zaterdag 6 oktober 2012

Prijs voor Spoorbrug bij Zwolle

Iemand wel eens gehoord van de Nationale Staalprijs? Hij bestaat, en de nieuwe spoorbrug bij Zwolle heeft hem gewonnen door onder meer de voetgangersbrug van de Floriade te verslaan. De prijzen worden verdeeld over verschillende categorieën. De spoor- en fietsbrug, onderdeel van de Hanzelijn, won in de categorie infrastructuur.


Oude (boven) en nieuwe spoorbrug bij Zwolle (foto's: Wikimedia Commons)


De jury is onder de indruk van de manier waarop architectuur, spoortechniek en landschap samengaan bij de Hanzeboog, zoals de brug heet. De overspanningen van de brug en de weinige pijlers zorgen voor een minimale aantasting van het stroomgebied van de IJssel en een maximaal zicht op het landschap. Bij de aanbesteding van de Hanzeboog speelde vormgeving een belangrijke rol.

Volgende week wordt door ProRail een monument onthuld bij de spoorbrug. Het bestaat uit een plaquette die toenmalig minister Thorbecke 150 jaar geleden bij de oude spoorbrug plaatste. Het was de eerste spoorbrug over de IJssel tussen Gelderland en Overijssel. De gerenoveerde plaquette uit de tijd van koning Willem III komt te staan naast de nieuwe spoorbrug over de IJssel. De gedenksteen staat op een originele pijler uit de oude brug en is geflankeerd door twee hefwielen, waarmee de oude brug werd geopend en gesloten.

De Nationale Staalprijs is niet zomaar bedacht in het kader van de nationale prijzen-hype van de laatste jaren, maar bestaat al 40 jaar (vanaf 1971) en wordt tweejaarlijks uitgereikt. Kijk voor eerdere prijswinnaars op Wikipedia.

Kijk bij nominaties voor mooie plaatjes van de verschillende bouwwerken.

Geen opmerkingen: