zaterdag 30 juni 2012

Overijsselaars in de Tour

Drie Overijsselse renners starten vandaag in de Ronde van Frankrijk. Bovendien mag je Team Argos best een Overijsselse ploeg noemen, met Timmer, Veelers en Tom Stamsnijder (start niet in de Ronde) in de gelederen en met de Tukkers Rudie Kemna en Iwan Spekenbrink als resp. ploegleider en manager/directeur.

Foto: Bram Tankink (Wikimedia Commons)

Albert Timmer, de 27-jarige Gramsbergenaar rijdt zijn tweede Tour. Tom Veelers (27 jaar, Ootmarsum, thans woonachtig in Oldenzaal) debuteert in de Ronde. De 33-jarige Haaksbergernaar (woont tegenwoordig in Belgisch Limburg) Bram Tankink is de meest ervaren Nederlandse Tourdeelnemer, hij verschijnt voor de zesde keer aan de start. Hoewel nooit echt voor het klassement rijdend, was zijn beste prestatie een 40e plek in 2007. Joost Posthuma, wiens seizoen dit jaar bedorven werd door een hardnekkig virus, reed de Tour ook al vijf keer, maar werd niet geselecteerd door zijn ploeg Radioshack. Hij wil graag weer terug naar een Nederlandse ploeg.

Foto: Albert Timmer (Wikimedia Commons)

Op etappeoverwinningen van het Overijsselse trio hoeven we niet te rekenen. Zij rijden allen met een ander doel. Bram Tankink is de wegkapitein van de Rabo-ploeg, een bijzonder eervolle functie. Alleen wordt van een wegkapitein verwacht dat hij de koers leest en aanwijzingen geeft aan zijn ploeggenoten. Dat kan niet als je voorop rijdt. Zijn plek is in het peloton.
Tom Veelers en Albert Timmer maken deel uit van de 4-mans Argos-trein die sprintkanon Marcel Kittel aan een of meerdere overwinningen moet helpen. Tempobeul Timmer fungeert als locomotief en moet de trein op gang trekken. Sprinter Veelers is de laatste haas voor Kittel en moet de Duitser binnen de laatste kilometer voor de finish op pure snelheid brengen.

Foto: Tom Veelers (Wikimedia Commons)

Geen opmerkingen: