maandag 23 juni 2014

Nederlandse Liederenbank bevat 50.000 volksliedjes en andere traditionele liederen


Afgelopen week zijn 50.000 Nederlandse liedteksten online beschikbaar gekomen. Het zijn volksliederen, geuzenliederen, psalmen en kerstliederen, marktzangen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen van voor het jaar 1900. Aan de digitalisering is vijf jaar gewerkt tijdens het project Dutch Songs On Line. Hierin werkten samen de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut van de KNAW en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

De 50.000 liedteksten zijn toegankelijk gemaakt via de website van de Nederlandse Liederenbank en van de DBNL. Tussen de beide websites zijn links aangebracht, zodat per lied een maximum aan relevante informatie beschikbaar is, over melodieën, tekstvarianten, auteurs, uitgevers en het reeds gedane onderzoek. Ook zijn een groot aantal scans van oorspronkelijke liedbundels opgenomen.

Zoeken
Er zijn vele zoekmogelijkheden. Zoeken op alle woorden of gericht zoeken op titel, beginregel, auteur, trefwoord, genre etc.

Voorbeeld: Anton op/met ’n bok
Ik ken niet zoveel volksliederen van voor 1900, maar heb het eens geprobeerd met het in Oost-Nederland bekende Anton met ’n bok, op dit weblog al eerder te beluisteren in een versie van Boh Foi Toch en van Hans Theessink. Zoekend op Anton/Antoon in combinatie met bok kreeg ik een groot aantal treffers. Soms alleen een verwijzing naar een nummer op een CD, maar vaak met gescande tekst, of met muzieknotatie en soms zelfs met geluid. Heb je een versie van het lied gevonden dan verschijnen er weer verwijzingen naar liederen met de zelfde tekstregels of liederen met dezelfde melodie.

Geen opmerkingen: