vrijdag 1 juni 2012

Archeologie in de gemeente: kaartapplicatie

Afbeelding: Erfgoedstem

Archeologie in de gemeente is een kaartapplicatie waarop archeologische onderzoeken, vondsten en sporen in Nederland getoond worden.

Hoe werkt het?

Zoeken kan op verschillende manieren:
- Via de zoekfunctie: typ in de zoekfunctie de plaatsnaam, het adres of een postcode en klik op zoeken.
- Via de kaart: zoom- en schuif met muis in het kaartje.
- Via de timeslider: onderin het scherm staat een tijdbalk. Selecteer een periode door de uiteinden te schuiven of te klikken op de punten tussen de dateringen.
- Via criteria: selecteer op complextype, verwerving, periode, begin-/eindjaar en/of uitvoerder. Klik op het oranje pijltje naast een criterium. Een lijst met items opent. Tussen haakjes staat hoeveel treffers er op een item zijn. Kies een item en klik op zoek.

De resultaten worden gelocaliseerd op de kaart en in de linkerkolom staan ze bij naam. Door op een onderzoek te klikken, is de volgende informatie te zien:
- Basisinformatie: datering en complex. Een rood of groen vinkje geeft aan of er ook sporen, vondsten of deelonderzoeken zijn.
- Detailinformatie: complex, type, beschrijving, onderdeel van, datum of periode, acquisitie type, bron, ID en vondsten.
Bron: website Cultureel Erfgoed

Het mooie van de website is dat heel nauwkeurig te zien op welke plekken onderzoek is gedaan en welke vondsten of sporen er zijn aangetroffen. De informatie die dan getoond wordt is vaak wel erg summier.Geen opmerkingen: