maandag 21 september 2009

Prijzen prijzen prijzen …

September is de maand van de prijzen. De afgelopen weken heb ik al een aantal prijswinnaars en genomineerden gemeld op dit blog. Hierbij de oogst van de afgelopen paar dagen.

Twentse taalprijs naar Gerard Vaanholt


Gerard Vaanholt

(Oud)-journalist Gerard Vaanholt uit Oldenzaal heeft de Twentse taalprijs gewonnen. De prijs werd eerder gewonnen door André Hottenhuis, Herman Finkers en Anne van der Meiden. Gerard Vaanholt had jarenlang zijn wekelijkse ‘Stad en Land’ pagina’s in de Twentsche Courant Tubantia – een belangrijk podium voor de beoefenaren van de Twentse taal- en geschiedkunde -, schreef verder onder meer verhalen en vertaalde stripverhalen in het Twents.


Jan Riesewijk

De Aanmoedigingsprijs ging naar Jan Riesewijk uit Losser, beter bekend als Mans uit de tv-serie Van jonge leu en oale groond. Als (relatief) jonge Tukker is hij volgens de jury een voorbeeld voor de jeugd in het gebruik en promotie van het Twents.

Historisch Kippenvel

Hein van de Schoot uit Wezep heeft de wedstrijd Historisch Kippenvel gewonnen met zijn verhaal Kampereiland.

De tweede prijs ging naar Wim Schluter uit Kampen met zijn verhaal over de ondergang van de Twentse textielindustrie. Derde werd Gerrit Pleiter uit Oldebroek met het gedicht De Sleg.
De Publieksprijs ging naar Ellen Zandink uit Zwolle voor Het verhaal Roodkapje en de wolf over een goede Duitser tijdens de Tweede Wereldoorlog.



Plattelandsprijs

Boerderij Spa in Nutter ontving afgelopen zaterdag tijdens de Dag van Overijssel de Plattelandsprijs. De eigenaren bouwden hun melkveebedrijf op geheel eigen wijze om tot wellness-centrum.
De Publiekprijs ging naar het project Kerkepaden-Tichelroutes in Markelo. Dit vrijwilligersproject heeft als doel cultuurhistorische elementen rondom Markelo te behouden, nieuw leven in te blazen en verdwenen cultuurhistorische elementen in het landschap terug te brengen door middel van een wandelroute.



Fotowedstrijd Landschap Overijssel


Beste landschapsfoto van Overijssel

Landschap Overijssel had deze zomer evenals de elf provinciale zusterorganisaties een prijsvraag uitgeschreven voor de beste landschapsfoto. Vandaag werd de uitslag bekendgemaakt: winnaar in Overijssel is Tony Ruiter. De winnende foto’s uit de andere provincies zijn hier te bekijken.

Geen opmerkingen: