dinsdag 7 december 2010

Overijsselse thrillers in opkomst

Toen ik jaren geleden nog in een bibliotheek ‘stond’, kwam er elke week een oude man een boek voor zijn vrouw halen en vroeg hij mijn advies: ‘Graag een mooie róóman over liefde, niet over sex’. Op goed geluk haalde ik dan een streekroman uit de kast. ‘Een mooi boek?’, vroeg hij dan steevast. ‘Een mooi boek’, zei ik dan, nog nooit een streekroman gelezen hebbende. Maar je wist dat hij er van overtuigd was dat ik alle boeken uit de bibliotheek gelezen had, dat vertrouwen mocht je niet beschamen.

Kortom, het lezen van romans is niet mijn hobby – heb er het geduld niet voor of zoiets. Alleen in de vakantie Havank, Baantjer, Jacky Lourens en Willy van der Heide, maar dat genre wordt door sommigen niet tot de literatuur gerekend.

Maar toch is het me opgevallen, al heb ik ze zelf niet gelezen, dat er dit jaar kort na elkaar een aantal thrillers zijn verschenen, die zich afspelen in Overijssel en meestal geschreven zijn door auteurs uit onze regio.

Leistra (Gebroeders). Bloed op het palet
Een Zwolse kunstschilder verdwijnt spoorloos; zijn radeloze vrouw zoekt steun bij een oude vriend, misdaadverslaggever van het Zwolsch Nieuwsblad.Gerard Droste. Kilte in het dal van de Mosbeek
Verwikkelingen op het Twentse platteland in de jaren zestig en zeventig ontaarden in de moord op een boerendochter.Ben Weber. Bloedbad
Een verwarde tiener richt een bloedbad aan op zijn voormalige middelbare school in Enschede.Erik Zandink. Weerzien
Edo Maan leeft met zijn dochter Jessica op het Overijsselse platteland. Na het verlies van zijn vrouw dreigt hij door geldgebrek nog meer van zijn leven in te moeten leveren. Om dit te voorkomen zet hij een drastische stap. Alles gaat volgens plan, tot hij contact krijgt met zijn liefde van vroeger. Het wordt een weerzien om nooit te vergeten, maar daarna gaat het mis. Edo raakt betrokken bij moord en heeft alle schijn tegen.Claus Brockhaus. Het ros van Twente
Als de oude textielbaron Helmich van Delden overlijdt, strijden zijn kinderen om het familiekapitaal, dat volgens het testament moet worden besteed aan het vooruit helpen van de regio. Laura Droste, afkomstig uit een familie van Twentse textielarbeiders, raakt betrokken bij de strijd en haar leven wordt bedreigd. De vraag is door welke partij?
Nog meer thrillerauteurs:

Almar Otten
Hij schreef in 2010 geen thriller maar we mogen de Deventer auteur Almar Otten hier niet onvermeld laten. De afgelopen jaren schreef hij een aantal thrillers die alle in Deventer spelen.

Jacob Vis
Voor de Kamper schrijver en voormalig medewerker van Staatsbosbeheer Jacob Vis geldt hetzelfde. Hij begon laat met schrijven, maar heeft inmiddels een heel oeuvre op zijn naam staan. Zijn thrillers spelen vaak in de IJsseldelta. Zijn passie voor de natuur blijkt uit zijn boeken, ook kiest hij vaak voor actuele thema’s. Deze ingrediënten doen niets af aan de spanning die hij altijd weet op te bouwen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Almar Otten komt in april met: De Afstammeling. Een historische thriller.