zaterdag 27 oktober 2012

Spoken van de oorlog: foto-collages


Een kleine hype, de foto-collages van Jo Hedwig Teeuwisse, historisch adviseur die zichzelf nostalgist noemt. Ze houdt er een jaren 30-leefstijl op na en heeft van haar passie haar beroep gemaakt. Samen met andere gepassioneerden voor het tijdperk 1900-1950 en speciaal 1930-1945 heeft ze het Historisch Adviesbureau 3045 opgericht, dat onder meer medewerking verleent aan films en tv-programma’s.

Ook de NRC besteedde deze week in navolging van allerlei buitenlandse websites en nieuwsprogramma’s aandacht aan haar foto-collages over de 2e wereldoorlog. Ze combineert beeld uit de Tweede Wereldoorlog met hoe dezelfde plek er nu uitziet. Deze foto’s waren al enige tijd op Flickr te vinden – naast andere, maar zorgen nu dus voor een hype. Over de totstandkoming van de collages zegt ze: ‘Je zet de oude foto op de nieuwe foto en zorgt dat ze goed samenvallen. Vervolgens haal je delen weg. Het gaat er niet om hoe je het doet – de computer doet dat werk voor je en het is niet moeilijk. Het gaat erom dat je besluit wat je laat zien en wat je weghaalt, en wat je de kijker wil tonen. Als je de juiste keuzes maakt, vertelt de combinatie een verhaal en zet het mensen aan het denken.’


Losser toen & nu
Het schoot me bij het lezen van het NRC-verhaal te binnen dat ik onlangs ook dergelijke foto’s had gezien. Na even zoeken kwam ik ze weer tegen op de website Losser toen & nu.

Geen opmerkingen: