. Het is de bedoeling dat de andere bibliotheken in de provincie spoedig volgen.


Foto: Nieuwe inrichting Bibliotheek Enter: De klant is koningin.

Lees wat Mark Deckers te melden had na een bezoek aan de vernieuwde bibliotheek in Zwolle-Zuid.

Wie denkt dat de Ideale Bibliotheek, ingericht volgens het winkelconcept, de eerste in zijn soort is, vergist zich. 44 jaar geleden werd het concept al in praktijk gebracht … in Zwolle!


Uit: Overijssel-nummer van De Christelijke Bibliotheek, september 1965.

1 opmerking:

Anoniem zei

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....